Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Ispis članka: Bijeli u pripreme i prijelazni rok kreću solidno pokriveni, najpotrebniji im je napadač i lijevi branič - Novi List

NoviList.hr

Bijeli u pripreme i prijelazni rok kreću solidno pokriveni, najpotrebniji im je napadač i lijevi branič

Više od kostura

15. lipanj 2019 06:58

Napisao: Denis Frančišković

Snimi li se trenutačni roster Rijeke, dojam je da su upravo napad i lijevi bok »najranjiviji« dijelovi Bišćanovog mehanizma. Zato zadržavanje Čolaka donosi višestruke benefite za »bijele« 

 NAJVREDNIJI EKSPONAT - Domagoj Pavičić / Foto N. PAVLETIĆ/PIXSELL

RIJEKA  Na Rujevici su se jučer "peglali" završni detalji oko novog ugovora Antonija Mirka Čolaka koji je pikiran kao izuzetno važna karika novo-stare Rijeke. Sve ide u željenom smjeru za klub i igrača te ne bude li velikih obrata, Čolak bi se u ponedjeljak trebao pojaviti na prvom okupljanju kojeg je zakazao Igor Bišćan. I staviti potpis na novi oblik suradnje...

Koliko god je u nekim utakmicama bio u realizatorskoj krizi, Čolak je ipak bio jedan od najvažnijih igrača na putu "bijelih" do pozicije doprvaka i osvajanja Kupa. Prvi Rijekin napadač je u nekim parametrima čak i nadmašio Jakova Puljića koji ga je pak na najbolji način mijenjao u vrijeme ozljede.

Zbroji li se prvenstvo (12) i Kup (7) Čolak je najbolji strijelac "bijelih" ove sezone, igrač šesnaesterca i dubine. Ali i presinga na protivničku zadnju liniju, što je prezentirao ponekad i fascinantnom količnim trke.

No, i Puljić je na tom planu bio zapažen... Čolak kao izraziti napadač i Puljić kao igrač kojem je prirodna pozicija mjesto povučenog napadača u ovom trenutku najvažnija su Rijekina napadačka udarna snaga. Uz njih tu je još i Milan Ristovski od kojeg se također očekuje iskorak. Stoga je rješavanje tog pitanja s pravom stavljeno u rubriku "prioriteta"...

Acosty mora bolje

Snimi li se trenutačni roster Rijeke, dojam je da su upravo napad i lijevi bok "najranjiviji" dijelovi Bišćanovog mehanizma. Stoga zadržavanje Čolaka donosi višestruke benefite. Riječ je o igraču kojem ne treba privikavanje, profesionalcu željnom dodatnog dokazivanja, ali i igraču koji je u Rijeci podigao bitno svoju vrijednost (sa 750.000 eura na 2 milijuna) koja se u budućnosti može i dodatno oplemeniti izdašnijim transferom.

Čolak je igrač koji je dosad osuđen na posudbe (Lechia Gdansk, Kaiserslautern, Darmstadt, Rijeka), velik plus u cijelog priči je i njegova velika želja da ostane na Rujevici što nije nimalo nebitno. Uz napad, lijevi bok je u ovom trenutku najosjetljivi dio u stvaranju kompozicije momčadi.

Prije svega zbog ozljede Petra Mamića koji je napravio i vrhnski sportski potez kada je sam odustao od europske smotre mladih ne želeći uzimati mjesto drugom. Mamić se s vremenom ustalio na svojoj prirodnoj poziciji, podigao razinu igre iako po mnogima mora popraviti neke tehničko-taktičke detalje igre.

Dijelom dio "krivnje" za slabiju Rijekinu lijevu stranu u minuloj sezoni ide i na račun Acostyja koji je bio ispod željene razine, posebno na proljeće i koji bitno mora popraviti igru u obrani koja je dobrim dijelom i "gušila" Mamića.

Za "bijele" je dobra stvar oporavak i povratak na travnjak Tomečaka koji bez problema može uskočiti kao njegova alternacija, ali i prvo rješenje u nekim utakmicama za mjesto lijevog boka za koje još konkurira i Hrvoje Smolčić.

S ostalim pozicijama Rijeka zasad nema većih problema, a Bišćana može radovati i činjenica da u rosteru ima "legiju" polivalentnih igrača koji su pokazali da se mogu brzo i kvalitetno prilagoditi na više pozicija i u više sustava igre.

PLUSEVI

* izrazito jaka desna strana momčadi kao najprepoznatljivijeg dijela rostera
* povratak Raspopovića, Vuka i Pavelića te donekle Velkovskog
* riješeno »vratarsko pitanje« potpisom Prskala

Vratarska pozicija je ostankom Prskala dobro pokrivena i ostavlja mogućnost eventualnog odlaska Sluge, dok u prikrajku svoju šansu čekaju Pandur, Nevistić i Nwolokor. Na stoperskim Bišćan ima Punčeca, Župarića, Escovala i Velkovskog od kojeg se konačno očekuje da iskaže svoj potencijal kojeg puno bolje prezentira u reprezentaciji nego u klubu s Rujevice. Njima treba pridodati i Ivana Smolčića...

Kvržić i Pavičić

Desna strana i sljedeće će sezone možda biti najjači dio bijele momčadi. A tu je konkurencija izrazita, čini Rijekinu prepoznatljivost, a predvodi je Zoran Kvržić, najbolji igrač Rijeke u prošlom prvenstvu i s 11 asistencija najbolji dodavač HNL-a. Kvržić je u brojnim utakmicama, posebno u finalu Kupa pokazao svu raskoš svog talenta.

Ali i iskustvo i igru koja već postaje rutina. Jako dobar na desnom boku, još bolji na desnom krilu, kvalitetan asistent i igrač s osjećajem za trenutak. Naravno, pritom i dobar strijelac. U konkurenciju za desni bok trebali bi se vratiti Raspopović i Pavelić što bi trebalo "osloboditi" Kvržića u igri prema naprijed na poziciji desnog krila gdje se sve više nameće i Murić.

No, on se, kako i sam tvrdi, vrlo lako može adaptirati i na lijevom krilu pa i na poziciji polušpice. A i na lijevom krilu poprilično će biti "zaoštreno". Tu su Gorgon, Acosty, Vuk, Bušnja, Lončar...

MINUSI

* Čolak je uz mladog Ristovskog jedini pravi napadač, Puljić je njegova prva prava zamjena, možda bi trebalo ojačati udarni dio momčadi
* ozljeda Mamića i deficitarniji lijevi bok

Veznjaci kao srce svake momčadi Rijeci u prvi plan kao predvodnika stavljaju Domagoja Pavičića, trenutno najvrijednijeg igrača "bijelih" (2.25 milijuna eura) koji dobro dirigira ekipom u koprodukciji s brojim igračima drugačijeg profila, od Halilovića, do Capana, Lepinjice i Lončara.

Ovo je samo početna slika Rijekine momčadi koja počinje pripreme, a koliko će se i kako ona mijenjati bit će možda najjasnije u kolovozu. Rijeka ima kvalitetan kostur pa i više od toga, dobar dio povratnika koji pojačavaju konkurenciju u obrani i ono što je možda najvažnije, niz polivalentnih igračkih figura koje Bišćan vrlo lako može pomicati.

Plus bi trebalo biti i ozračje nakon osvojenog Kupa, ali i činjenica da će Bišćan ovaj put kreće od početka s pripremama momčadi koju sada jako dobro poznaje. Napad i lijevi bok u ovom su trenutku najdeficitarniji i najosjetljiviji dijelovi Bišćanovog rostera o čemu će trebati posebno razmišljati u prijelaznom roku.