Nogometna Europa

Europska liga: Salzburg, Nica i Real Sociedad prošli dalje, a prošao je i neponovljivi Ostersund, iznenađenje desetljeća

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

»Europsko proljeće« osigurao je i švedski Ostersunds pobijedivši ukrajinsku Zorju Luhansk 2-0. Golove za švedski sastav zabili su Gero (40) i Ghoddos (78). Šveđani su jedno od najugodnijih iznenađenja u Europskoj ligi nakon što su europskoj premijeri izborili plasman u 16-inu finala.



ZAGREB – Nogometaši RB Salzburga, Ostersunda, Nice i Real Sociedada izborili su plasman u 16-inu finala Europske lige kolo prije kraja natjecanja po skupinama.


Prije njih to je uspjelo i kijevskom Dynamu, Arsenalu, Zenitu, Steaui, Laziu i Villarrealu. RB Salzburg je na svom travnjaku pobijedio Vitoriju Guimaraes 3-0 i osigurao prvo mjesto u skupini I. Golove za austrijskog prvaka zabili su Dabbur (26), Ulmer (45+1) i Hwang (67). Hrvatski nogometaš Duje Ćaleta-Car odigrao je cijeli susret za momčad iz Salzburga.


U drugom susretu iz ove skupine Konyaspor i Marseille su odigrali 1-1, a gosti su izvukli bod s igračem manje golom u sudačkoj nadoknadi. Tragičar je bio Moke skrenuvši loptu u vlastitu mrežu.




Na ljestvici vodi Salzburg (11), ispred Marseillea (7), Konyaspora (5) i Vitorije Guimaraes (4).


»Europsko proljeće« osigurao je i švedski Ostersunds pobijedivši ukrajinsku Zorju Luhansk 2-0. Golove za švedski sastav zabili su Gero (40) i Ghoddos (78). Šveđani su jedno od najugodnijih iznenađenja u Europskoj ligi nakon što su europskoj premijeri izborili plasman u 16-inu finala.


Ostersund ili OFK, kako ga zovu Šveđani, morao je proći kroz tri pretkola i na tom putu je izbacio turskog velikana Galatasaray na čijoj klupi sjedi naš Igor Tudor, a potom i luksemburšku Folu Esch, te grčkog viceprvaka PAOK.



Ovaj klub prije samo šest godina igrao je švedsku četvrtu ligu, a u elitnoj, prvoj švedskoj ligi nastupili su tek 2015. godine. Prošle sezone zauzeli su osmo mjesto, ali osvojili su kup i osigurali europske utakmice. Ovu europsku sezonu igraju za povijest. U šest susreta u kvalifikacijama Šveđani su upisali četiri pobjede, te po jedan remi i poraz. U skupini s Athletico Bilbaom i berlinskom Herthom nitko im nije davao previše izgleda, no Šveđani su kolo prije kraja osigurali prolaz.


Korak do plasmana u drugi krug natjecanja nalazi se i Athletic Bilbao koji je u sjajnom susretu pobijedio Herthu 3-2 nakon što su gosti vodili 1-0 i 2-1. Strijelci za Athletic bili su Aritz Aduriz (35-11m, 66-11m) i Williams (82), dok su golove za Herthu postigli Leckie (26) i Selke (36).


Kolo prije kraja vodi Ostersunds sa 10 bodova, Athletic Bilbao je drugi s osam bodova, Zorja je treća sa šest, a na začelju je Hertha sa četiri boda.


Nica je u skupini K u izravnom sudaru za prolaz pobijedila Zulte Waregem 3-1. Golove za francuski sastav zabili su Balotelli (5-11m, 31) i Tameze (86), a za goste je pogodak postigao Hamalainen (80). U drugom susretu Lazio i Vitesse su odigrali 1-1. Lazio vodi na ljestvici s nedostižnih 13 bodova, Nica ima 9, Zulte Waregem četiri, a Vitesse dva boda.


Real Sociedad je u Norveškoj pobijedio Rosenborg 1-0 golom Oiarzabala u posljednjim trenucima susreta potvrdivši tako prolaz u skupini L. Domaćinu je trebala pobjeda kako bi ostao u igri za prolaz, no Španjolci su više sretno nego spretno osvojili tri boda.


U drugom susretu Zenit je pobijedio Vardar 2-1. Kolo prije kraja vodi Zenit sa 13 bodova, Real Sociedad ima bod manje i u zadnjem kolu u međusobnom susretu na Anoeti će odlučiti o prvom mjestu. Rosenborg ima četiri boda, a Vardar je na začelju bez bodova.