Desni bočni Rijeke

MAXWELL ACOSTY ‘Ne odgovaraju nam ambijent i suparnik. Ali u tome je izazov’

Orlando Rivetti

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Mislim da je došlo vrijeme. Dinamo će biti prvak, mi smo akualni vlasnici krune, moramo pokazati kvalitetu. Da smo zaslužili više od drugog mjesta za koje se borimo – kaže Acosty



RIJEKA Malo je utakmica do kraja HT Prve lige, dijeli se još petnaest bodova, pet kola. Dinamo je stavio ruke na naslov prvaka izbjegavši splitska minska polja. Devet je bodova ispred trećeplasirane Rijeke, koja do kraja prvenstva mora loviti drugo mjesto, koje je trenutačno u vlasništvu Hajduka. Splićani imaju bod više… Dinamo večeras želi titulu potvrditi tako da dobije još uvijek akualnog prvaka, Riječanima je svaki bod od velikog značaja.


U Maksmiru su Riječani prije manje od mjesec dana izgubili polufinale Kupa. Prije toga, krajem listopada prošle godine, izgubli su 1:3 nakon što su poveli pogotkom Maxwella Acostyja iz Gane. Puno se toga promijenilo u tih pola godine od prvenstvena ogleda. Maxwell Acosty postao je Rijekina udarna igla po desnoj strani, odnosno – bočni vjetar, igrač Kekova mozaika.


– Dvaput sam izgubio u Maksimiru. Teško je igrati protiv Dinama, u Kupu je bilo i nekih čudnih stvari, vjerujem da smo puno toga naučili iz prošlih utakmica i da ćemo u subotu navačer biti u puno boljem izdanju. Spremni za dobar rezultat.


Izazov




U prvenstvu ste zabili gol, u Kupu odigrali dobru uakmicu i zaradili žuti karton…


– Za simuliranje, a odvalili su mi nogu na ivici kaznenog prostora. U dvije utakmice u Maksimiru dobili smo šest golova. Ambijent nam očito ne odgovara, suparnik još manje, ali u tome jest izazov. Moramo biti jaki, u glavama i nogama, pripremiti se za težu utakmicu u kojoj će svaki duel biti od velike važnosti. Maksimalna koncetracija, kolektivna faza obrane je veoma bitna. Bez obzira na to što se dogodi ne smijemo gubiti glavu, postati taoci nervoze. 


Faza obrane i igra prema naprijed…?


– Napadač sam, ali faza obrane je prvi preduvjet za dobru igru cijele momčadi. Prvi ću uvijek trčati za »svojim igračem«, pomagati drugima. Oduzeta lopta na njihovih tridesetak metara najveće je bogatstvo. 


Od početka sezone napravili ste veliki iskorak, s tribine i klupe do standardnog prvotimca, bez kojega je momčad nezamisliva?


– Ne pretjerujmo, znam samo da nastojim dati svoj maksimum na svakoj utakmici. Na svakom treningu radim maksimalno. Ovdje sam da bih poboljšao svoju igru, svojim eventualnim napretkom pomogao ekipi u osvajanju bodova. Na dispoziciji sam treneru, koji odlučuje o tome tko će i kada igrati. Zadovoljan sam, apsolutno, svime što se događa oko mene. Konačno se pojavilo i sunce… Nije više kao u Londonu, samo kiša…


Pobjeda


Puno ste na taktici radili u deset talijanskih godina, sada ste napredovali po pitanju tehnike?


– Popravio sam tehniku, ali i brzinu razmišljanja s loptom u nogama. Zapravo, naučio sam da se moram što prije riješiti lopte. Ako već ne mogu pobjeći, ako pred sobom nemam preriju…


U Maksimiru ste zabili prvi i jedini gol za Rijeku u prvenstvenoj utakmicu krajem listopada, možda bi sada bilo bolje zabiti onaj – pobjedonosni?


– Prvi, pobjedonosni ili nijedan, najvažnija je sreća i zadovoljstvo momčadi, a to je – pobjeda! Dobro, ne bi bilo loše zabiti gol, recimo u 93. minuti… U sudačkoj nadoknadi, nakon čega domaćinu nema više povratka u utakmicu. 


Maksimir vas inspirira, veliki je teren, ima puno prostora?


– Volim velike terene, ima više prostora za bijeg po bokovima, na malim terenima imam problema. Stalno sam u nekim gužvama, kao u prometnom kolapsu Milana… Sviđa mi se Maksimir. Želim konačno dobiti jednu utakmicu. Mislim da je došlo vrijeme. Dinamo će biti prvak, mi smo akualni vlasnici krune, moramo pokazati kvalitetu. Da smo zaslužili više od drugog mjesta za koje se borimo. Stalo nam je do drugog mjesta. Želimo pobjedu u Maksimiru, moramo odigrati perfektnu utakmicu. Devedeset minuta u komadu. Napadati i braniti se.


Napoli


Hebera neće biti, možda zauzmete njegovo mjesto na lijevoj strani?


– Nažalost, Hebera neće biti. Imamo, međutim, puno kvalitetnih igrača koji mogu igrati lijevo i desno…


Da možete birati?


– Posljednje dvije sezone igrao sam uvijek lijevo, otkako sam u Rijeci igram na desnoj strani. Nešto se mijenja, ali ne previše. Nema velike razlike. 


S druge strane će biti Gavranović?


– U dobrim smo odnosima bili i zbog činjenice da veoma dobro govori talijanski. Bio mi je susjed u svlačionici. Pozdravit ću ga, uzeti mu bodove, a nakon toga će on meni čestitati. 


Napoli će biti prvak Italije?


– Toliko bih volio… Neće biti lako. 


Da Napoli bude prvak, ili da Juventus izgubi naslov…?


– Da Juventus izgubi. Navijač sam Fiorentine.