Anketa

Jeličić: Ovi igrači Rijeke nisu na Kekovoj razini. Ćiro: Kekov utjecaj na ekipu se izlizao!

Portal Novilist.hr

Različiti pogledi na riječku krizu

Različiti pogledi na riječku krizu

Možda dođe do zasićenja ili izbor igrača nije bio onakav kakav se želio na početku sezone. Dogodi se i nama trenerima da neke igrači koji su bili na razini, a sada nisu, treba maknuti pa onda postupiš emotivno i prepustiš taj posao nekom drugome - smatra Nenad Gračan



RIJEKA Joško Jeličić, ugledni televizijski komentator, Ćiro Blažević, trener svih trenera i Nenad Gračan, izbornik mlade reprezentacije, te legendarni igrač i trener Rijeke  gostovali su u emisiji Pod stijenama Kantride i govorili na temu krize u riječkom prvoligašu, odnosno naprasnog odlaska trenera Matjaža Keka. Prvi se u eter kolegi Robertu Ferlinu javio Joško Jeličić, jedan od najvećih zagovornika, ali i kritičara bivšega trenera Rijeke.


– Matjaž Kek je izuzetno težak u svlačionici, koristi od 11 do 13 igrača, a ostali su kao čunjevi. Ja sam ga kudio i hvalio kako sam stvari tako vidio. On je sebe mijenjao kroz Rijeku i sada je neusporedivo bolji trener nego što je bio kada je došao u Rijeku. Kada se sjetim situacije kada se borio za naslov i igrao s tri Maleša, uza sav respekt Malešu, te pokušavao pobijediti bez igrača između linija to sam jasno detektirao i rekao da s takvim načinom igre nikada to neće uspjeti. I on se mijenjao kroz Andrijaševića, polušpicu i drugačiji pristup nogomet. Međutim, naravno da je jako teško funkcionirati u klubu koji je ostao bez priljeva budžetnih sredstava u smislu vlasnika nego je osuđen na prodaju. Matjaž je svake godine u prijelaznom roku morao imati novu momčad, a vjerujte to je Sizof posao. Prošle sezone je imao rupu od sedam-osam utakmica, a to se ponovilo i ove godine.


Ali Rijeka se dignula na proljeće, a ljetos se nije dogodilo ništa neočekivano. Međutim, Kek je ipak naprasno otišao?




– Uza sav respekt igračima koji su došli, malo bi njih moglo participirati u šampionskoj Rijeci. Odlaskom Bradarića oni su apsolutno izgubili ideju nogometne igre. Svih onih automatizama u igri više nema jer je Bradarić to izvodio zatvorenih očiju. Na kraju krajeva organizacija igre i koncentracija su uvijek bili moto Kekove Rijeke. Danas Rijeka prima najviše golova iz prekida, radi pogreške, a to je dokaz dekoncentracije i dokaz da ti igrači nisu na razini koncetracije i podržaja koji Matjaž Kek zahtjeva. Kek je procjenio da je vrijeme za odlazak, a ja isto tako mislim. Međutim, isto tako sam siguran da će Matjaž Kek vrlo brzo dobiti poziv iz Maksimira ili s Poljuda – rekao je Jeličić koji napominje kako je bitno nastaviti gajiti stručnu konstatnu koja je Rijeku dovela do vrha hrvatskog nogometa.


– Ako netko nema viziju ili nije svjestan da je pored novca svakom treneru potrebno strpljenja, vremena i rada onda je taj zalutao u nogomet. U ovom kontekstu vjerujem da bez obzira na to što je Matjaž visoko podigao letvicu i što će svi koji dolaze imati teret Kek i prema njima treba biti strpljiv i nježan. Sjetimo se kada je Matjaž došao da je bilo puno problema i teško se pobijeđivalo dok nije dobio potrebno vrijeme da dođe do onoga što želi – poručio je Jeličić.


