Kakva čast

Ante Tomić postao prvi strani kapetan u 92. godina dugoj povijesti Barcelone

Hina

Ante Tomić

Ante Tomić



BARCELONA Hrvatski centar Ante Tomić postao je u subotu prvi strani kapetan u 92 godine dugoj povijesti košarkaškog kluba Barcelone.


– Ovo je čast, jako sam ponosan. Bit će mi ovo sedma godina u Barci te sam ovdje igrač s najviše provedenih sezona. Velika je ovo odgovornost, posebno nakon odlaska Navarra. Biti kapetan Barcelone je doista nevjerojatno te sam jako zadovoljan – rekao je 31-godišnji Dubrovčanin nakon imenovanja.


On je u toj ulozi zamijenio 38-godišnjeg Juana Carlosa Navarra koji je se ljetos oprostio od igranja nakon što klub više nije računao na njega. Navarrro je igrao gotovo 20 godina za Barcelonu a Tomić mu je prošle sezone bio zamjenik. Ante Tomić je 2012. godine stigao iz Real Madrida u grad na obali Sredozemnog mora te je sa 455 nastupa postao stranac s najviše utakmica za Barcelonu. Iza njega su bivši klupski igrači Slovenac Erazem Lorbek s 341 utakmicom i Talijan Gianluca Basile s 329 nastupa.




Košarkaška sekcija Barcelone, osnovana 1926. godine, nikada nije imala stranca za kapetana za razliku od nogometne i rukometne momčadi. Ljetos je argentinski nogometni napadač Lionel Messi preuzeo kapetansku vrpcu pa postao prvi stranac kojem je ukazana ta čast nakon 1996. godine i rumunjskog braniča Gheorghea Popescua. U rukometu je kapetan bio Mađar Laszlo Nagy.


Barcelona jedan je od simbola Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika a Tomić je ljetos produžio ugovor za dvije sezone, do ljeta 2020. godine.


– On je prošle sezone bio zamjenik kapetana pa smo njegovim imenovanjem dobili kontinuitet što je bitno za momčad – rekao je Svetislav Pešić, srpski trener na klupi Katalonaca. Tomićev zamjenik je postao 25-godišnji domaći igrač Pierre Oriola pristigao u klub 2017. godine.


Tomić je s Barcelonom dosad osvojio jedno španjolsko prvenstvo (2014.), dva kupa (2013. i 2018.) te jedan španjolski superkup (2015.). Osvojio je također i šest katalonskih liga od 2012. do 2017. godine.