Osvrt Orlanda Rivettija

Kek traži izgubljeni identitet, Mamić njegovu glavu

Orlando Rivetti

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

HNS je kokošinjac pun pijanih pijetlova. Jedan drugog toliko vole da će si glavom zavrnuti. HNL je samo nužno zlo, Mamićeva prčija



Na Poljudu i u Maksimiru nije to bila Rijeka koju smo gledali u prethodne četiri utakmice, koje je dobila. Nije u pitanju kvaliteta, Hajduk i Dinamo su samo zvučnija imena kojima se i suci (nažalost !) klanjanju i guraju vodu na njihov mlin. Riječani nisu bili na svojoj mentalnoj razini. Pritisak je bio prevelik i nekim su igračima »pukle tikve«. Pa tako dolazimo do apsurda da je Kekova momčad u Maksimiru igrala bolje s igračem manje…


Sve je, dakle, u glavama. Ruke, odnosno u ovom slučaju noge, samo su pomoćno sredstvo… Oba susreta Riječani su odigrali ispod svoje razine na planu agresije i trke. Ali, o tome mora brinuti psiholog Matjaž Kek. To su stvari za slačioncu, a ne tko će igrati… Rijekin trener je svjestan da mora trenirati i glave, osim što mora stvarati prepoznatljivu igru.


A bio je na dobrom putu. Sada u Koprivnici mora tražiti izgubljeni identitet. Pobjeda je jedina terapija za – glavu! Čaj od koprive, ma koliko bio ljekovit, ne prija Matjažu Keku. Imao je nekoliko loših iskustava u Koprivnici, poraza i nepotrebnih remija… Ali, prošle sezone naplatio je sve dugove s kamatama.




U Koprivnici Rijeka otvara posljednji, četvrti krug prvenstva, kreće s minus devet u odnosu na Dinamo, i minus jedan od drugoplasirana Hajduka. Do kraja će svako igrati sa svakim po jednu utakmicu. Riječani će Hajduka dočekati u posljednjem kolu, 19. svibnja. Do tada moraju skupljati bodove i – gledati kako korača Dinamo. Ne obazirući se na cirkusanta Zdravka Mamića, »modrog klauna«, kojega se djeca pravde, suci, plaše više nego crnog vraga. Zar je moguće da nitko od članova Izvršnog odbora HNS-a i skupštinara nogometne organzacije, nije reagirao, jednom riječju spomenuo »Mamićevo ludilo«. Makar i pohvalno… U Hrvatskom nogometnom savezu su kao i ona tri majmuna (ima ih puno više…), jedan ne govori, drugi ne čuje, a treći ne vidi… Nazdravlje!


Rijeka kreće od minus devet u odnosu na Mamićev stroj za proizvodnju nogometne ljepote kojega svi potkradaju. Najviše sudačkih grešaka, bilo je, naime, protiv Dinama. Mamić halucinira. Nije on kriv već Izvršni odbor HNS-a. Mamićeve su marionete.


Matjaž Kek će protiv prijatelja mu Tomislava Ivkovića igrati bez Punčeca i Bradarića. Jedan drgome pokušat će ući »u glavu«, otkriti nacrtano na ploči svlačionice. Dobro, danas su u modi analitičari… Jedna je dvojba hoće li uz Grahovca igrati Capan ili Pavičić. Odnosno hoće li Pavičić biti »play maker« iza prve špice Čolaka, ili će to mjesto prepustiti – Puljiću. Detalji su to, još je važniji pristup, da Kekova momčad bude čiste glave nakon »maksimirskog masakra« zbog kojega bi se netko s Rujevice morao ispričavati… Jer se Mamić uvrijedio na Keka i Juričića. Nije vrijedan odgovora!


Inače, HNS je kokošinjac pun pijanih pijetlova. Jedan drugog toliko vole da će si glavom zavrnuti. HNL je samo nužno zlo, Mamićeva prčija!