Član šampionske momčadi

Franko Andrijašević boravi u gradu na Rječini i golica maštu navijača. Evo što kaže o Rijeci

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ne može se svake godine stvoriti momčad koja će se boriti za prvaka, ali opet u skladu s mogućnostima nađu se dobra i kvalitetna rješenja. Za Rijeku po tom pitanju imam samo riječi hvale



RIJEKA – Franko Andrijašević jučer se nenadano pojavio u Rijeci. Neki koji su ga vidjeli sigurno su pomislili da se nešto »kuha«, da je nekadašnji golgeter »bijelih« možda u planovima slaganja nove kompozicije momčadi s Rujevice.


No, bio je planski posjet gradu na Rječini iz smjera Splita zajedno sa suprugom, dvodnevno zadržavanje, jer već u ponedjeljak počinju pripreme Genta. Nije tajna da se Franko baš i nije nauživao nogometa otkad je otišao iz Rijeke. Jako je malo igrao, nije baš bio u milosti trenera, a u siječnju je otišao na posudbu u Beveren koja mu ističe krajem ovog mjeseca.


– Nisu u pitanju pregovori, ha, ha, ha… Ako bude, bit će to za dvije, tri godine, prije toga teško. Došao sam isključivo obaviti neke privatne stvari, žena i ja ostavili djecu doma i zaputili se prema Kvarneru – kaže Franko koji je u Gent s Rujevice otišao za 4.25 milijuna eura.




– S Gentom imam još tri godine ugovor. Razgovarali smo prije dva tjedna i stekao dojam da me žele vratiti, a što će biti od svega toga ne znam. U ponedjeljak krećem na pripreme pa ćemo vidjeti. Ja se nadam i vjerujem da će sada krenuti bolje, a hoće li to biti u Gentu ili negdje drugdje vidjet ćemo.


Vrijeme će pokazati. No, velik sam optimist, prošle su dvije godine, ni po čemu posebne za mene… Sada je možda nova situacija i novi trenutak za nešto napraviti. Vidjet ćemo hoće li prava stvar biti moj ostanak ili novi odlazak – dodaje Andrijašević.


Waasland Beveren prvenstvo je zaključio na pretposljednjem mjestu ispred Lokerena. No, tvrdi Franko na posudbi nije bilo loše…


– U Beverenu je bilo dobro. Zadovoljan sam minutažom i svim ostalim. Trener je bio odličan i korektan prema meni i sve je bilo onako kako smo se i dogovorili. U klubu su me bili voljni i ostaviti, ali financijska situacija im je jednostavno takva da nisu u stanju. Igrao sam dosta, u nekim utakmicama možda sam mogao zabiti koji gol više i imati koju asistenciju više…


Drago zbog Gorgona


Andrijašević redovito prati sve što se događa na domaćim nogometnim terenima. Naravno, u posebnom fokusu uvijek je i Rijeka.


– Na Rujevici stvarno mogu biti zadovoljni sa sezonom. Osvojeni Kup i drugo mjesto u prvenstvu stvarno je dobar uspjeh. Od igrača čujem se povremeno s Gorgonom, a dosta se toga i promijenilo u odnosu na ono moje vrijeme. Mi koji smo te sezone osvojili dvostruku krunu imamo svoju grupu pa se tako čujemo svi skupa. Čujem se dosta i s Ivanom Manceom, malo popričamo o svemu, ništa posebno – kaže Andriješević kojeg je posebno oduševio pristup »bijelih« u finalnom srazu Kupa Hrvatske protiv Dinama.


– U finalu Kupa momčad je odigrala jako dobru utakmicu, na kraju su nagrađeni zasluženim Rabuzinovim suncem, baš se osjećalo da više žele taj trofej od Dinama.


Raduje ga i ostanak Alexandera Gorgona na Rujevici.


