Brojni kulturni događaji

Wrocław i Donostia/San Sebastian ovogodišnje Europske prijestolnice kulture

Hina

Wroclaw

Wroclaw

Program Wrocława 2016. počinje ovog vikenda, a uključivat će stotinjak kulturnih događaja, izložbi i predstava u kojima će sudjelovati više od 2000 umjetnika i izvođača.  Program Donostije/San Sebastiána 2016. pod naslovom »Kultura za zajednički život« počinje 20. siječnja petodnevnim tradicionalnim gradskim festivalom bubnjeva -Tamborradom. Svečano otvorenje održat će se 23. siječnja uz koncert

ZAGREB Poljski grad Wrocław i španjolski grad Donostia/San Sebastian ove godine preuzimaju titule europskih prijestolnica kulture, a za svoje su goste pripremili brojne kulturne događaje, među kojima su izložbe, predstave, festivali i drugi programi. Program Wrocława 2016. počinje ovog vikenda, a uključivat će stotinjak kulturnih događaja, izložbi i predstava u kojima će sudjelovati više od 2000 umjetnika i izvođača. U nedjelju, 17. siječnja održat će se glavni događaj na tržnici Rynek gdje će se susresti četiri parade koje će se kretati po cijelom gradu.

 Moto Wrocława 2016. je »Prostori ljepote« – povezivanje ideje ljepote i preobražaja s gradskom povijesti promjena, a među važnijim događajima bit će proglašenje Wrocława UNESCO-ovom Svjetskom prijestolnicom knjige, Međunarodni dan jazza, festival Raspjevana Europa i Međunarodna kazališna olimpijada.


 Program Donostije/San Sebastiána 2016. pod naslovom »Kultura za zajednički život« počinje 20. siječnja petodnevnim tradicionalnim gradskim festivalom bubnjeva -Tamborradom. Svečano otvorenje održat će se 23. siječnja uz koncert.


 Motom »Kultura za zajednički život« organizatori programa u San Sebastianu žele istražiti kako umjetnost i kultura pomažu ljudima i zajednicama u zajedničkom životu. I Donostia će posjetiteljima ponuditi bogat program, a među najznačajnijim događajima godine su izložba »Mirovni ugovor«, projekt Putujuća veleposlanstva i program Valovi energije koji financira kulturne projekte koje vode i ocjenjuju lokalni mještani tijekom cijele godine.




 »Titula Europske prijestolnice kulture gradovima omogućava stvaranje osjećaja zajednice te donosi dugoročnu korist građanima i gospodarstvu grada«, rekao je Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics poželjevši Wrocławu i Donostiji/San Sebastiánu uspjeh u predstavljanju kulturnog programa.


 Europska prijestolnica kulture jedna je od najvažnijih europskih kulturnih inicijativa, a gradovi se biraju na temelju kulturnoga programa koji mora imati snažnu europsku dimenziju, uključivati stanovnike grada i pridonijeti dugoročnom razvoju toga grada.


 Sljedeće godine titulu Europske prijestolnice kulture preuzet će Aarhus (Danska) i Paphos (Cipar), 2018. Valletta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska), a 2019. Plovdiv (Bugarska) i Matera (Italija).


 Europska prijestolnica kulture 2020., uz jedan irski grad, bit će i jedan od četiri hrvatska grada (Rijeka, Dubrovnik, Osijek i Pula) koji su ušli u drugi krug izbora za EPK. Sastanak Povjerenstva za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture 2020. održat će se u tjednu od 21. do 26. ožujka, a nakon toga će se znati koji će hrvatski grad biti EPK 2020.