Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2019.
Ispis članka: Meksički film »Oblik vode« Guillerma Del Tora pobjednik Mostre - Novi List

NoviList.hr

Meksički film »Oblik vode« Guillerma Del Tora pobjednik Mostre

Festival u Veneciji

9. rujan 2017 21:42

Napisao: HINA

Reuters

Film »Oblik vode« meksičkog redatelja Guillerma del Tora, mračna bajka u kojoj se nijema čistačica zaljubljuje u vodeno stvorenje, u subotu je osvojio Zlatnog lava, nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji.
»Ukoliko ostanete čisti i odani svojoj vjeri, u ono što vjerujete – u mom slučaju, u čudovišta – možete postići svašta«, poručio je Del Toro u obraćanju primajući nagradu koju je posvetio mladim latinoameričkim filmskim stvarateljima.

Drugu nagradu osvojila je obiteljska tragedija »Foxtrot« izraelskog redatelja Samuela Maoza, a najboljim redateljem proglašen je Francuz Xavier Legrand za svoju dramu o razvodu »Jusqu'a la Garde« (Skrbništvo) za koju je i napisao scenarij i u kojoj glumi.
Za taj film Legrand je na ovogodišnjoj Mostri primio i nagradu za najbolje debitantsko ostvarenje.
Nagradu za najbolju glumicu dobila je Charlotte Rampling za talijanski film »Hannah«, a najboljim glumcem proglašen je Palestinac Kamel El Basha za ulogu u »The Insult« (Uvreda).

Dodjelom priznanja završen je desetodnevni filmski maraton na kojem se za glavnu nagradu borio 21 film u međunarodnoj konkurenciji.