Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4n
Sutra: 12° 12° 4n
15. prosinca 2019.
Ispis članka: Omišljanska rozeta: Pjevanje a capella dio je povijesti i života - Novi List

NoviList.hr

Omišljanska rozeta: Pjevanje a capella dio je povijesti i života

Festival ženskih klapa

1. kolovoz 2015 11:26

Napisao: Svjetlana Hribar

Placa u Omišlju ugostit će  4. kolovoza dugo pripreman i nestrpljivo očekivan natjecateljski koncert na kojem će nastupiti 16 ženski klapa

Omišljanska rozeta: Pjevanje a capella dio je povijesti i života

OMIŠALJ Prvi festival ženskih klapa – Omišljanska rozeta – dogodit  će se na omišaljskoj Placi 4. kolovoza u 21 sat, kada će na dugo pripremanom i nestrpljivo očekivanom koncertu nastupiti 16 klapa.

Pjevanje a capella dio je života i povijesti ovog kraja, a klapsko pjevanje na otoku Krku ima tradiciju dugu gotovo četiri desetljeća, što je  i pokrenulo ideju festivala koji bi se svake godine, na isti datum, održavao na istom mjestu: na omišaljskoj Placi – kaže Nikola Brozić, predsjednik organizacijskog odbora festivala.

Imajući u vidu popularnost klapskog pjevanja i uzore u festivalima koji već imaju dugu tradiciju u Hrvatskoj, inicijatori festivala željeli su pristupiti organizaciji s maksimalnom pažnjom i ozbiljnošću. Osim organizacijskog odbora koji je u veljači raspisao natječaj za prijave klapa na Festival Omišljanska rozeta, formiran je i festivalski žiri, sastavljen od uglednih stručnjaka za a capella pjevanje. To su Bojan Pogrmilović, vokalni pedagog, pjevač i dirigent, zatim Helga Dukarić Dangubić, profesorica glazbe, mentorica i zborovođa; Marko Rogošić, dobitnik četiri diskografske nagrade »Porin« kao pjevač klape Nostalgija te jednoga »Porina« kao glazbeni producent albuma »Cesarice 3« s klapom Cesarice; Anamaria Doricich, glazbena producentica na HRT-u i Ana Marija-Ilić, pijanistica i zborovođa. 

Stručni žiri će odlučiti o festivalskoj nagradi – Omišljanskoj rozeti – skulpturi koja je vezana uz povijest ovog otočnog gradića.

– Župna crkva u staroj jezgri Omišlja najznačajniji je spomenik kulture u gradu, a njome dominira rozeta koju je u 15. stoljeću – u pročelje crkve – ugradio lokalni umjetnik, meštar Sinoga. Ta je rozeta simbol i našeg festivala – nosi ju u imenu, a oblik rozete imaju i staklene skulpture koje će najuspješnijim natjecateljima dodijeliti festivalski žiri, dok će nagrada publike nositi ime autora rozete – Meštar Sinoga!

Sudjeluju na festivalu

Sudionici  prvog festivala Omišljanska rozeta su: Klapa Senjkinje (glazbena voditeljica Štefica Bilović), Klapa Stridonne (voditeljica Nora Nemec), Klapa Sveta Jelena (voditeljica Marijana Bezić), Klapa Teranke (voditelj Danijel Dražić), Klapa Ventula (voditelj Milivoj Rilov), Klapa Vidulice (voditelj Siniša Žigrović), Klapa Volta (voditelj Jadran Matešin), Klapa Zvizdan (voditeljica Josipa Jukić), Klapa Drača (voditelj Dragan Filipović), Klapa Fritule (voditelj Mario Petvar), Klapa Hreljin (voditelj Ivan Nino Načinović), Klapa Kandelora (voditeljica Martina Stipčević Petani), Klapa Kolanjke (voditeljica Tatjana Zorić), Klapa Libar (voditeljica Silvana Milišić Šoša), Klapa Lipa Litija (voditeljica Ana Tori) i Klapa Mažurana (voditelj Marin Čubranić).

Ovaj festival želi njegovati tradicionalnu klapsku pjesmu, ali s »iskoracima« u netemperirano pjevanje, koje jeste tradicija narodnog pjevanja na otoku Krku, pa tako i u Omišlju, napominje Brozić.