Dodjela nagrada

Završen Liburnijski filmski festival: Najboljim filmom proglašen »Blink« Jakova Labrovića

Davor Mandić

Film "Blink"

Film "Blink"

Publika je najvišom prosječnom ocjenom od 4,69 nagradila film »Tvornica je naša!«, autorice Vedrane Pribačić, a isti je film posebnim priznanjem nagradio i žiri uz obrazloženje da je to »film koji vraća vjeru u borbu protiv kapitalizma«



Nagrade ovogodišnjeg, 15. izdanja Liburnijskog filmskog festivala dodijeljene su sinoć na opatijskoj Ljetnoj pozornici. Najboljim filmom jubilarnog LFF-a proglašen je »Blink«, autora Jakova Labrovića, o čemu je odlučio žiri u sastavu: Igor Bezinović, Vasja Bibič, Veton Nurkollari, Jelena Maksimović i Eva Kraljević. Labrović je jednoglasnom odlukom nagrađen »za intimno i potresno filmsko putovanje kroz različita psihofizička stanja«.


Publika je najvišom prosječnom ocjenom od 4,69 nagradila film »Tvornica je naša!«, autorice Vedrane Pribačić, a isti je film posebnim priznanjem nagradio i žiri uz obrazloženje da je to »film koji vraća vjeru u borbu protiv kapitalizma«. Oba filma festival nagrađuje novčanom nagradom od po 7.000 kuna, a Restart tehničkom uslugom izrade DCP-ja.


Nagradu za najbolji regionalni film (pri čemu se »regijom« smatraju Istra, Primorje, Gorski kotar i Lika) dobio je kratki dokumentarac »Nonna« Marija Pućića »za minimalistički pristup koji tematizirajući starost otvara brojna egzistencijalna pitanja«, te time ostvario direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries, uz popust od 50 posto na prijavu, koju osigurava Balkan Documentary Center.




Stručne nagrade dodijeljene su u kategorijama za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka.


Nagrada za najbolju režiju ide Goranu Deviću za film »Buffet Željezara« zbog »pažljivo planiranog koncepta snimanja filma u ograničenim prostorno-vremenskim uvjetima«, a uključuje autorovo sudjelovanje na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, na koji je autor pozvan sa svojim sljedećim projektom.


Nagradu za najbolju fotografiju žiri je dodijelio Borisu Poljaku za film »Oni samo dolaze i odlaze« zbog »umijeća pretvaranja voajerizma u liriku«.


Za »precizan montažni postupak koji doprinosi kvaliteti ovog jednostavnog i snažnog filma«, dakle za najbolju montažu nagrađen je Dario Bagarić za film »Kika«, dok nagrada za dizajn zvuka ide Tomislavu Domesu za film »Skoro ništa«, zbog načina na koji »vizualni pejzaži savršeno nadopunjuju one zvučne«.