Vice Sep

‘Nemamo pravo stajati sa strane’: Predsjednik KK Škrljevo podržava Opatijsku inicijativu

Zlatko Horvat

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Apsolutno podržavamo Damira Miškovića. Konačno se pojavio netko tko ima energiju, volju, želju i znanje donijeti rješenje za ekipne sportove, jer sve ovo do sada samo je krpanje – kaže Sep



RIJEKA Predsjednik KK »Škrljevo« Vice Sep ima razloga za zadovoljstvo, prva momčad nalazi se na petom mjestu Premier lige, sa samo jednim porazom više od četvrtopasiranog »Šibenika«. Sastav koji vodi Damir Rajković otkriće je sezone, nova stvarnost hrvatske košarke.


– Na parketu imamo glavu i rep. Radimo, trudimo se. Najvažnije je održati dobru atmosferu, da su svi zadovoljni – kaže Sep.Rajković radi odličan posao s igračima na parketu, ali velik posao radi i Uprava na čelu sa Sepom. U »Škrljevu« nema lažnih obećanja, ali pokrivaju se s onim što – imaju.– Budžet nam je 1,2 milijuna kuna za ovu sezonu. Toliko troše nogometni trećeligaši ili malo bolji četvrtoligaši. A mi imamo dva U-20 reprezentacivca i izbornika te selekcije, igrali smo na završnom turniru Kupa Krešimira Ćosića… Naš je proračun mizerija u odnosu na druge premijeligaške klubove, po tome smo prvi ili drugi gledano sa – začelja.

Prvi u regiji


S iskusnicima Jasminom Perkovićem i Sinišom Štembergerom, te nekima svojedobno »otpisanima« u »Kvarneru 2010« (Konjević, Stipčić, Boban) »Škrljevo« je prestiglo riječke susjede i postalo prvi klub u regiji.


– Uprava je ista kao u vrijeme kada smo igrali tadašnju A-2 ligu. Navikli smo raditi i trošimo koliko imamo. U tri godine u Premijer i A-1 ligi nismo putovali autobusom. Imamo jedan kombi, drugi iznajmljujemo ili nam troškove plate prijatelji kluba.




O agilnosti klupske uprave puno pokazuju brojne reklame oko parketa. »Kvarner 2010« u subotnjoj utakmici nije imao – nijednu.


– Grad Bakar pokriva nam 45 posto budžeta i bez njega ne bismo bili tu gdje jesmo. Ono što mi nemamo je glavni sponzor koji bi nas doveo do optimuma za Premier ligu. Naime, tu nam je Industrijska zona, ali sjedišta tvrtki su u Zagrebu, Ljubljani, u Austriji ili Njemačkoj.


Ti subjekti niti imaju osjećaj za društvenu odgovornost, niti ih to zanima. Stoga za nas puno znači »Opatijska inicijativa«. Apsolutno podržavamo Damira Miškovića. Konačno se pojavio netko tko ima energiju, volju, želju i znanje donijeti rješenje za ekipne sportove, jer sve ovo do sada samo je krpanje. I ako netko vodi brigu o nama, nemamo pravo stajati sa strane.


Moramo mu dati ruku i pomoći. Zato sam i bio na Rujevici na sastanku s njim. Mišković je uzvratio posjet, pratio je našu utakmicu sa »Zadrom« i uživao.


Rješenje problema


TV prava, povećanje manipulativnih troškova za klađenje s pet na deset posto, povećanje boravišnih i turističkih pristojbi te porezne olakšice za ulaganje u sport četiri su izvora financiranja kojima Damir Mišković želi spasiti nogomet, rukomet, vaterpolo, košarku i odbojku.


– Uprave klubova danas 90 posto vremena troše na pronalaženje sredstava. Malo se radi na organizaciji, a budući da ne znaš što će ti donijeti novi dan, ne možeš ništa planirati. Novi način financiranja značio bi jačanje klubova, jačanje liga. Prvi val trebao bi krenuti od lipnja, a zaživjela bi od početka nove sezone.


»Opatijska inicijativa« je dobra jer ne zadire u Proračun RH, a radi se o iznosu od preko 500 milijuna kuna, ne računajući obećanja nekih tvrki da će i one uplatiti velike iznose u taj bazen. Time smo riješili financiranje sporta, koji postaje besplatan za one najmlađe. Ako nam pripadne samo jedna četvrtina od onoga što nudi projekt, mi smo u »Škrljevu« riješili sve…


U »Škrljevu« promišljaju budućnost. Mlađi igrači s klupe iskustvo stječu u drugoligašu »Kraljevici« kao posuđeni igrači, stvorena je suradnja s riječkim FSV-om.


– Ta je suradnja obostrana. Ništa nije potpisano, ali sjeli smo i sve dogovorili. Za mene je to amen. Ta suradnja odlično funkcionira. Želimo pomoći jedni drugima, ni jedni ni drugi ne možemo sami. Dobro surađujemo i sa »Ri Basketom«, »Zametom«, »Crikvenicom«, »Kastvom«, s kojim želimo dogovoriti modalitet odštete za Barnjaka, jer želimo da dobiju pravičnu naknadu. Imamo dobre odnose i s »Kvarnerom 2010«. Žao mi je što više nema derbija, tisuću i sto gledatelja u ogledu s njima i danas je rekord u Mavrincima.



»Škrljevo« će u srijedu u Mavrincima odraditi susret 19. kola. U goste im stiže prvak »Cedevita«. Početak je zakazan za 18 sati.



Izvanredan rezultat


»Škrljevo« svake sezone načini jedan korak naprijed. Prošli su put od lokalnog zapadnog ligaša do momčadi koja je odmah iza hrvatskih ABA ligaša.


– Peto mjesto? Mi smo bili zadovoljni već u prosincu, jer smo tada osigurali ostanak. Sve ostalo je izvanredan rezultat. Nitko nije očekivao takav rezultat, ali trener Rajković i dečki su vjerovali. Treba istaknuti da imamo ponajboljeg trenera u zemlji. S njime je užitak raditi. Kako god prvenstvo završilo, mi smo već napravili puno, plasman na »Final 8« Kupa je šlag na tortu, najveći klupski uspjeh – zaključuje Sep.