Trener Rijeke nakon derbija

IGOR BIŠĆAN Momčad je pokazala karakter s obzirom na teškoće, ne mogu tražiti više od toga

Denis Frančišković

Igor Bišćan/V. KARUZA

Igor Bišćan/V. KARUZA

Sve u svemu zadovoljan sam. Plan je bio stati u blok i pokušati sačuvati što je moguće više energije. Situacija je to nalagala – potvrdio je Igor Bišćan, trener Rijeke.



RIJEKA Rijeka i Hajduk odigrali su na Rujevici još jedan derbi bez pobjednika. Ovaj put i bez golova. U ukupno 80 derbija HNL-a to je 23 put da su jadranski rivali remizirali, a četvrti put i da su mreže mirovale. Posljednji put ovakav je rezultat zabilježen u kolovozu 2015. godine, također na Rujevici, kada je riječke »bijele« vodio Matjaž Kek, a splitske »bile« Damir Burić.


Derbi bez pogodaka, ali i bez pravog, očekivanog sadržaja. Ili su možda očekivanja ipak bila prevelika. I na kraju obostrano zadovoljni treneri, ali i igrači. Na igračkom planu bio je to ogled ozljedama prošarane Rijeke bez čak osam igrača, dok su klupu grijali juniori, te nekog novog Hajduka koji se tradicionalno dobrim dijelom oslanja na svoje mlade igrače.


U prvom redu bio je to i susret u kojem su do izražaja došla promišljanja dvaju mladih trenera, Igora Bišćana i Siniše Oreščanina. Bišćan je izveo u ovom trenutku najbolje što je imao i posložio u očekivanom rasporedu, zamijenivši uloge Gorgonu i Acostyju, Oreščanin se opredijelio na romb u veznoj liniji što je donijelo višak igrača i puno veći posjed lopte. Splićani su dominirali automatizmom i jednostavnošću u napadu, pokazali da razvijaju jedan novi stil igre, Rijeka pak dobro postavila višestruki blok i u nastavku ostavila goste bez ijedne prilike. A kad je došla »do zraka«, ozbiljno je prijetila.


Kapetanov osjećaj




– Sve u svemu zadovoljan sam. Plan je bio stati u blok i pokušati sačuvati što je moguće više energije. Situacija je to nalagala – potvrdio je Igor Bišćan, trener Rijeke. – Imali smo problema ne samo s ozljedama, već i s virozom što je kroz tjedan prošla kroz momčad pa je nekoliko bitnih igrača propustilo tri, četiri treninga. Gorgon je bio jako upitan jer je uoči utakmice imao temperaturu 39 stupnjeva Celzijusa, ali je pokazao osjećaj za situaciju i ponio se kapetanski.


Kormilara »bijelih« raduje karakter momčadi koja je bila čvrsto na zemlji, prije svega disciplinirana.


– Cijela momčad pokazala je određeni karakter s obzirom na sve naše teškoće. Ne mogu tražiti više od toga. Nije jednostavno, ali čestitam igračima. Istina, u nekim trenucima bili smo prepasivni, trebalo nam je neko vrijeme da uđemo u utakmicu, a kad smo se položili i digli radnu temperaturu, bili smo sve bolji i bolji. U drugom dijelu smo se i nametnuli i pružili dosta, ali ne dovoljno, ni mi ni Hajduk za pobjedu – dodaje Bišćan.


Vrijedan bod


Robert Murić dobio je prigodu na kraju, mlađi igrači ovaj put ostali su na klupi.


– Možda sam trebao malo više riskirati, ali ovih petnaestak minuta dobro će doći Muriću. Nadam se da će protiv Rudeša dobiti više minuta jer je na trenutke pokazao o kakvom se igraču radi. Nismo htjeli jurišati jer bi teret zadnjih 15 do 20 minuta pao na leđa klinaca, a to ne bi bilo fer. Ovako smo »ispatili« do kraja koliko god to čudno zvuči. Ali nije bilo jednostavno pripremiti se za ovu utakmicu – rekao je Bišćan.


Petar Mamić odigrao je jednu od boljih utakmica na lijevom boku. Dobro je zatvarao prilaze, a bio je poduzetan u nekoliko napadačkih akcija. Jednom je čak i dobro tukao prema golu.


– Bila je ovo čudna utakmica za koju smo se jedva skupili. Trener je rekao kako je najbitnije da ginemo jedan za drugoga, da idemo do kraja i mislim da je na kraju ovaj bod vrijedan. Hajduk je dobra momčad, posloženi su dobro, mladi i energični tako da remi na kraju najrealniji ishod. To su pehovi, ali eto, polako se već neki vraćaju. Već u petak igramo s Rudešom i neki će već do tada uspjeti konkurirati za momčad. Vjerujem da ćemo izgledati sve bolje i bolje – rekao je Mamić, koji je na tragu ono što govori i Bišćan. Momčad jednostavno treba »pregrmiti« ovo razdoblje, a da ne bude velike »štete«.


– Nije nam lako, dosta smo se potrošili u ovoj utakmici i istina Hajduk nas je malo pritisnuo prvo poluvrijeme. No, kontrolirali smo situaciju. Moje zdravstveno stanje? Malo sam se uhvatio za zglob pa za ložu, a odradio sam samo jedan trening prošli tjedan i to uoči utakmice. Jedva sam izdržao, ali mislim da će biti sve OK – zaključuje Mamić.


Iza nas je još jedan Jadranski derbi nakon kojeg su igrači i treneri zadovoljniji od navijača.