Kvalifikacije za SP

TREĆI PORAZ Hrvatski košarkaši izgubili od Rumunjske

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija u susretu je 3. kola skupine D prvog kruga kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kini pretrpjela i treći poraz izgubivši u Zadru od Rumunjske sa 56-58 (16-16, 12-5, 10-16, 18-21)



ZADAR Hrvatska muška košarkaška reprezentacija u susretu je 3. kola skupine D prvog kruga kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kini pretrpjela i treći poraz izgubivši u Zadru od Rumunjske sa 56-58 (16-16, 12-5, 10-16, 18-21).


Porazom od Rumunjske Hrvatska se dovela u vrlo neugodnu poziciju te bi mogla natjecanje završiti na posljednjoj poziciji i tako kvalifikacije za odlazak u Kinu završiti već u prvom krugu iako dalje odlaze tri od četiri sastava. Na polovici natjecanja nalazi se na posljednjem mjestu s porazima od sva tri suparnika.


Protiv Rumunjske Hrvatska je odigrala napadački katastrofalnu utakmicu pogodivši samo dvije od 26 trica, naši su reprezentativci vrlo loše reagirali na zonsku obranu Rumunja i zbog toga prebrzo prosuli 12 koševa prednosti koliko su imali na početku treće četvrtine (34-22).




Sam početak utakmice dao je naslutiti kako će se i protiv Rumunjske Hrvatska jako mučiti. U prve tri minute naši igrači nisu postigli niti jedan koš, a Rumunjska je veći dio prve četvrtine provela u vodstvu. Ipak, nakon prvih 10 minuta rezultat je bio 16-16, da bi u drugu četvrtinu oba sastava krenula napadački vrlo slabo. Nakon prve tri i pol minute igre rezultat je bio 1-0 (!) za Rumunjsku. Ipak, tada je Hrvatska dobrom igrom u obrani koja je rezultirala i lakim pogocima iz protunapada stekla kakvu-takvu prednost.


Minutu i pol prije odlaska na veliki odmor bilo je 22-21 za Hrvatsku, a onda je uslijedilo najbolje razdoblje u igri naše reprezentacije. Sa šest postignutih koševa do poluvremena Hrvatska je otišla na 28-21, a serijom 6-1 u prve tri minute treće četvrtine prednost Hrvatske povećala se na 34-22.


Nažalost, Hrvatska nije nastavila u tom ritmu, Rumunji su postavili zonsku obranu na koju Hrvatska bez pravog razigravača nije znala reagirati te su gosti serijom 11-0 već u 27. minuti bili ponovno u igri smanjivši na 34-33.


Već tada je bilo jasno kako će utakmica ući u neizvjesnu završnicu, no bezidejna igra Hrvatske otvorila je čak prostor Rumunjskoj za odvajanje, a to se i dogodilo pa su gosti tricom Mandachea dvije i pol minute prije kraja stigli do vodstva od 54-46. Ipak, slobodnim bacanjima Luke Žorića i tricom Karla Uljarevića Hrvatska se primakla na 51-54. Kod tog rezultata Uljarević je pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 52-54, a nakon skoka u napadu Fran Pilepić pokušao je tricom dovesti Hrvatsku u vodstvu.


No, Pilepić niti iz trećeg pokušaja nije bio precizan. Rumunji su promašajima s linije slobodnih bacanja pružili novu priliku Hrvatskoj, a Žorić je polaganjem smanjio na 54-55 14 sekundi prije kraja. Tada su se Rumunji ipak uspjeli koncentrirati pa su Watson i Cata pogodili tri od četiri slobodna bacanja i doveli svoju reprezentaciju u vodstvo od 58-56. Hrvatskoj je ostalo još sedam sekundi za posljednji napad kojega je Filip Krušlin odlučio završiti pokušajem trice za pobjedu, ali i taj je pokušaj završio izvan obruča. Bio je to čak 10. Krušlinov pokušaj za tricu i deveti promašaj.


Hrvoje Perić je sa 19 koševa bio najefikasniji kod Hrvatske dok je Nandor Kuti sa 16 ubačaja bio najbolji kod Rumunjske.


Trenutačno Hrvatska ima tri poraza, a Rumunjska dvije pobjede i poraz. U skupini su još Italija, koja ima omjer 2-0, te Nizozemska, koja je na omjeru 1-1. Italija i Nizozemska će svoj susret 3. kola odigrati od 20.15 sati.


Hrvatska će u 4. kolu u ponedjeljak također u Zadru ugostiti Nizozemsku, dok će preostala dva susreta u skupini igrati tijekom ljeta, 28. lipnja na gostovanju u Italiji, a 1. srpnja također na gostovanju u Rumunjskoj.