Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Ispis članka: HRT prenosi ZOI iz Sočija u HD rezoluciji - Novi List

NoviList.hr

HRT prenosi ZOI iz Sočija u HD rezoluciji

Eksperimentalno s Prisavlja

6. veljača 2014 15:51

Napisao: HINA

Riječ je o kanalima koji će imati isti sadržaj, a razlika će biti u rezoluciji, nije riječ o novome televizijskom kanalu već eksperimentalnome emitiranju u HD rezoluciji, navodi HRT u priopćenju

Sve je spremno za ZOI / Foto: REUTERS

ZAGREB Hrvatska radiotelevizija ove će godine prvi puta prenositi Zimske olimpijske igre iz Sočija u HD (high definition) rezoluciji na posebnom kanalu s oznakom »HRT 2 HD« koji će gledateljima biti dostupan na zemaljskoj (DVB-T2) platformi, a prijenos ZOI-a bit će dostupan na HRT 2 i u sadašnjoj SD (standard definition) rezoluciji.

»Riječ je o kanalima koji će imati isti sadržaj, a razlika će biti u rezoluciji, dakle nije riječ o novome televizijskom kanalu već eksperimentalnome emitiranju u HD rezoluciji. HRT 2 HD nalazit će se u digitalnim multipleksima C/E«, navodi HRT u priopćenju.

Kanal HRT 2 HD noviji TV prijemnici pronaći će sami kada bude pokrenut, a u slučaju poteškoća potrebno je odabrati opciju »traži« (search) te ručno pokrenuti pretragu kanala.
Planirano trajanje eksperimentalnog emitiranja je od 7. veljače do 23. veljače. Novi kanal u HD rezoluciji mogu pratiti svi gledatelji čiji televizori imaju ugrađen DVB-T2 MPEG4 prijamnik, ili vanjski DVB-T2 MPEG4 Set-top Box (STB).

»Televizija visoke razlučivosti (HD) nudi znatno bolji doživljaj gledanja od slike standardne rezolucije (SD). Slika u HD-u tako ima 1920 (širina) x 1080 pixela (visina), dok SD ima 720 x 576. HD zbog toga nudi daleko veću kvalitetu slike u odnosu na onu standardne rezolucije«, ističe HRT u priopćenju.

S obzirom da je rezolucija veća, slika je oštrija, i u cjelini bliža stvarnosti, što će, navode, osobito doći do izražaja kod prijenosa sportskih događaja uživo sa ZOI.