U susret suboti

JADRANSKI DERBI Može li Željko Kopić preokrenuti riječki niz nepobjedivosti?

Ivan Volarić

VIŠE OD NOGOMETA – Mate Maleš između Josipa Radoševića i Huga Almeide   / snimio H. JELAVIĆ/PIXSELL

VIŠE OD NOGOMETA – Mate Maleš između Josipa Radoševića i Huga Almeide / snimio H. JELAVIĆ/PIXSELL

Novi trener Hajduka, ma koliko bio neugodan za Rijeku, ima upisanu svega jednu pobjedu nad kolegom Matjažom Kekom u 12 međusobnih ogleda



U subotu se na Rujevici igra – 133. jadranski derbi. Naravno, kada se uzmu u obzir samo prvenstvene utakmice odigrane u Prvoj ligi bivše države, odnosno u Prvoj HNL. Pedantni statističari izračunali su da je u dosadašnja 132 ogleda »Hajduk« ostvario 53, a »Rijeka« 37 pobjeda.


Preostale 42 utakmice završile su bez pobjednika. »Rijeka« je od svojih 37 pobjeda svega njih 11 ostvarila u razdoblju od 20. listopada 1946. (prvi jadranski derbi na Plinari završio je 1:0 za Hajduk) do ožujka 1991. (23. ožujka 1991.; 0:0, 1:3-11m) kada je na Kantridi odigran posljednji jadranski derbi pod okriljem FSJ-a.


Jednosmjerna ulica


Od osamostaljenja Hrvatske jadranski rivali odigrali su ukupno 74 prvenstvene utakmice. Splićani imaju svega tri (29) pobjede više nego Riječani (26). Taj trend bio je puno izraženiji u 90-tim godinama kada je »Hajduk« dominirao u tim ogledima, ali i hrvatskim nogometom.




Dolaskom Damira Miškovića na čelo »Rijeke« prije pet i pol godina, odnosno ulaskom u klub kapitala Social sporta, zaklade u vlasništvu Talijana Gabrielea Volpija, stvari su se međutim uvelike promjenile… »Rijeka« je u »eri Mišković« izgubila samo jedan jadranski derbi. Konkretnije, 21. ožujka 2012. godine »Hajduk« je slavio na Kantridi – 3:0. Posljednja je to pobjeda Splićana u ogledima s »Rijekom«. Bilo je to doduše vrijeme u kojemu tada novi predsjednik nije mogao bitnije utjecati na ono što je zatekao u klubu. No, zato se Miškovićev utjecaj na zbivanja u klubu itekako osjetio u svim kasnijim jadranskim derbijima koji su počeli nalikovati na promet jednosmjernom ulicom. »Rijeka« je vrlo brzo počela dominirati u tim dvobojima do te mjere da su gosti s Rujevice prošle jeseni na Poljudu (0:2) upisali i 20. jubilarnu utakmicu bez poraza od »Hajduka«. U tom nizu dobili su 13 susreta, sedam je završilo bez pobjednika. Nogometaši »Rijeka« u subotu će imati priliku produbiti splitske frustracije i niz od 2082 dana bez pobjede »Hajduka« u ogledima s »Rijekom«. Povijest jadranskih derbija ne pamti takav crni niz jednog od rivala!


Hajduk nije Slaven


Za razliku od prijašnjih derbija ovaj je poseban utoliko što će na klupi »Hajduka« sjediti Željko Kopić. Mladi osječki stručnjak, nekada nadareni junior »Dinama«, za svojega je rada u »Slaven Belupu« stekao u hrvatskoj nogometnoj javnosti ugled trenera koji zna kako protiv Kekove »Rijeke«. Istina je da je Kopić nerijetko znao zagorčati život Keku i »Rijeci«, posebno se pamti onaj trijumf u polufinalu Kupa Hrvatske 2016. godine (2:1 za Rijeku na Rujevici, 3:0 za Slaven Belupo u Koprivnici), ali i čak četiri prvenstvena remija pretprošle sezone. Kopić se u većini tih utakmica oslonio na oprobanu taktiku. Povučenijom igrom zgusnuo bi u prvom redu vlastite redove, a onda presingom na »Rijekin« vezni red pokušavao kroz osvojenu loptu što brže zaprijetiti. Pitanje je naravno imali Kopić pravo tako igrati s »Hajdukom«. Nije isto voditi »Slaven Belupo« i klub čiji navijači priznaju jedino pobjede i trofeje.


Činjenica je da novi trener »Hajduka«, ma koliko bio neugodan za »Rijeku«, ima upisanu svega jednu pobjedu nad kolegom Kekom u čak 12 međusobnih ogleda (šest remija i pet poraza). U prijevodu, ni Kopić nije jamstvo »Hajduku« da će nakon više od 2000 dana odnijeti pobjedu u jadranskom derbiju, a teško je da bi se Poljudu zadovoljili s bodom s Rujevice u trenucima kada »Rijeka« ne blista, a Splićani se mogu pobjedom učvrstiti na poziciji broj dva.