Borba za drugu poziciju

Hajduk želi naplatiti dugove, Rijeka je opet gladna: Čeka nas spektakl na Poljudu

Orlando Rivetti

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Splićani su u velikom naletu, igraju čvrsto i agresivno, sjajno stoje u Kopićevu taktičkom kalupu. Matjaž Kek stvorio je opet kompetitivnu momčad koja igra atraktivan, ali nadasve efikasan nogomet



RIJEKA  Četiri su utakmice zaredom  dobili nogometaši Rijeke i drugoplasiranom Hajduku došli na jedan bod. Očekivano, borba za drugu poziciju, iako Splićani još vjeruju da mogu nadoknaditi minus 8 za Dinamom, vodit će se između Rijeke i Hajduka.


A ona počinje upravo u subotu. Riječani priželjkuju da traje do posljednjeg kola, 19. svibnja, kada će se ogledati na Rujevici, ali i dulje…  Jednostavno,  Riječani bi željeli zaključiti sezonu finalom Kupa u Vinkovcima, četiri dana kasnije, protiv Hajduka, koji je osigurao »slavonsku vizu«, dok Rijeka mora preko Maksimira.


U srijedu, 4. travnja! Poljud i Maksimir u pet dana, protiv Dinama i Hajduka, dva najjača suparnika, diplomski je ispit nove Rijeke. Rijeka koja je u četiri pobjede zaredom postigla 15 golova. Brazilac Heber čak sedam. Heber je prvi strijelac HNL-a (15), a u jesenskom dijelu sezone, kada je Rijeka posljednji puta pobijedila Hajduk na Poljudu, dao je oba gola! Poljud je teatar njegove inspiracije.




Brazilac ima  problema s lakšom ozljedom, ali za vjerovati je da će konkurirati za sastav,  zauzeti svoje mjesto na »lijevom krilu«, zatvoriti pakleni trokut s »devetkom« Čolakom i »desetkom« Pavičićem.


Brojke u navodnicima nisu na leđima dvojice igrača Rijeke, već broj »njihove klase«, pozicije koje zauzimaju u momčadi. Heber će jamačno igrati, ali za momčad neće kandidirati Gorgon. Austrijanac je nakon dugog odsustva zbog upale pubične kosti sada upao u nove probleme – istegnuće mišića.


Na Poljudu goste dočekuje parola »dobrodošli u pakao«. Na sreću,  »pakao« je uglavnom na tribinama, dok na  travnjaku Riječani imaju veoma dobra iskustva. Posljednji puta su, naime, izgubili prije šest i pol godina, dok su za Hajduk još igrali Anas i Ahmad Sharbini… Riječani su od Hajduka izgubili posljednji susret na Rujevici nakon  20 utakmica nepobjedivosti.


Igra se na Veliku subotu, uoči Uskrsa. Kada se u Poljudu igralo na Sve Svete prije tri godine završilo je 0:3… Bila je to jedna druga Rijeka, jer od tog sastava, sa svim rezervama, ostao je samo Bradarić. Bit će to Kekova dvadeseta utakmica protiv Hajduka (izgubio je samo posljednju), ali jamačno najteža do sada.


Jer, Splićani su u velikom naletu, igraju čvrsto i agresivno, sjajno stoje u Kopićevu taktičkom kalupu.



Brazilac Heber i Zoran Kvržić odradili su jučer poslijepodne posjet liječniku, kada nije bilo treninga. Novo zajedničko »druženje« je danas u 17 sati, trening u terminu splitske utakmice, kada će slika njihova zdravstvena stanja biti mnogo jasnija. Ne bi, međutim, trebali biti upitni za splitski nastup.



Za očekivati je da će se Žuta vratiti na svoje mjesto, lijevog beka kojega je bio galantno ustupio Leovcu, a na desnoj strani bi trebao zaigrati Raspopović. Župarić i Punčec trebali bi biti  stoperi. Ispred obrane Grahovac i Bradarić već su uigrani tandem.


Agresivni su s naglašenim smislom za geometrijom.  Ako je Čolak spreman, bit će prva špica (alternacija je Puljić), a iza njega mozak igre prema naprijed Pavičić. Desno bi trebao biti brzonogi Acosty, a lijevo, zna se, Heber. Klupa je puno onih koji čekaju svoju prigodu – Capan, Črnic, Kvržić… Pa Dangubić ili možda mladi Vuk. Za mjesto na klupi bori se i bugarski internacionalac Božinov…


Matjaž Kek stvorio je opet kompetitivnu momčad koja igra atraktivan, ali nadasve efikasan nogomet.  Mogao bi to biti možda najuzbudljiviji i najzanimljiviji jadranski derbi posljednjih godina. Hajduk je uvjeren da je došlo vrijeme naplate dugova, Riječanima se opet apetit otvorio. Nova momčad gladna je golova i bodova… A pobjede na Poljudu su uvijek prvoklasna poslastica. Utakmica za užitak.