Autor ''škarica'' protiv Cibalije

JOSIP MIŠIĆ ‘AEK nam je suparnik po mjeri, startna pobjeda bi nam itekako dignula krila’

Ivan Volarić

POSEBAN TRENUTAK – Josip Mišić škaricama je matirao vinkovačkog vratara u nastavku susreta / arhiva NL

POSEBAN TRENUTAK – Josip Mišić škaricama je matirao vinkovačkog vratara u nastavku susreta / arhiva NL

Ako budemo maksimalno koncentrirani i odigramo kao protiv Cibalije, s puno trke i duela, onda se možemo nadati ozbiljnom rezultatu. Dobro smo radili tijekom stanke, novi igrači su ušli u ritam. Ulazimo u dobru formu i nema prepreka da ne odigramo dobru utakmicu – kaže Mišić



Marka Vešovića muči upala zdjelične kosti, Josip Pavičić dobio je u ogledu s Vinkovčanima udarac u list, a veznjak Josip Mišić osjetio je zatezanje u predjelu – aduktora.


– Tijekom utakmice protiv »Cibalije« me malo presjeklo, ali odradio sam terapije i sada se osjećam OK. Čak sam normalno trenirao u ponedjeljak i bit će sve u redu. Moj nastup protiv AEK-a zbog zdrastvenih problema sigurno neće doći u pitanje! – govori 23-godišnjak iz Bošnjaka kraj Županje, za kojega bi bila prava šteta da ga ozljeda izbaci iz ritma utakmica jer ove godine igra – odličan nogomet. Tko god je pratio igre »bijelih« ove godine mogao je uvidjeti da puno toga u igri momčadi polazi upravo od središnjeg para veznjaka Bradarić – Mišić, koji su se još početkom prošle sezone prometnuli u istinske ideologe riječke igre.


– Zdravlje je najbitnije, ozljede su me zaobilazile. U takvim okolnostima mogao sam pružati sve od sebe. Ove sezone samo sam nastavio tamo gdje sam stao prošle sezone. Zadovoljan sam… – nastavlja Mišić, koji ne samo da je ovoga ljeta nastavio tamo gdje je stao prošle sezone, već je uspio dignuti razinu svoje igre u nekim segmentima.


Osjetiš da možeš




– Kada igraš stalno i dobro, onda ti iz utakmice u utakmicu raste samopouzdanje i lakše se odlučuješ na neke nove stvari, na neka nova proigravanja. Jednostavno osjetiš da možeš. Zasada sve to lijepo izgleda.


Lijep je bio i Mišićev pogodak protiv »Cibalije«, no navikao je sve na Rujevici na atraktivne pogotke. »Miške« ne zabija puno, ali kada zabije, onda je to obično neki – specijalitet.


– Tako ispada. Ne zabijam puno i često, ali kada zabijem, onda je to obično lijepo za oko.


Nije samo Mišićev gol protiv »Cibalije« mogao zadovoljiti one najzahtjevnije nogometne estete. Gledatelji su prošle subote na Rujevici mogli vidjeti sedam golova, puno prilika, lijepih proigravanja… Ako je utakmica protiv »Intera« uoči stanke ostavila neku sumnju u tvrdnju da je »Rijeka« ponovo na prošlosezonskom »šampionskom kolosijeku«, onda je ta sumnja definitivno skinuta s dnevnog reda nakon trijumfa protiv Vinkovčana.


– Krenuli smo stvarno furiozno protiv »Cibalije«, ali dogodila se još jedna važna stvar. Prošle sezone smo znali otvoriti utakmicu s dva, tri gola, a onda bismo obično u nastavku pali, odnosno ne bismo odigrali ništa posebno. Ovoga puta smo odigrali izvanredno svih 90 minuta!


Puno znače pojačanja


Vjerojatno puno znači činjenica da je završio prijelazni rok, da su stigla brojna pojačanja i da se sada momčad može fokusirati isključivo na »Rijekine« iduće suparnike.