– Baš mi je drago zbog Alexa, prije koji dan se i oženio u Beču, tako da sve ide u dobrom smjeru. Drag mi je taj njegov epilog oko Rijeke, nastavak suradnje jer znam da se u Kostreni i Rijeci osjeća jako dobro. Najbitnije u cijelog priči je da su uspjeli naći zajednički jezik – tvrdi bivši golgeter »bijelih«.


I po pitanju Čolaka je jasan. Njegov ostanak bio bi značajan dobitak u slaganju novo-stare momčadi.


– Čolak se pokazao dosta dobar. Imao je u drugom dijelu malo problema s ozljedama, ali čim se vratio počeo je opet zabijati. Vjerujem da na Rujevici znaju i njegove ljudske kvalitete. To govorim zato jer znam da je to dosta bitno kad dolaziš u Rijeku. Po meni radi se o jako dobro napadaču i bio bi dobitak da ostane u Rijeci. Istina i Puljić se pokazao dosta dobar, to su igrači koje je uvijek dobro imati u klubu – smatra Franko naglašavajući posebno dobar model rada u klubu koji se pokazuje kvalitetnim i profitabilnim, ali i stabilnim iz godine u godinu, iz prvenstva u prvenstvo…


– Rijeka svake godine teži da ima konkuretnu momčad. To je postalo neko pravilo, premda je teško očekivati da će svake sezone biti kao one kad se osvojila dupla kruna. Mislim da na Rujevici rade dobro i pametno, u skladu s mogućnostima i ne izlaze iz nekih okvira koje su zacrtali. Vidim da Rijeka posljednjih godina radi jako dobro i po meni to je dobar put. Istina, ne može se svake godine stvoriti momčad koja će se boriti za prvaka, ali opet u skladu s mogućnostima nađu se dobra i kvalitetna rješenja. Za Rijeku po tom pitanju imam samo riječi hvale – znakovit je Andrijašević.


HNL i Belgija


Ne boji se niti kad je u pitanju nova europska epizoda »bijelih«.


– Istina prošle godine rano se ispalo u Europi i sad se sigurno želi napraviti bolji iskorak. Vidjet ćemo, bit će to zanimljivo pratiti, posebno borbu za grupnu fazu. Ne bojim se za Rijeku, znam u kojem smjeru ide, kako se na Rujevici radi, a to vide i drugi. Puno igrača se dovelo posljednjih godina i puno njih se pokazalo pravima, tako da vjerujem da će se nastaviti taj kontinuitet – dodaje Andrijašević smatrajući da je prošlo prvenstvo bilo itekako zanimljivo, ali da bi mogli biti i još veći mamac za gledatelje.


– Dinamo je prvi dio sezone bio predominantan, a u Europi su bili dobri. A kad su ispali osjetilo se da su »modri« malo pali. Možda su malo izgubili i na motivaciji, imali su dosta rezultata koji nisu bajni, puno pobjeda od 1:0… A vjerojatno i zato jer su imali više od 20 bodova prednosti ispred svih. Rijeka je to dobro osjetila u finalu Kupa i još bolje iskoristila. A i dobro odradila završnicu prvenstva, znalo se da ne može ispustiti drugo mjesto, više je borbe bilo za treće mjesto… Ajde, bilo je zanimljivo. Ali mislim da bi svi više voljeli kada bi se borbu za naslov uključila i tri, četiri kluba, kada bi liga još više ojačala. Vjerujem da bi mnogi željeli gledati takav HNL.


Kad je u pitanju belgijska liga Franko stavlja naglasak na tjelesnu pripremljenost.


– Što se tiče kvalitete, taktičko-tehničke zahtjevnosti nije to ništa posebno. U nekim utakmicama čovjek se i razočara. Ali treba reći da ima dosta trke i duela, dosta se radi na fizici i tu se osjeti razlika od HNL-a. Našim igračima treba po tom pitanju neki period od pola godine da se naviknu na te zahtjeve, taj ritam treniranja i utakmica. Kad se čovjek uhoda sve je lakše… – zaključuje Andrijašević.