Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Ispis članka: DARIO ŽUPARIĆ: Znam da klub mora i želi nekog prodati tako da će sigurno biti nekih promjena - Novi List

NoviList.hr

DARIO ŽUPARIĆ: Znam da klub mora i želi nekog prodati tako da će sigurno biti nekih promjena

Riječka realnost

4. srpanj 2019 10:38

Napisao: Denis Frančišković

Bilo je nekih poziva i razgovora nakon osvajanja Kupa, ali, iskreno, ne znam puno. Ne zamaram se puno nekim transferom ili odlaskom. Sad sam potpuno u pripremama, želim se što bolje spremiti - kaže branič Rijeke

Dario Župarić/Foto PIXSELL

RIJEKA Nogometaši Rijeke svoju su bazu kampa na Rujevici zamijenili onom drugom, visinskom. »Bijeli« će do 12. srpnja brusiti formu i slagati momčad podno Julijskih Alpi, u Kranjskoj Gori. Poznato skijalište i turističko odredište niti u ljetnim mjesecima ne spava, naprotiv, velik je mamac za brojne ljubitelje prirode i aktivnog provoda. Dobri uvjeti na nešto više od 800 metara nadmorske visine te mali odmak od gradske vreve ono je što Igoru Bišćanu i momčadi sada u vrijeme zahtjevnog posla treba najviše. Roster je širok, na okupu su 32 igrača, konkurencija je sve oštrija, neke pozicije su dobro popunjene i duplirane pa i više od toga, neke malo slabije... Iz svega treba stvoriti pravu kompoziciju momčadi, uigrati je i naći adekvatne zamjene, praktički još jednu dobru pričuvnu momčad. To će sigurno tražiti uvodna borba na dva paralelna kolosijeka, prvenstvenom i europskom.

Stoperske pozicije one su s kojima zasad »bijeli« nemaju problema, izuzev ozlijeđenog Escovala. U dvije pripremne utakmice Bišćan je na travnjak slao četiri kombinacije središnjih braniča, H. Smolčić - Punčec, Župarić - Galešić, Punčec - Župarić i H. Smolčić - Velkovski. Hrvoje Smolčić se nameće, Galešić je bio samo na probi, Velkovski se kasnije priključio pripremama i očekivano, što zbog broja utakmica u nogama i međusobnog poznavanja, najuigranije djeluje osovina Župarić - Punčec.

Prodaja i kupnja

- Iza nas je važan dio priprema u kojem se sve baziralo na snazi i trci, a što je najvažnije nemamo puno ozlijeđenih. Sada slijedi uigravanja za Superkup i prvenstvo - ističe Dario Župarić, jedan od stožernih igrača riječke momčadi.

- Ostali smo netaknuti što se tiče sastava, zasad je došao jedino Matko Babić, a vratili su se i neki dečki s posudbe. Ima nas za dvije momčadi na treningu, što je po meni jako dobro. Svi smo na okupu, svi se znamo i sad se treba samo dobro uigrati, popraviti nedostatke.

Župarić se uz Slugu, Pavičića i Puljića kao starijih igrača nekako najviše ovog ljeta spominje kad su u pitanju izlazni transferi Rijeke. Krajem kolovoza prošle godine njegov transfer u Anderlecht se činio kao gotova stvar, ali ona je propala u posljednji tren. Krajem ovog prvenstva, a nakon osvajanja Kupa, riječki se branič spominjao kao potencijalno pojačanje novog premijerligaša Sheffield Uniteda. Spominjala se i cijena od oko milijun i sedamsto tisuća eura. Inače, Rijeka je prošle godine uložila 800 tisuća eura u otkup njegovog ugovora od Pescare...

- Bilo je nekih poziva i razgovora nakon osvajanja Kupa, ali, iskreno, ne znam puno. Ne zamaram se puno nekim transferom ili odlaskom. Sad sam potpuno u pripremama, želim se što bolje spremiti. Znam da klub mora i želi nekog prodati tako da će sigurno biti nekih promjena, ali to je neminovnost posljednjih godina u Rijeci, klub nakon takvih stvari i dalje nastavlja dobro funkcionirati - kaže Župarić.

Neovisno o odlascima i dolascima Rijeka će po Župariću opet biti jaka. Prijelazni rokovi su, tvrdi, standardni i uopće ne treba sumnjati da će momčad opet imati naglašene ambicije. Ove godine iz Župarićevih riječi jasno se može iščitati napad na prva dva mjesta.

Drugo mjesto

- I na početku prošle sezone dosta se sumnjalo u naše drugo mjesto pa čak i Europu. O tome da nitko nije mislio da ćemo osvojiti Kup da i ne govorim, pogotovo kad su se pogledali rezultati Dinama u prvenstvu i Europi. Bez obzira kakva će biti momčad, opet će se »pucati« na drugo mjesto i na Kup. Svi se pojačavaju, a ovo prvenstvo to drugo mjesto ima puno veću vrijednost i nosi kvalifikacije za Ligu prvaka. Mislim da imamo veku šansu, treba napasti prva dva mjesta i boriti se za Ligu prvaka - smatra Župarić.

I kad je u pitanju Europa po Župariću nema neke velike brige. Povijest Rijekinih utakmica na euro sceni puno je toga pokazivala. Srušio se velikan Sttutgart, ispadalo se od autsajdera Sarpsborga... Dokapetan »bijelih« u cijeloj priči smatra da je najvažnije da momčad pruži maksimum, kvalitetu ima, samo je treba u adekvatnoj mjeri i prezentirati na travnjaku. Ono što je izostalo protiv Norvežana u drugoj utakmici na Rujevici.

- Sigurno da je Europa puno važnija nego Superkup. Više je to stvar prestiža, ali financijski klub nema ništa od toga. Europa je velik izlog i izazov za igrače, to nam sada mora biti najvažniji cilj. Ako budemo kvalitetni i puni samopouzdanja, tada možemo proći i ako dobijemo kvalitetnijeg suparnika. No, vidjeli smo što se dogodilo prošle godine. To je dobar primjer. Ispali smo od Norvežana, govorilo se da smo pali od puno lošije momčadi, a na kraju su oni pokazali kakva su ekipa igrajući dvaput jako dobro s Bešiktašom. Nama Sarpsborg zvuči totalno nepoznato, možda i kao ekipa koja ne igra nogomet. Za nekog je i Rijeka protiv Sttutgarta one godine bila autsajder pa je prošla. I prije svega zato jer je imala dobru momčad. Tako je to u nogometu. Nadamo se i maloj sreći, ali na kraju sve ovisi o nama - zaključuje Župarić.