– Sigurno da puno znači to što su dovedeni igrači istekom prijelaznog roka. Sada kada dođemo na trening, svlačionica je puna. Kada izađeš na teren pun nas je teren. Dovedeni su kvalitetni igrači, trenira se kvalitetno i jaka konkurencija te tjera da što bolje treniraš.


Sve pomalo podsjeća na isto razdoblje prošle sezone kada također momčad složila krajem kolovoza, a onda u rujnu krenula u svoj »šampionski marš«.


– Mislim da smo dovoljno jaki kao i prošle sezone, da smo nadoknadili igrače koji su otišli. Vjerujem da će to jako dobro izgledati.


Bitna je razlika u tome što je »Rijeka« prošle sezone bila lišena europskih briga, fokus je bio samo na domaća natjecanja. »Bijeli« su utakmicom protiv »Cibalije« otvorili nabijeni raspored utakmica tijekom rujna.


– Očekuje nas dosta putovanja i dosta zahtjevnih utakmica. Moramo se na to prilagoditi i što više se fokusirati na kvalitetan odmor nakon utakmice što je osnovno prije pripreme za idući susret.


»Bijele« sutra očekuje sudar s AEK-om, odnosno možda i najvažniji ispit u skupini gledano kroz prizmu mogućnosti da se ostvari ambiciozni plan pod radnim naslovom: »Rijekino proljeće u Europi«.


– Prva utakmica i protivnik po mjeri – u našem rangu. Ako bismo nastup u skupini otvorili s pobjedom, sigurno da bi nam to dignulo krila i sigurno da bi još bolje igrali u daljnjim nastupima u Europskoj ligi.


Europska kulisa


Logika sugerira sljedeće razmišljanje: »Olympiakos« je dominantan u Grčkoj, a »Rijeka« ga je imala u šaci na Rujevici! Dakle, ako se moglo protiv »Olympiakosa«, nema razloga da se ne bi moglo i protiv AEK-a. Osim toga, momčad »Rijeke« je sada sigurno u boljem psihofizičkom tonusu nego prije utakmice s aktualnim grčkim prvakom.


– Ako budemo maksimalno koncentrirani i odigramo kao protiv »Cibalije«, s puno trke i duela, onda se možemo nadati ozbiljnom rezultatu. Dobro nam je došla prvenstvena stanka, dobro smo radili, novi igrači su ušli u ritam. Ulazimo u dobru formu i nema prepreka da ne odigramo dobru utakmicu.


Europsku priču ove sezone Riječani su otvorili protiv velških »patuljaka« TNS-a, a onda su uslijedili za riječke okvire velikani: »Salzburg« i »Olympiakos«, slijede AEK pa »Milan«…


– Kada pogledate ta imena, a posebno kada uzmete u obzir kako se te momčad ponašaju na travnjaku, onda vidite da su to stvarno odlične ekipe i nije lako igrati protiv njih. Mi smo im uspjeli parirati i sigurno da nas to ohrabruje uoči nastupa u skupini koja je izuzetno atraktivna i kvalitetna. Kada recimo vidiš da te očekuje susret protiv »Milana«, koji je ovoga ljeta uložio dvjesto milijuna eura u pojačanja, onda znaš da su pred tobom pravi izazovi. Povrh toga, kada izađeš na teren i pogledaš kulisu koju sobom nosi nastup u Europskoj ligi ili Ligi prvaka, onda se stvarno kao igrač osjećaj sjajno i ponosno.


Jedino je šteta što Rujevica neće biti puna zbog zatvorenog sjevera…


– Žao mi je, ali nadam se da će naši navijači s istoka i zapada biti prava podrška. Sigurno da bi nam puno značilo da je i sjever pun.


Nakon AEK-a slijedi serija gostovanja, počevši od Poljuda… Kreće jesensko nogometno ludilo!


– Baš ludilo! Cijeli mjesec ćemo provesti u autobusu!


Na žalost obitelji igrača, posebno supruga…


– Barem će se malo odmoriti od nas! – zaključio je veznjak »bijelih«.