Uoči večerašnjeg ispita protiv Osijeka

MAXWELL ACOSTY Protiv Osijeka moramo dokazati da možemo igrati na dva fronta

Marko Cvijanović

O GENTU TEK POSLIJE OSIJEKA - Maxwell Acosty / Foto D. KOVAČEVIĆ

O GENTU TEK POSLIJE OSIJEKA - Maxwell Acosty / Foto D. KOVAČEVIĆ

Ušli smo u razdoblje kada su napori malo veći, ne bismo trebali imati problema. Uostalom, imamo u momčadi puno mladih igrača koji bez problema mogu podnijeti fizičke zahtjeve igranja svakih nekoliko dana - kaže Acosty



RIJEKA  Maxwell Acosty idealno se uklopio u pripremu utakmica s Aberdeenom trenera Rijeke Igora Bišćana, koji je u krilnom napadaču pronašao igrača koji će na najbolji način odgovoriti zahtjevima duel igre i donijeti brzinu više u oba pravca.


Acosty je u uzvratnoj utakmici u Aberdeenu povukao ključne kontre uoči pogodaka Lončara i Čolaka i pritom pored protivničkih igrača prolazio kao brzi vlak.


– Bilo je dobro, jako dobro. Zadovoljan svojom i igrom cijele momčadi. Od prve minute smo u utakmicu ušli na pravi način, nismo dozvolili domaćinu da se razmaše, u pravo vrijeme smo postigli pogodak i doveli se u komotnu situaciju. Bili smo ozbiljni i maksimalno koncentrirani, točno smo znali kako se trebamo postaviti i što trebamo raditi. Znali smo da će Aberdeen biti ofenzivniji nego u prvoj utakmici, jer je morao nadoknaditi dva gola, trebalo je samo iskoristiti prostor koji su nam ostavljali. Otvorile su nam se dvije dobre kontre, iskoristio sam dosta prostora, a ostalo su obavili Kvržić, Lončar i Čolak. Sve u svemu, super obavljen posao – kaže Acosty koji je u prvom poluvremenu bio meta oštrih nasrtaja Aberdeenovih braniča. Srećom, bez ikakvih posljedica.




– Takve su utakmice protiv većine momčadi s Otoka koje nastoje biti dominantne u duel igri, ali bio sam pripremljen na tako nešto. Znao sam da moram biti čvrst u duelima, iako je bilo nekoliko malo žešćih startova, ali evo me, živ sam, ha, ha, ha…


Opasni Gent


Trener Bišćan je još poslije prve utakmice s Aberdeenom hvalio Acostyjev nastup, apostrofirajući ga kao jednog od najboljih pojedinaca, pogotovo u prvom poluvremenu. Acosty je i u uzvratnoj utakmici bio Bišćanov čovjek od povjerenja.


– Trener mi je rekao što sve očekuje od mene i ja sam nastojao ispuniti sve zadatke. Da, dobro kažete, nedostaje još samo gol koji bi dao još jedan pečat mojoj igri, ali dokle god momčad pobjeđuje i igra dobro manje je bitno jesam li pogodak postigao ja ili netko drugi. Bitno je da smo izborili plasman u play-off Europske lige, sada se okrećemo utakmicama koje slijede.


Svjestan je Acosty da će utakmice s Gentom biti sasvim druga priča. Belgijskoj momčadi s pravom pripada uloga favorita, što ne znači da Rijeka nema izgleda plasirati se u Europsku ligu.


– Nema nikakvih dvojbi da nas protiv Genta čekaju puno veća iskušenja, gledao sam neke njihove utakmice i to je u svakom slučaju dimenzija više u odnosu na Aberdeen. Riječ je o izuzetno kvalitetnoj momčadi koja igra jako dobar nogomet i istodobno u svojim redovima ima igrače koji mogu u svakom trenutku individualnom kvalitetom riješiti utakmici. U tom smislu morat ćemo se još bolje pripremiti nego za utakmice protiv Aberdeena. Naravno da svi vjerujemo da možemo izboriti plasman u Europsku ligu, ali znamo da za tako nešto moramo odigrati dvije odlične utakmice, biti usredotočeni, slijediti trenerove zamisli. Međutim, najprije se moramo maksimalno posvetiti utakmici protiv Osijeka, a o Gentu početi razmišljati tek od ponedjeljka. Večerašnja utakmica s Osijekom na Rujevici podigla je puno prašine u vidu odbijenog zahtjeva Riječana za odgodom iste uslijed skorašnjih europskih obaveza, što znači da će »bijeli« odigrati četvrtu utakmicu u četrnaest dana.