Miroslav Ćiro Blažević ponudio je malo drugačije razmišljanje.


– Kek je osim jednog čistog trenerskog kvaliteta donio i jednu kurtuaziju u nogomet koja nam je falila. Nema dvojbe da će Kek biti upisan u povijest riječkoga nogometa, on je najbolji trener koji je prodefilirao kroz ovaj slavni klub. Rijeka u ovom trenutku mora biti jako razumna i stabilna. Nema dvojbe da će se tako i ponašati osim jednoga detalja koji me je malo zasmetao. Upozorit ću na tu činjenicu jer Mišković je čovjek koji je najzaslužniji za ono što se događalo u Rijeci. Činjenica je da vrijeme učini svoje, no sigurno da utjecaj trenera slabi s vremenom. Ako tražite uzroke ovoga onda je to u činjenici da i taj genijalni trener više nije imao neophodnog uticaja da bi tu ekipu galvaniziralo i stavio u natjecateljski duh. Njegovo odlazak je sasvim logičan, a nije logično da ostane, kako je predsjednik to rekao, kao neki savjetnik u klubu. To bi bio hendikep za onoga tko će doći. Rijeci želim sve najbolje i ne želim ulaziti u pojedinosti iako je ispadanje od Sarpsborga bilo fatalno.


Kako to da trener koji je uspješno prošle sezone galvanizirao momčad sada to nije u stanju učiniti iako je neznantno promijenjena momčad?


– Ta ekipa je imala sedam pobjeda zaredom. Ne može ekipa koja je imala sedam pobjeda u nizu na proljeće biti odjednom slabija. Razlozi su psihološki, igrači ne mogu zaboraviti igrati. Međutim, u nogometu se često manifestira taj fenomen nogometa da i slabija ekipa pobijedi snažniju ako ona igra onako kako to moderan nogomet traži. Keku se uticaj izlizao! Vrijeme čini svoje. Sigurno da ta ekipa nema isto ponašanje kao što je imala ranije. Dovoljno je bio jedan klik, poraz od Norvežana… Jako bitno je koga će na Rujevici izabrati trenera. Nadam se da neće pogriješiti.


Nenad Gračan doživio je 2000. godine sličnu sudbinu kao i Kek. Iako je odradio dvije i pol sjajne sezone morao je otići nakon serije slabih rezultata.


– Prije svega ovakve stvari se događaju u nogometu. Dođe kriza, a Kek i predsjednik Mišković najbolje znaju zašto je podnio ostavku. Ono što je evidentno kod nas trenera, a događalo se to i meni, je da dođe trenutak kada osjetiš da te ekipa na prati, da nema velikog motiva i da se to odrađuje bez želje da se napravi rezultati. Onda se događa ono što je najlakše ili daš ostavku ili dobiješ otkaz. Ne kažem da je to najbolje, ali je uvijek najjednostavije da promijeniš jednog čovjeka nego cijelu ekipu.


Zašto momčad u jednom trenutku prestane pratiti trenera?


– Možda dođe do zasićenja ili izbor igrača nije bio onakav kakav se želio na početku sezone. Dogodi se i nama trenerima da neke igrači koji su bili na razini, a sada nisu, treba maknuti pa onda postupiš emotivno i prepustiš taj posao nekome drugome. 


Rijeka je imala stručnu konstantu u posljednjih pet i pol godina i to je bio faktor stabilnost. Mislite li da će Rijeka sada ući u nestabilne vode, čestih promejna trenera?


– Ne vjerujem poznavajući predsjednika. Rijeka osim Bradarića ima igrače koji su odradili prošlu sezonu. Bitno je da u klubu, a vjerujem da to neće biti problem jer imaju iskustvo, ostanu čvrsti i stabilni. Bodovna razlika nije prevelika u odnosu na ostale. S nekoliko pobjeda se to može promijeniti u pozitivnom smjeru – rekao je Gračan.