Osvrt Orlanda Rivettija

Marko Vešović riješio sve Rijekine probleme

Orlando Rivetti

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Šampionska premijera bez sjaja. Riječani su upisali očekivanu pobjedu, osvojili tri boda, ali su, kao i protv Velšana prije četiri dana, bili daleko od one nabujale Rijeke iz prošle sezone kada je nosila sve pred sobom. Jučer su se mučili. Sebe i gledatelje. Sigurno nitko nije uživao. Posebice od 55 minute kada su Riječani ostali s desetoricom, zbog isključenja Bradarića. Sudac Struakn je brz na »žutom obaraču«. Dok sve eventualne dvojbe nije otklonio igrač utakmice – Marko Vešović. Zabio je drugi gol nakon što je asistirao kod prvoga.


Riječani kao poštari u nepoznatom im gradu… Previše lopti bez točne adrese. Koprivničani, svi iza lopte, bez pola momčadi u odnosu na prošlu sezone (Heber je u bijelom dresu), disciplinirani u taktičkom rasporedu 5-3-2 (ili s trojicom otraga…), do odmora su uputili dvostruko više udaraca prema Rijekinom vrataru. Rijeka je iz jedinog udarca u okvir vrata zatresla mrežu. Gorgon je zatvorio trokut akciju sa Heberom i Ritsovskim, glavom naciljao mrežu s trojicom obrambenih igrača ispred sebe. Austrijanac je počeo vježbati za Austrijance (Salzburg).


Rijeka je do odmora demonstrirala besmislenost posjeda lopte. Situacije kada ne znaš što ćeš s njom, odnosno kada dobro oganizirani suparnik lako zatvara koridore protiv sporih suparnika u glvama i nogama. Izostanak Gavranovića otvorio je mjesto Mateiju na lijevoj strani, a Heber zaigrao kao prva špica, ali neigranje Švicarca ne može biti razlog ofenzivnom neredu. Rijeka je definitivno još u fazi podmazivanja stroja. Uštimavanja ofenzivne četvorke, jučer bez Gavranovića, ne pomažu niti graditelji igre, mozgovi sredine terena, Mišić i Bradarić, daleko od onih sjajnih predstava prošle sezone. A oni su srce momčadi.




Rijeka bez dovoljno maštovitosti i brzine. Uvelike je olakašan posao gostima iz Koprivnice i zbog činjenice što Riječani nisu uspjevali stvoriti višak igrača »jedan na jedan«. Igra je bila jednolična i lako predvidljiva. Tuča na limenom krovu, strašna buka, a šteta nikakva. Previše nervoze dok Vešović nije iskalio sav bijes na lopti i zakucao – pobjedu. Teško izborena, utoliko slađa. S Koprivničanima je uvijek uzbudljivo i neizvjesno. Prošla su vremena onh silnih remija, sada je Rijeka puno kvalitetnija, pobjeđuje i kada ne blista.