Acosty, međutim, nema problema s umorom.


– Osobno se osjećam jako dobro, a mislim da i ostali igrači nemaju prevelikh problema s umorom. U prvom redu zato što imamo jako dobre trenere za rekuperaciju koji čine sve da naša regeneracija bude što brža i kvalitetnija. Ušli smo u razdoblje kada su napori malo veći, ali prošli smo dobre pripreme i ne bismo trebali imati problema. Da, mislim da Rijeka može uspješno igrati na dva fronta, zašto ne? Uostalom, imamo u momčadi puno mladih igrača koji bez problema mogu podnijeti fizičke zahtjeve igranja svakih nekoliko dana. Doduše, imamo nekoliko ozlijeđenih igrača, s njima bi nam bilo puno lakše, ali vjerujem da će se brzo oporaviti i biti s nama.



Matej Vuk mogao bi poslije dugo vremena osvanuti u prvoj momčadi. Mladi krilni napadač »bijelih« prišao je mukotrpan put rehabilitacije poslije loma metatarzalne kosti. Ozljeda je prošlost.– Čeka nas teška utakmica, pogotovo jer dolazi između eruospkih utakmica. Možda će biti prisutan umor, ali moramo dati sve od sebe i očekujemo pozitivan rezultat. Pauzirao sam cijeli proljetni dio, ali sada je sve u redu. prošao sam kompletne pripreme, teško je poslije takve ozljede odmah biti u formi, ali vraćam se i dobro se osjećam.     


Puno priče…


Bišćan će protiv Osijeka ipak prinuđen odmarati dio igrača, što znači da će momčad, baš kao i protiv Gorice, istrčati u prilično »šarenom« sastavu. Ambicije »bijelih« na Rujevici, međutim, ostaju iste.


– Na našem terenu uvijek moramo prihvatiti ulogu favorita bez obzira protiv koga igrali. Takva je tradicija. Sve utakmice protiv Osijeka su vrlo neizvjesne, igramo protiv vrlo nezgodnog protivnika koji ima dobru momčad. Koja god momčad igrala, naš jedini cilj je pobjeda i tako se moramo postaviti na terenu. Nikad nismo i nećemo birati utakmice, za nas je svaka utakmica jednako važna. Dakle, stvarno su sve naše preokupacije vezane za Osijek, ne želimo razmišljati o Gentu dok ne završi utakmica s Osječanima. samo takvim pristupom možemo se nadati pozitivnim rezultatima. Koliko god važne bile europske utakmice, itekako nam je bitno pobjeđivati u prvenstvu. Uostalom, poslije neugodnog poraza od Gorice, nemamo pravo na krivi korak protiv Osijeka. Vjerujem da i svi moji suigrači razmišljaju na isti način.


Puno se tijekom tekućeg prijelaznog roka govorilo o Acostyjevoj budućnosti u Rijecii, u nekoliko se navrata spominjala mogućnost njegova odlaska, najavljivani su mogući transferi, ali on još uvijek dio rujevičke svlačionice.


– Puno se pričalo i pisalo, ali nisam se time pretjerano opterećivao. Još uvijek sam ovdje, još uvijek sam igrač Rijeke i to je u ovom trenutku jedino bitno. Ako se nešto i dogodi po pitanju eventualnog transfera, o njemu ću odlučivati isključivo ja. Međutim, dokle god sam ovdje davat ću cijelog sebe za dres koji nosim. A što će donijeti budućnost… To ćemo tek vidjeti. Ja u ovom trenutku ne mogu reći da odlazim. Uostalom, moja je obitelj izuzetno zadovoljna životom u Rijeci, jako nam je lijepo ovdje. Naravno, u nogometu su stvari katkad nepredvidljive, transfer se uvijek može dogoditi, ali trenutno razmišljam samo kako što bolje igrati za Rijeku. To je jedina istina – zaključio je Acosty.