Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. siječnja 2020.
Ispis članka: Briljantni Benedict Cumberbatch: Kompleksna ljudska i glumačka osobnost - Novi List

NoviList.hr

Briljantni Benedict Cumberbatch: Kompleksna ljudska i glumačka osobnost

Senzibilan i slojevit

13. studeni 2017 10:13

Napisao: Vinko Peršić

I nakon što je stekao svjetsku slavu, kažu oni koji ga dobro poznaju, Benedict je ostao isti: krajnje srdačan i jednostavan u ophođenju, ali istovremeno duboko u sebi i jako senzibilna, slojevita i vrlo kompleksna osoba, kako u ljudskom tako i glumačkom smislu

Foto press HRT

Britanski glumac Benedict Cumberbatch upravo briljira svakog petka na drugom programu HTV-a u četvrtoj sezoni svjetski popularne engleske kriminalističke serije »Sherlock«. Osim toga glumi i Doktora Strangea u aktualnom kino hitu »Thor: Ragnarok«. U ulozi Doktora Strangea gledali smo ga prvi put lani kad je glumio naslovnu ulogu upravo u filmu »Doktor Strange« redatelja Scotta Derricksona sa Rachel McAdams i Scottom Adkinsom.

Kao i mnogi drugi glumci Benedict Cumberbatch kombinira posve ozbiljne uloge sa glumom u blockbusterima s kojima skreće pažnju na svoje umjetničke filmove koji bi bez njegove popularnosti u kino hitovima vjerojatno prošli poprilično nezapaženo.

strange021

Tako smo ga od kad je svjetski zabljesnuo u filmu »Igra oponašanja« gledali i u filmovima »Put rata« redatelja Stevena Spielberga, »Tajne petog staleža«, filmu temeljenom na priči o Wikileaksu, a Benedict glumi Juliana Assangea, zatim filmu »Crna misa« i »Zoolander 2«, redatelja Bena Stillera, da navedemo samo neke. Svima je bio prepoznatljiv i prije filma »Igra oponašanja« (2014.) koji ga je učinio svjetskom zvijezdom s ulogom u televizijskoj seriji »Sherlock« koja se emitira od 2010. godine.

Glumačka obitelj

Benedict Cumberbatch je rođen u Londonu 19. srpnja 1976. godine u obitelji Wande Wentham i Timothyja Carltona. I majka i otac bili su mu glumci po profesiji pa nije nikakvo čudo što je i on postao glumac. To mu je naprosto bilo u krvi. Njegovi roditelji su iznimno odgovorno pristupali njegovom obrazovanju. Da bi odabrali najbolju školu za njega, promijenili su nekoliko obrazovnih ustanova.

Od ranog doba sudjelovao je u obiteljskim glumačkim igrama. Majka i otac stalno su dijelili sa sinom iskustvo glume i davali mu vrijedne savjete pa nije čudo što njegova gluma danas toliko oduševljava kritičare i gledatelje. Benedict je kazališnu i filmsku karijeru počeo graditi u dobi od 25 godina. Za kazališne uloge osvojio je čak i čuvenu nagradu »Laurence Olivier«, nazvanu po legendarnom engleskom glumcu. No televizijski i filmski uspjeh ne ide brzo i lako, osim u iznimnim slučajevima, nikome pa tako ni njemu.

Imitation0Game02

Isprva je glumio epizodne uloge, a prvu veću popularnost mu je 2004. godine donijela uloga znamenitog svjetskog fizičara Stephena Hawkinga, jednog od najgenijalnijih umova današnjice u BBC- jevom filmu »Hawking«. Postupno je sticao slavu i priznanja, ali samo u Velikoj Britaniji. Svjetska slava dolazi tek serijom »Sherlock« i filmom »Igra oponašanja«. U tom filmu Benedict glumi stvarnu osobu Alana Turinga, matematičkog genijalca koji je dešifrirao nacističke kodove u stroju »Enigma« za vrijeme Drugog svjetskog rata što je ubrzalo kraj Drugog svjetskog rata i spasilo 14 milijuna ljudskih života.

Što se tiče Sherlocka Holmesa teško je bilo dati lik Sherlocka Holmesa na novi način jer je dosad preko sedamdeset glumaca utjelovilo tog slavnog detektiva u više od dvjesto filmova, serija i kazališnih predstava, no Benedictu je prema ocjeni kritičara i gledatelja to jako dobro uspjelo.

U braku s redateljicom

I nakon što je stekao svjetsku slavu, kažu oni koji ga dobro poznaju, Benedict je ostao isti: krajnje srdačan i jednostavan u ophođenju, ali istovremeno duboko u sebi i jako senzibilna, slojevita i vrlo kompleksna osoba, kako u ljudskom tako i glumačkom smislu. Vrlo promjenjivog raspoloženja, iskren do boli, ali i netko tko se savršeno dobro osjeća u svojoj koži i uživa u svakom trenutku života.

I vjerovali ili ne, da bi se produhovio Benedict je proveo godinu dana zatvoren u jednom tibetanskom samostanu u Aziji. Pošao je pubertet bez seksa, a sada ga u njegovim skoro četrdesetim godinama želi u svom krevetu polovina svjetske ženske populacije. Svoju prvu ljubav, glumicu Oliviju Poulet upoznao je za vrijeme studiranja na sveučilištu u Manchesteru. S njom je hodao punih dvanaest godina.

2016163

Benedict Cumberbatch je od 2015. godine u braku s kazališnom redateljicom Sophie Hunter. Upoznali su se 2009. godine kada su zajedno radili na filmu »Burlesque Fairytales«. Par je svoju vezu držao podalje od očiju javnosti, a na isti takav diskretan način su se i oženili, u krugu najuže obitelji i prijatelja. Imaju dva sina: dvogodišnjeg Christophera i Hala koji je rođen ove godine.

Nakon Assangea, Edison

Svakako treba spomenuti i Benedictove uloge u filmovima »Dečko, dama, kralj, špijun«, »Zvjezdane staze: U tami«, »12 godina ropstva«, »Hobit« (zmaj Saug). Za doprinos umjetnosti engleska kraljica Elizabeta ga je pred dvije godine proglasila plemićem.

e0Fifth0Estate04

Uz brojne druge projekte Benedict Cumberbatch je upravo odglumio i lik Thomasa Edisona suprostavljenog Georgeu Westinghouseu u filmu »The Current War«, filmu o tome koji će električki sistem napajati i osvojiti cijeli svijet (istosmjerni ili nauzmjenički), filmu u kojem se neizbježno govori i o našem Nikoli Tesli kojeg glumi Nicholas Hoult.

Dakle Benedict nastavlja glumiti intrigantne stvarne osobe. Nakon kontroverznog Juliana Assangea, matematičkog genija Alana Turinga koji je razbio »nacističku »Enigmu«, evo ga i u ulozi Edisona u filmu koji će se u kinima, kako se predviđa, pojaviti krajem ove godine.