Pripreme

HVATANJE FORME Rijeka pokazala da ima glavu i rep: Bijeli već sada imaju momčad

Orlando Rivetti

foto Roni BRMALJ

foto Roni BRMALJ

Bez obzira što prijateljske utakmice ne znače puno, ipak su pokazatelj nečijeg rada. U ovom slučaju cijele momčadi



U načelu me prijateljske utakmice ne oduševljavaju, niti treba izvoditi zaključke nakon takvih treninga. Uvjeren sam da su takve utakmice kao »kineske vaze«, porculan iz pekingškog Silk marketa, lažni nakit. Prijateljski susret »Rijeke« sa »Žilinom« bio je nešto drugo. Poglavito u razdoblju do odmora kada su Riječani utrpali četiri komada, ali više od rezultata srca u kišnoj Kranjskoj Gori razgalila je – igra! Zanemarimo floskule da je prerano za »dobru formu«, s obzirom na to da prvenstvo počinje 28. srpnja), »Rijeka« je odigrala pravu utakmicu. Pokazala je odlike sastava koji ima glavu i rep. Od čvrste obrane, raznovrsne i razigrane sredine terena, do raspoloženih napadača.



Matej Šantek u Velenju


Na posudbu odlazi još jedan mladi igrač Rijeke, Matej Šantek, koji je prije godinu dana potpisao profesionalni ugovor. Šantek je još jedan Riječanin koji će igrati slovensku ligu, posuđen je Rudaru iz Velenja. Prisjetimo se, Čeliković i Vuk su u Interu, Turčin u Širokom Brijegu, Lepinjica u Zadru, Črnko u Varaždinu, a vratar Nwolokor u Seredu (novi slovački prvoligaš).





U Kranjskoj Gori, prvoj od triju susreta za boravka u Sloveniji, »Rijeka« je istaknula svoju kandidaturu na vrh ljestvice. Nema boljeg reklamnog spota za prodaju pretplatnih ulaznica za novu sezonu na Rujevici od igre prikazane u susretu sa »Žilinom«. »Rijekina« igra prema naprijed bila je oluja, ne znaš gdje će udariti. Četvorka Acosty (veoma dobar bio je u nastavku Kvržić), Pavičić, Gorgon, Heber, igrala je presing kao i tandem zadnjih veznih, Grahovac – Lončar, iza njih. Slika za okvir je prvi gol. Dubinsko proigravanje Gorgona u prazan prostor, utrčavanje Lončara i elegancija realizacije.


Lončar je odigrao četrdeset minuta, nije riječ o ozljedi, ali ostavio je odličan dojam. Ako ovako nastavi ima sigurno mjesto u prvoj postavi. Čvrst u duelu, trkači spreman s mekom loptom ima uvijek nekoliko rješenja u glavi.


Gorgon dugo nije odigrao takvu utakmicu. Često ozlijeđen u proljetnom nastavku, sada je spreman biti veoma čvrsta karika. Bio je na poziciji najisturenijeg igrača, ali često mijenjao mjesto s Pavičićem, odnosno zatvarao rupe na sredini terena. Kek je koristio Pavičića kao drugu špicu, odnosno »playmakera«, nakon što je u prethodnim susretima bio na pozicijama zadnjeg veznog.


Čolak i Puljić su u nastavku počeli na pozicijama Gorgona i Pavičića, ali su brojne zamjene ispremiješale momčad. Pa je tako Capan uskočio umjesto Gorgona, ali zaigrao najprije kao vezni, a potom završio na stoperu… S Čolakom kao svjetionikom igre momčad »Rijeke« igra drugačije. Bogatstvo raznovrsnosti. Drugo poluvrijeme uplovilo je u vode prijateljske utakmice bez velikog broja zamjena, ali dojam ostaje veoma dobar. Konačna je slika za pohvalu.


Sat vremena dobio je Pavelić i najavio da ima potencijala. Mamić je pored Žute dobio samo posljednjih pola sata. Čita igru, zatvara, ali i napada uz uzdužnu liniju, ima veoma dobru loptu.


Uz napomenu da bez obzira što prijateljske utakmice ne znače puno, ipak su pokazatelj nečijeg rada. U ovom slučaju cijele momčadi.