Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Ispis članka: Roseanne Barr: Kako je legendarna komičarka od uspjeha došla do naglog kraha - Novi List

NoviList.hr

Roseanne Barr: Kako je legendarna komičarka od uspjeha došla do naglog kraha

Pad

4. studeni 2018 08:08

Napisao: Vinko Peršić

Emmyjima nagrađivana humoristička serija »Roseanne« koja je govorila o svakodnevnom životu jedne prosječne američke radničke obitelji prikazivala se od 1988. do 1997. godine i punih devet sezona nasmijavala Ameriku i cijeli svijet

Roseanne Barr: Kako je legendarna komičarka od uspjeha došla do naglog kraha

Slučaj nekad jako popularne američke komičarke Roseanne Barr zorno pokazuje kako se od omiljene javne osobe naglo može postati osramoćena i nepoželjna osoba. I to vlastitom krivnjom.

Dvadeset i devetog svibnja ove godine Roseanne Barr, glavna zvijezda, autorica i izvršna producentica nakon 21 godinu ponovo pokrenute serije »Roseanne« na Twitteru je izvrijeđala Valerie Jarret, bivšu savjetnicu američkog predsjednika Baracka Obame. U rasističkom twittu koji je nakon što se javnost užasnula obrisala, napisala je »Muslimansko bratstvo i Planet majmuna dobili su bebu - Valerie Jarret«. Odmah nakon objavljivanja tog twitta kojim je Valerie Jarret nazvala majmunicom televizijska kuća ABC u vlasništvu Walt Disney Company je odlučila otkazati njezinu humorističnu seriju koja se prije dva mjeseca ipak vratila na televiziju, ali bez glavne junakinje.

»ROSEANNINA objava na Twitteru je odvratna, nepristojna i nije u skladu s našim vrijednostima i zato smo odlučiti otkazati njezinu seriju«, izjavila je šefica ABC-a Channing Dungey. Uzalud se Roseanne nakon što je obrisala twitt pokušala ispričati jer je to napravila jako nespretno i samo si pogoršala situaciju. »Ispričavam se Valerie Jarret i svim Amerikancima. Iskreno mi je žao zbog loše šale na račun njene politike i njena izgleda. Oprostite mi, moja šala je bila neukusna«, napisala je. No ljudi na društvenim mrežama napali su Roseanne zbog rasističkog istupa i ABC zatrpali apelima da joj ukinu seriju, što je ABC na kraju i učinio.

No, ABC nije u potpunosti odustao od serije. Serija se nastavila ovog mjeseca kao spin off serije »Roseanne« po imenom »The Conners« sa svim originalnim glumcima uključujući Johna Goodmana (Roseannin muž Dan), Laurie Metcalf (Roseannina sestra Jackie) i Saru Gilbert (Roseannina kćer Darlene) osim Roseanne koja neće financijski niti kreativno sudjelovati u novoj seriji.

Emmyjima nagrađivana humoristička serija »Roseanne« koja je govorila o svakodnevnom životu jedne prosječne američke radničke obitelji prikazivala se od 1988. do 1997. godine i punih devet sezona nasmijavala Ameriku i cijeli svijet. Bila je jako hvaljena zbog realističnog prikaza radničke obitelji. Radnja serije je prikazivala radničku porodicu Conner koja je živjela u fiktivnom gradu Lanford u Illinoisu, te pokušavala preživjeti uz svoje skromne prihode. Lik Roseanne bio je kakva je Roseanne Barr bila u stvarnosti: punašna žena kreštavog glasa koja se nametala da u svemu ima pravo. Roseanne Barr je za ulogu Roseanne dobila Emmy i Zlatni globus.

Gledatelji su misli da je to serija o njenom životu. Iako je govorila da je debela i sretna ustvari je bila zbog svoje debljine jako često u depresiji. Serija »Roseanne« je bila atipična humoristička serija i po spremnosti da govori o nekim temama koje su u drugim sitcomima bile tabu, kao recimo o porodičnom nasilju. U seriji se otvoreno raspravljalo i o AIDS-u, homoseksualcima, kontracepciji, pobačaju.

Neviđeno za jedan sitcom u to vrijeme, pojačano činjenicom što je Roseanne bila bez dlake na jeziku. Zbog toga, kao i dominantnog ženskog lika, serija je uživala veliku popularnost među feministički raspoloženim dijelom javnosti. Serija je uživala veliki uspjeh i visoku gledanost u svojih prvih šest sezona, ali je od sedme sezone počeo njen pad. Producenti su joj pokušali produžiti život tako što su u devetoj sezoni Connerove učinili dobitnicima lutrije i odmakli se od socijalnih tema. Međutim, gledatelji su seriji okrenuli leđa i učinili neumitnim njen kraj 1997. godine.
NASTAVAK serije o toj istoj, sada dvadeset godina starijoj obitelji, počeo se prikazivati u ožujku ove godine. Prijem obnovljene serije bio je odličan, Roseanne Barr se vratila na velika vrata na televiziju, a onda je pokazala svoje pravo lice i uništila si karijeru zauvijek. Gledateljima je objašnjeno da se lik Roseanne u seriji slučajno predozirao ljekovima protiv bolova na bazi opijata i preminuo. Vlastitom krivnjom osramoćena Roseanne izjavila je kako se namjerava odseliti u Izrael.

Roseanne Barr je rođena 3. studenoga 1952. godine u Salt Lake Cityju u američkoj saveznoj državi Utah. Majka Helen bila je blagajnica, a otac Jerome trgovac. Školovanje je napustila sa 17 godina kad je rodila i svoje prvo dijete. Dok se nije proslavila radila je kao konobarica i peračica posuđa. Roseanne je imala zaista buran život. Iza sebe ima tri propala braka, petero djece, česte zdravstvene probleme, borbe i svađe sa producentima, slom živaca, čak je i kćer sa 17 godina dala na posvajanje jer je nije mogla uzdržavati. Nakon tri rastave od 2003. godine živi nevjenčano s partnerom Johnnyjem Argentom.

Aktualni rasistički skandal nije prvi skandal s kojim se povezuje Roseanne. Podsjetimo, Roseanne Barr je inače desničarka, fanatična republikanka i obožavateljica Donalda Trumpa. U vrijeme prošlih američkih izbora, proglasila je kandidatkinju Hillary Clinton ubojicom jer se nije slagala s njenom međunarodnom politikom. Gostujući u emisiji Jimmyja Kimmela, Barr je istaknula da podupire Trumpa i voditelju Kimmelu pokazala srednji prst. Zanimljivo je da se Roseanne Barr kandidirala za američku predsjednicu na izborima 2012. godine, ali je dobila samo šezdeset i dvije tisuće odnosno 0,1 posto glasova.