Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 26
Sutra: 7° 7° 26
18. ožujka 2019.
Ispis članka: Liga komentatorskih prvaka - Novi List

NoviList.hr

Liga komentatorskih prvaka

Tveater Davora Mandića

24. travanj 2012 12:52

Napisao: Davor Mandić

REUTERS

Nije lako biti sportski teve komentator. Ljudi te uglavnom ne vole. A pogotovo te ne vole teve komentatori. Ako forsiraš statistiku, dosadni si štreber, ako vičeš nakon pogotka, divljak si, ako ne vičeš nakon pogotka, mlakonja si, a kad pogriješiš... e, onda nek ti je Bog u pomoći.

Posve bi bilo razumljivo kad bi komentatori tražili beneficirani radni staž. I nikad ga ne dobili, jer sve loše što se o njima kaže uglavnom stoji.

Evo uzmimo Dragu Ćosića na primjer. Čovjek je u srijedu proslavio gol Chelseaja protiv Barcelone kao da mu je o tome ovisila penzija. A nije ni navijao za Chelsea. Pa je onda, naravno, predviđao: kornere kojih nije bilo, prekršaje kojih nije bilo, emocije kojih nije bilo. »Steglo se srce Romanu Abramoviču dok gleda situaciju na terenu...« A na terenu u 30. minuti Abramovičeva ekipa protiv najbolje momčadi u svemiru čvrsto drži nulu, dok se gazda u svojoj loži razdragano smije. Ali nije bitno, ako je Ćoso zamislio gazdin jad i čemer, jad i čemer onda mora biti.

Ali nije sve uvijek tako. Eto ima na primjer i Željko Vela. HRT-ov emigrant na konkurentsku Novu TV drugačije je dan ranije komentirao utakmicu Bayerna i Reala. Ako bi mu neka picajzla još i mogla zamjeriti nedostatak emocije, Vela barem ne savjetuje suce kako da sude i igrače kako da igraju. A zna biti i duhovit, što je sasvim u redu.

Pokušava i Ćosić, ali bismo radije da ne pokušava, jer to onda završava ovako: »Super Leo, a ne Super Mario, tako bi trebalo napraviti igricu«. A u gledatelju odmah nastupi onaj Abramovičev jad i čemer, promućkan, ne promiješan, s osjećajem nelagode.

No najveći dobitak prošlog nogometno-televizijskog tjedna nije bio ovaj ili onaj profesionalni komentator, nego Igor Štimac. Bogovi su se smilovali pa učinili da »predmnijevajući« gospodin koji se nužno mota po HRT-u kad je neki nogomet u pitanju ne pravi društvo našem Ćosi, nego da se samo nakratko ukaže prije i poslije utakmice.

Bogovi su doduše znali da te utakmice nemaju veze s reprezentacijom pa su Štimca ostavili na klupi, ali znaju isto tako da nam uskoro slijedi EURO na HRT-u. Tada će dati otkaz i pustiti Mr Vatrenog da komentira stručno kako samo on zna: »Ajde Čarli, ajde! To! Bravo! Tako treba!«.