Četvrtfinale doigravanja

Unatoč porazu kod “Cibone”, u “Škrljevu” ne bi trebali imati razloga za nezadovoljstvo

Ivana Vaupotić



Unatoč porazu na gostovanju kod “Cibone”, nitko u “Škrljevu” ne bi trebao imati razloga za nezadovoljstvo nakon prve utakmice četvrtfinala doigravanja. Gosti su se u Zagrebu predstavili u dobrom svjetlu, potvrdivši da najbolja sezona u klupskoj povijesti sasvim sigurno nije posljedica sretnog spleta okolnosti. Jednostavno, raspon igračke kvalitete u redovima “Cibone” ipak je predstavljao prekrupan zalogaj za borbene goste.


Uvodne minute obilježile su dvije domaće akcije koje su više nego jasno pokazale kakav bi trebao biti omjer odnosa snaga na parketu. Prvu je predstavlja lucidna asistencija Branislava Ratkovice za Luku Žorića preko pola terena. Domaća momčad pokušavala je organizirati kontru, a igrači “Škrljeva” pravovremeno su jurnuli u obranu i činilo se da neće biti ništa od brze realizacije. Međutim, Ratkovica je vidio ono što drugi nisu i s “Ciboninog” dijela terene “zafitiljio” je loptu pod koš suparnika, uknjiživši sjajnu asistenciju.


Nešto kasnije gosti su uspjeli izraditi akciju za Davora Konjevića koji je krenuo po svoje prve poene. Nije ih uknjižio jer pod košem ga je čekala “banana” u Žorićevoj izvedbi. No, “Cibonina” demonstracija sile za uvodnu prednost (7:0) nije impresionirala goste koji su prve poene postigli tek nakon tri minute i jedanaest sekundi igre preko Jasmina Perkovića. Naime, niti šest minuta kasnije isti igrač je zavukao tricu za hvatanje priključka (19:18), a zatim su on pa Dino stipčić poentirali iz reketa za prednost “Škrljeva” (22:19).


Po svemu sudeći, igrači “Cibone” mislili su da će im uraganski početak biti dovoljan razbijanje otpora suparnika. No, kada je sirena označila završetak prve četvrtine semafor je pokazivao da gosti imaju minimalnu prednost (25:24). U tom trenutku svima u dvorani je bilo jasno da će “Cibona” za pobjedu ipak morati pružiti nešto više od onoga što je pokazala u prvih deset minuta utakmice.Tako je i bilo. Pojačani angažman u obrani domaćoj momčadi donio je seriju 9:0 u prve dvije i pol minute druge četvrtine. No,još jedna dobra dionica dovela je do novog opuštanja i ulaska u zonu prepotencije. Forsiranje atraktivnih poteza u izvedbi domaćih igrača “Škrljevo” je kaznilo serijom 9:0 za povratak u vodstvo (34:33). Zapravo, kada je u pitanju razvoj događaja na parketu najednostavnije je reći da je druga četvrtina bila dosta slična prvoj.

Sudeći po razvoju događaja u trećoj četvrtini, trener “Cibone” Ante Nazor svojim je štićenicima održao lekciju iz ozbiljnosti za vrijeme pauze u poluvremenu. Naime, domaći su konačno uhvatili kontinuitet i krenuli u razbijanje suparnika koji je između dvadesete i tridesete minute postigao samo pet poena. Visoki ritam očigledno je bio prekrupan zalogaj za “Škrljevo”, a “Cibonu” je, povrh toga, krenuo i šut s vanjskih pozicija. Tako se u završnih deset minuta ušlo s velikih dvadeset poena prednosti za Zagrepčane (65:45). Konkretnije, zadnja četvrtina predstavljala je tek odrađivanje formalnosti.


– Energetski smo pali u drugom poluvremenu. Jednostavno, nemamo širinu kao “Cibona”, a činjenica je da smo tanki pod košem. Na početku treće četvrtine radili smo previše grešaka u tehničkim elementima. No, očekujem da možemo vratiti u Zagreb jer Mavrincima ćemo imati veliku podršku naših navijača. Za to će nam trebati luda utakmica s naše strane i nešto lošije izdanje “Cibone”, no stvarno vjerujem da možemo vratiti seriju u Zagreb. Mislim da smo zaslužili takav uspjeh za kraj ove za nas izuzetne sezone – zaključio je trener “Škrljeva” Damir Rajković.