Pod riječkom urom

Kralj Kek je A-10, ubojica Hajdukovih tenkova

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Kek je najbolji i kada napravi pogrešnu zamjenu igrača ili zakasni s reakcijom (svako ima pravo na svoje mišljenje, sam bi rekao kada bi prozivao one s gornjih katova u odijelima). Neponovljiv jer je napravio ono što nikome nikada nije uspjelo, Rijeku doveo do naslova prvaka Hrvatske. Spario ga s Rabuzinovim suncem, a nesretan je jer nije utrčao u Ligu prvaka.



Obožavam Keka! Najbolji je od 40 trenera HNK Rijeka koje sam dočekao i ispratio u 43 godina Kantride i Rujevice. Još odzvanjaju u ušima njegove riječi reakcije na velik broj pohvala potkrepljenim brojkama njegova trenerskoga remek djela radna naslova »HNK Rijeka i dvostruka kruna«.


»To su samo brojke, Čast mi je što sam toliko opstao. Zadovoljan sam posebice što iza sebe imam ljude koji nisu reagirali kada nismo imali rezultata. To poštujem i želim na svoj način to vratiti. To je samopotvrda da sam više radio nego folirao…«. Priča je to o vremenima prije posljednje krize rezultata, ali usko povezano…


Kek je trener godine na Balkanu. Usrećio je jednog predsjednika, Miškovića, ali i jedan grad, Rijeku, cijeli Kvarnerski zaljev. U HNL-u je postavio nove norme ponašanja, podigao razini rada i letvicu profesionalnosti. Kek je najbolji i kada »preuzima odovornost«, Keku se vjeruje i kada alibi traži u suđenju ili u nadređenima koji mu nisu doveli igrače za Ligu prvaka… Kek je »kralj svih trenera« i kada sve oko sebe (novinare) uvjerava da lopta nije bila dovoljno brza i nije skakala jer je žaba u njoj – zaspala! U ožujku će biti pet godina otkako ga je sportski direktor Srećko Juričić doveo iz Slovenije.




Kek je najbolji i kada napravi pogrešnu zamjenu igrača ili zakasni s reakcijom (svako ima pravo na svoje mišljenje, sam bi rekao kada bi prozivao one s gornjih katova u odijelima). Neponovljiv jer je napravio ono što nikome nikada nije uspjelo, Rijeku doveo do naslova prvaka Hrvatske. Spario ga s Rabuzinovim suncem, a nesretan je jer nije utrčao u Ligu prvaka.


Kek je napravio rezultat koji nitko nikada u povijesti bivše države, Jugoslavije, i sada Hrvatske, nije uspio – 12 puta pobijedio je Hajduka i šest puta remizirao u 18 utakmica. Bez poraza! Prethodno je pobjedu i remi ostvario Scoria, pa je tako Hajduk bez pobjede u susretu s Riječanima ravno 20 utakmica! Zločesti govore da je Riječanima Hajduk ono što je Lokomotiva – Dinamu… Svaki vrč, međutim, ide na vodu dok se ne razbije. A po zakonu velikih brojeva svaka je sljedeća utakmica – zamka. Tako i subotnja na Rujevici, ali…


Marin Brbić, predsjednik Hajduka, je 21. ožujka 2012. godine, kada su Splićani trenera Balakova (otišao je iste noći…), svladali Rijeku 3:0, »hrabrio Miškovića«:


– Što vam je to trebalo…


Bila je to prva Miškovićeva utakmica uopće. Nakon toga od Hajduk nije nikada izgubio, osvojio je dva Kupa, Superkup, HNL, tri puta igrao skupnu fazu Europske lige. U pet godina! Senzacionalno.


Hajduk sutra na Rujevici napada Rijeku s novim, desetim trenerom, Željkom Kopićem, otkako je Matjaž Kek za kormilom riječkog broda. Krstičević (29), Tudor (58), Vukas (3), Poklepović (7), Vučević (1), Burić (36), Pušnik (17), Lozo (1) i Carrillo (33) prodefilirali su Poljudom u Kekovu razdoblju.


Rijeka na Rujevci nije pobijedila (Cibalia, 7:0) od Kekova rođendana (9. rujna), nakon što je neosvojiva utvrda pala prvi puta u susretu s Dinamom (11. kolovoza), dvije godine nakon inauguracije. Ove sezone su sve uzeli još Osijek, ali i Grci (Olympiakos i AEK-a), te Austrijanci (Austria Beč).


Hajduk je mudrom taktikom po Kopićevu receptu pobijedio u Osijeku i izborio polufinale Kupa. Pun samopouzdanja, želja rušenja tradicija kada je u pitanju Rijeka. Jadranski derbi je predstava za pamćenje, bodovi vrijede dvostruko… Zbog rivalstva, antagonizma Rijeke i Splita. Kopićev Hajduk je u tri utakmice (jedna za Kup) dvaput gostovao i dobio upravo te dvije… Taktika je oružje slabijih. Hajduk je nastojati biti žestok u duelima, ali i mudar u rasporedu… Rijeka je na potezu. Previše je toga propustila ove sezone. A sutra počinje obrana dugog mjesta, nakon što je Dinamo pobjegao 12 bodova…


Matjaž Kek je A-10, ubojica Hajdukovih tenkova.