Jadranski derbi

KEK O HAJDUKU ‘Dobar je niz koji imamo s njima, napravit ćemo sve da ostane tako’

Ivan Volarić

Svi dobro znamo koliko ove utakmice znače našem predsjedniku i to njemu može biti najveći motiv za ono što se događa u klubu



Ako je suditi po raspoloženju trenera »Rijeke« Matjaža Keka uoči sutrašnjeg jadranskog derbija, onda su definitivno atenski remi i vinkovačka pobjeda donijeli sobom puno toga pozitivnog u riječke redove. To, naravno, ne znači da su na Rujevici unaprijed upisali bodove protiv rivala iz Splita. Štoviše, trener »bijelih« će kao i uvijek biranim riječima govoriti o svojem gostu.


– U Rijeci je dovoljno reći da dolazi »Hajduk« i odmah se podignu tenzije. Normalno da je to utakmica koja je za nas izuzetno značajna, veselimo se tom susretu jer očekujemo punu Rujevicu, kvalitetnu »Rijeku« i pozitivan rezultat – započeo je Kek, koji nema većih problema s igračkim kadrom, što ne znači da je potpuno bez briga. 


– Vešović je gotovo otpao, Heber je otpao do kraja polusezone, Pavičić ima problema s trbušnim zidom što je posljedica njegovog kontinuiranog igranja poslije dugog vremena, a sve ostalo ćemo vidjeti. Alternative? Mavrias, koji je igrao na toj poziciji i koji je dosta ofenzivno orjentiran. S druge strane tu je i Župarić, koji je na toj poziciji igrao u Italiji i mogao bi uz Kvržića također predstavljati alternativu za to mjesto. Kvržić je to znao igrati u nekim dijelovima utakmica. Konačnu informaciju donijet će nam posljednja dva treninga, budući da u srijedu zbog jake kiše praktički nismo mogli ni trenirati. Nakon utakmice s »Cibalijom« bio nam je nužan odmor tako da je trening u četvrtak jedini pravi uoči »Hajduka«.


Veseli pristup




Dobro prvo poluvrijeme u Vinkovcima nadovezalo na vrlo dobro prvo poluvrijeme u Ateni što sve zajedno budi optimizam?


– Veseli me pristup jer treba uzeti u obzir da smo putovali iz Atene u Vinkovce praktički bez treninga. Igrači su ušli u tu utakmicu izuzetno koncentrirano i to je dobro jer protivnik koji nam sada dolazi sigurno traži mobilizaciju, puno koncentracije i reda na igralištu. Dijelovi posljednjih utakmica liče na »Rijeku« koju bi svi željeli i sigurno da me to kao trenera veseli. Međutim, meni je isto tako važna svaka minuta treninga. Iako, »Rijeka« mora biti 90 minuta u pravom ritmu pa će onda i naše zadovoljstvo biti potpuno. Dijelovi naše igre me moraju zadovoljiti.


Opterećuje li vas činjenica da niste dobili utakmicu na Rujevici gotovo tri mjeseca?


– Ne bi smjelo, iako normalno da se razmišlja o tome. Sigurno da protivnici protiv kojih smo igrali nisu bili bez veze. To su bile jake utakmice, a u tu kategoriju spada i »Hajduk«, ekipa koja zaslužuje respekt i poštovanje. Kako zbog tradicije, tako i zbog svega drugoga. Jadranski derbi je izazov za svakoga, ali mi se moramo opterećivati samo kvalitetom naše igre, jer samo uz kvalitetu može doći dobar rezultat. U jesenskom dijelu sezone se pokazalo da »Rijeka« nije jedan igrač, da nemamo igrača koji može sam riješiti sve skupa, već da mi moramo odraditi sve i onda iz kolektiva tražiti neko riješenje.


Treneru »Hajduka« Željku Kopiću su »Rijeka« i vi osobno bili poseban motiv dok je vodio »Slaven Belupo«, vjerojatno će tako i ostati?


– To je pitanje za njega… »Rijeka« je sigurno izazov svakom protivniku, bez obzira na to gdje i protiv koga igramo. To je možda samo priznanje za nas, ali ovo nije dvoboj trenera već dvoboj dviju ekipa koje imaju svoju kvalitetu i ciljeve, koje iza sebe imaju dobre navijače. Mene zanima samo naša ekipa i naša igra, odnosno kako do kraja odraditi sezonu.


Posebna pobjeda


Ispada da je, barem sudeći po rezultatima, Kopićev »Hajduk« puno opasniji na strani?


– Tako je i nama! Kada ti se otvori malo više prostora, onda se lakše izlazi. Rekao sam već puno puta da je za mene najteže u nogometu stvarati igru i kvalitetu igre. Defenzivna igra se uvijek lakše postavlja nego igra na postavljenu obranu. To je najveći izazov za svakoga trenera.


»Hajduk« vam je vjerojatno najdraži suparnik?


– Svaki protivnik mi je drag i nedrag, a najdraža mi je »Rijeka«. Sve ostalo me ne zanima.


Ni pozitivan niz protiv »Hajduka« koji traje još od ožujka 2012. godine…?


– Tako se posložilo. Bilo je u svemu tome dojmljivih utakmica, bilo je i sreće. Međutim, sreću moraš izazvati. U najavi utakmice sam rekao bitno, a to je kvaliteta naše igre. Naravno da se moramo pripremiti za njih, ali ne trebamo filozofirati.


Možemo li govoriti o svojevrsnom kompleksu »Rijeke« u splitskim redovima kao što smo svojevremeno govorili o koprivničkom kompleksu u vašim redovima?


– Sada bih morao razmišljati po njihovu, a to je teško… Niz s »Hajdukom« je dobar, a mi moramo sve napraviti da tako i ostane. Svi dobro znamo koliko ove utakmice znače našem predsjedniku i to njemu može biti najveći motiv za ono što se događa u klubu.


»Hajduk« je pokazao da može iz kontri biti vrlo opasan, a vaša obrana da zna biti ranjiva?


– »Rijeka« je pokazala da može svakom protivniku u svakom momentu postići gol kada je posložena, koncentrirana i usmjerena prema naprijed. Međutim, nogomet je sastavljen od dvaju faza, kada imaš i kada nemaš loptu, a moraš se kvalitetno ponašati u oba dijela igre ako želiš do pozitivnog rezultata – poručio je Kek.