U labirintu nemoći

MARKO VEŠOVIĆ ‘Ne ide nas unatoč velikoj želji, ali ne smijemo padati u očaj’

Ivan Volarić

Marko Vešović i Petar Mamić (Inter) / Foto Vedran KARUZA

Marko Vešović i Petar Mamić (Inter) / Foto Vedran KARUZA

Došlo je do fizičkog i mentalnog pražnjenja. Sezona je duga, a nismo imali pauzu. Ovo nije alibi, ovo je realno stanje. Izgubili smo formu, samopouzdanje koje nas je krasilo i nikako ne uspijevamo prelomiti utakmice u našu korist – kaže Marko Vešović



RIJEKA – Marko Vešović reagirao je vrlo jasno na »prekomjerno medijsko bombardiranje« iz Maksimira i nedvosmisleno potvrdio da ove zime sigurno neće zamijeniti »bijeli« dres onim modre boje. To ne znači da neće otići. Upravo suprotno! »Vešo« gotovo sigurno odlazi u siječnju, ali negdje u inozemstvo u dogovoru s klubom koji navodno ima na raspolaganju dvije konkretne ponude.


– Najbitnije da sada ovih preostalih sedam utakmica odradim maksimalno do kraja, a kada dođe vrijeme za prijelazni rok i kada dođu na red konkretne ponude, onda ćemo raspravljati o njima – rekao je crnogorski reprezentativni branič prije nego što je ponudio svoje viđenje domaćeg remija bez golova s »Interom« koji je pokazao da pobjeda u osmini finala Kupa Hrvatske u Velikoj Gorici ni izbliza nije označila izlaz iz velike krize u koju su »bijeli« upali ove sezone.


Jalovi posjed


– Ne znam što bih rekao, kontrolirali smo igru, imali smo posjed lopte, ali sve to bilo je jalovo. Nismo uspjeli pronaći zadnji pas, nismo uspjeli pronaći rješenje u zadnjih 20 metara da postignemo gol. U pojedinim situacijama nemamo mirnoću, a u pojedinim situacijama nemamo ni sreće. Skup svega toga doveo nas je u ovu situaciju koja nikako ne zadovoljava.




Vešoviću i suigračima ne može se nakon ovoga remija zamjeriti da nisu ispunili osnovne preduvjete pobjede kao što su trka, agresija, želja…


– Postoji kod nas velika želja da se izvučemo iz ove krize. Sigurno da bismo željeli krenuti s pobjedama. Prošle sezone smo ulazili u utakmice i znali smo da ćemo pobijediti. Sada ulazimo u svaku utakmicu sa saznanjem da nas čeka teška borba. To je velika razlika u odnosu na prošlu sezonu. Da sada pričam o tome kako se želimo što prije izvući… Sigurno da je to naša želja, ali ne ide…


Pozitivni pomaci


Iako Riječani igrom ni izbliza ne stvaraju toliko prilika kao prošle sezone, čini se da ih je i sreća napustila. Puno lopti zapne u noge suparničkih igrača u presudnom trenutku.


– Prošle sezone smo zabijali iz polušansi, a sada nikako da krene. Jedina pozitivna stvar je što protiv »Intera« nismo primili neki glupi gol i nedaj Bože izgubili. Međutim, jedino čemu težimo su pobjede i to je jedino što nas održava na životu.


Dosta igrača je potpuno izvan forme, očito je da su se glavne uzdanice ispraznile, možda više mentalno nego fizički.


– Mislim da je u pitanju i jedno i drugo, došlo je do fizičkog i mentalnog pražnjenja. Sezona je duga, a nismo imali pauzu. Ovo nije alibi, ovo je realno stanje. Izgubili smo formu, samopouzdanje koje nas je krasilo i nikako ne uspijevamo prelomiti utakmice u našu korist.


Austrija kao putokaz


I ova »nula« protiv Zaprešićana može se shvatiti kao mali korak naprijed. Riječani drugu utakmicu zaredom nisu primili gol, vratila se malo sigurnost u momčad.


– Trebamo biti optimisti, ne smijemo padati u očaj. Kažem, dobro je da nismo primili neki glupi gol, da nam suparnici nisu stvorili priliku, ali ono čemu mi težimo su golovi i pobjede. Imamo veliku želju da se isčupamo.


Riječane u četvrtak očekuje gostovanje u Ateni kod AEK-a. Nije idelana prilika, ali tko zna, možda će baš taj ogled označiti svojevrsnu prekretnicu za poljuljanu riječku momčad.


– Bit će teško… I AEK juri pobjedu i prolaz skupine. Doduše, imaju i oni problema, ozlijedilo im se nekoliko bitnih igrača. Možda nam se okrene, pa i »Austrija« je bila u velikoj krizi pa se protiv nas pokrenula. Nadamo se i mi da ćemo napokon upisati pobjedu pa makar i u Europi – rekao je Vešović.