Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Ispis članka: Liburnia Film Festival: Fantastičan program i čak 5 svjetskih premijera na ovogodišnjem LFF-u - Novi List

NoviList.hr

Liburnia Film Festival: Fantastičan program i čak 5 svjetskih premijera na ovogodišnjem LFF-u

Gledaj glasno

27. srpanj 2018 18:09

Napisao: Jasmin Đečević

Publici će se u konkurenciji predstaviti 18 domaćih naslova - od koji će čak pet upravo na LFF-u imati svoju svjetsku premijeru

Hana Galogaža Lanča, Ivan Lucić, Jelena Androić i Mirela Pašić / Foto: M. GRACIN

RIJEKA Liburnia Film Festival, smotra hrvatskog dokumentarnog filma ove će se godine održati od 20. do 24. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici Opatija i u Vili Antonio.

Manifestacija, koja je tijekom svojih 16 godina postojanja postala nezaobilazan dio kvarnerske kulturne ponude, ovaj se put održava pod motom »Gledaj glasno«, a publici će predstaviti 18 domaćih naslova - od koji će čak pet upravo na LFF-u imati svoju svjetsku premijeru.

Izvršna direktorica festivala Jelena Androić naglašava kako su svi u organizacijskom timu iznimno zadovoljni kvalitetom ovogodišnjeg programa.
– Uz pet svjetskih imamo i dvije hrvatske premijere, sve više filmaša odlučuje svoje radove prvi put predstaviti upravo kod nas. LFF svake godine donosi presjek stanja u hrvatskom društvu; dokumentarci koje mi prikazujemo uglavnom se bave najaktualnijim društvenim problemima – kaže Androić.

Film o Zrću

Među filmovima koje će upravo publika u Opatiji imati priliku prva vidjeti su duboko intimistički film Vladimira Gojuna »Bebe Na Vole« o poznatom hrvatskom indie-blueseru Adamu Semijalcu, kao i vrlo osobni »Lijek« Ane Opalić u kojemu pratimo odnos autorice s njenom majkom. Istarski autor Elvis Lenić dolazi s kratkometražnim filmom »Meso« u kojemu se pita što nam danas znači ta prehrambena namirnica, a snimatelj Bojan Mrđenović redateljski debitira filmom »Zabava« koji se bavi popularnom party destinacijom Zrće.

Novinarka i snimateljica Nika Obučina prati birokratsku borbu za zadržavanje stana bivšeg radnika tvornice Kamensko u filmu »Neželjeni stanar«.

Premijerno će u Hrvatskoj biti prikazana hrvatsko-nizozemsku produkcija »90 sekundi u Sjevernoj Koreji« Ranka Paukovića i »Okupirani bioskop« srpske redateljice Senke Domanović, film nastao u koprodukciji s hrvatskim Nukleus Filmom. Osim toga, Androić iz programa posebno ističe film »Chriss the Swiss«, u kojem redateljica Anja Kofmel istražuje smrt svog ujaka. Tada 26-godišnji švicarski novinar Christian Würtenberg ubijen je 1991. godine u Slavoniji kao član kontroverznog Prvog internacionalnog voda.

Zanimljivo će svakako biti vidjeti i što se sve događalo s Jadrankom Kosor u mjesecima nakon njezina izbacivanja iz HDZ-a čime se bavi Arijana Lekić-Fridrih u filmu »Ispočetka«, dok će se višestruko nagrađivani Riječanin Igor Bezinović na LFF-u predstaviti s »Lovettovima«, kratkim filmom u kojemu otkriva pozadinu para koji zarađuje seksom pred web kamerama.

Humoristični »Slatko od Ništa« snimalo je čak 62 direktora fotografije sa svih strana svijeta, glazbu su skladali Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje nam se obraća u stihu, snimio je legendarni glazbenik Iggy Pop.

Studentski filmovi

Prikazat će se i pet filmova studenata Akademije dramskih umjetnosti: »Precijenjena dramaturgija« Sunčice Ane Veldić, »Majči« Josipa Lukića koji je nagrađen Grand Prixom Dana hrvatskog filma, »Kol'ko god nas noge nose« Renate Lučić i »Patrola Uran« Lovre Mrđena.

Izvan konkurencije bit će prikazana dva filma nastala u produkciji Restart, suorganizatora festivala, a to su »Dani ludila« Damiana Nenadića te »Srbenka« Nebojše Slijepčevića. Ovaj potonji naslov Riječanima bi mogao biti posebno zanimljiv budući da se bavi riječkom kazališnom predstavom »Aleksandra Zec« koju su pratile brojne političke kontroverze, ali i emotivno osobno suočavanje mladih glumaca s teškom temom.

I ove godine LFF nastavlja svoj edukativni program na koji su, prema riječima člana produkcijskog tima Ivana Lucića, organizatori iznimno ponosni.

– Odjek među publikom je sjajan, i djeca i roditelji rado dolaze na radionice, a sve se to radi u svjetlu medijskog opismenjavanja kako bi ljudi mogli adekvatno pratiti ono što se događa na filmu i oko filma – navodi Lucić.

U planu su tako Restartove »Filmske početnice za najmlađe«, Filmaktivove radionice za mlade i studije uspješnih hrvatskih dokumentaraca. Osim odličnog programa, LFF se može pohvaliti i zaista pristupačnim cijenama ulaznica pa tako petodnevna festivalska ulaznica stoji samo 30, a dnevna 15 kuna.

Zašto gledati glasno

Moto ovogodišnjeg Liburnia Film Festivala »Gledaj glasno« pojasnio je član produkcijskog tima Ivan Lucić.

– Referiramo se na opću društvenu regresiju, svjedoci smo toga da se ukidaju prava koja imamo već desetljećima, dižu se tužbe protiv znanstvenika i slično. Moramo biti medijski pismeni, gledati svijet oko sebe aktivno i glasno izražavati svoj stav.

Poziv volonterima

Mirela Pašić pozvala je sve zainteresirane volontere koji bi htjeli sudjelovati na Festivalu da se jave.

– Iskustva dosadašnjih volontera su iznimno pozitivna; svi koji vole organizaciju, logistiku, tehniku, promociju i općenito festivale - su dobrodošli. Nije na odmet ni ako imate afinitete prema dokumentarnom filmu, volite dobru mjuzu i druženja do kasno u noć – kaže Pašić. Poziv je otvoren do 10. kolovoza.

Sve detalje pronađite na službenim stranicama festivala