Na marginama konferencije

“Uradimo zajedno”: I gradovi kandidati u projektu EPK

Nela Valerjev Ogurlić

Dubrovnik,   Đakovo, Osijek,  Pula, Split,  Varaždin, Zagreb i Zadar spremni surađivati s Rijekom 2020 na važnom projektu, a kulturnu suradnju pozdravlja i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek



RIJEKA Predstavnici  hrvatskih gradova kandidata za EPK 2020 jučer su se u Rijeci po prvi put  sastali da bi  razgovarali  o programskoj  i drugim  oblicima   suradnje u okviru projekta Rijeka 2020 – EPK.  Susret se zbio na marginama  trodnevne  međunarodne konferencije posvećene  suradničkom upravljanju  u kulturi, koju je   od  22. do 24 studenog  u HKD-u  na Sušaku  organizirala   Zaklada »Kultura nova« u partnerstvu s Rijekom 2020 – EPK i u suradnji s Europskom kulturnom fondacijom te mrežom IFACCA.


Sastanku  su  prisustvovali   predstavnici   gradova  Dubrovnika,   Đakova, Osijeka,  Pule, Splita,  Varaždina  i   Zagreba,  dok su   Zadrani  bili spriječeni  zbog  proslave Dana svoga  grada, ali  su  za suradnju zainteresirani.


Prema  riječima  Irene Kregar Šegota, direktorice Sektora za razvoj i strateška partnerstva  u  Trgovačkom društvu Rijeka 2020,  ovi su gradovi   u  pripremu svojih   kandidatura  uložili značajne  financijske, ljudske i kreativne resurse, u to doba   iznjedrili i  kuturne startegije  te taj   kapital treba iskoristiti. EPK nije samo   lokalno, već  nacionalno vrlo značajan  projekt s jakom europskom dimenzijom.




– Prvi  put u povijesti  jedan   hrvatski grad nosi titulu  EPK,   a  Hrvatska  k tome   2020.  predsjeda  Europskom unijom.  Cijela  će  Hrvatska u to doba biti  jedan  »interface« i promovirati  kulturu prema  Europi.   Rijeka 2020   u tome  je spremna    odigrati   značajnu ulogu.  Mislimo da    u suradnju s drugim gradovima možemo dostojno  predstaviti sve ono što Hrvatska u kulturi danas nudi – rekla je  Kregar Šegota, dodavši da su gradovi  pozvani  na suradnju u nekoliko konkretnih područja.


– Prije svega pozvani su da  nam se  aktivno   pridruže u programu »Učionica«, osmišljenom  za jačanje kapaciteta kulturnog i kreativnog sektora,  a zatražili smo i njihovu  potporu u komunikaciji o projektu Rijeka EPK. No kao   najzanimljivije   nudimo  i  programsku suradnju na nekoliko načina. Pozvali smo gradove da identificiraju jedan ili više programa iz svojih kandidacijskih knjiga i da ga realiziraju 2020.  u kontekstu  projekta  Rijeka EPK. Otvoreni smo za moguće koprodukcije koje bi imale svoje premijere  u Rijeci, a zatim bi gostovale u drugim hrvatskim gradovima, a  također smo pozvali gradove da financijski i na druge načine  podrže već brojne  organizacije  i pojedince  sa svoga  područja  koji  sudjeluju u projektu  Rijeka 2020. i s  kojima ćemo razvijati programe. Odgovor je pozitivan, svi su  gradovi  pokazali interes  za   suradnju  i  vjerujem da ćemo uspjeti realizirati vrlo konkretne akcije do 2020. godine – zaključila je Irena Kregor  Šegota.


Zatvaranju  međunarodne konferencije  »Suradničko upravljanje  u kulturi: istraživanje praksi, teorija i politika. Uradimo zajedno«   prisustvovala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ona je pohvalila inicijativu Zaklade  »Kultura  nova«  i  pozdravila  otvaranje rasprave o temi  sudjelovanja  javnosti u procesima donošenja odluka u području kulture. U poticanju tih rasprava  vrlo je vrijedno i korisno  čuti  iskustva iz drugih država, naglasila je.  Hrvatska,  prema njenu tumačenju, ima  dugu tradiciju uključivanja  kako  strukovnih udruga  tako   umjetnika  i šire javnosti u rasprave o kulturnoj politici.  Kao  jedan od  pozitivnih  primjera u  RH istaknula je  upravo  osnivanje  Zaklade »Kultura nova«.


– Kao državna tajnica u Ministarstvu kulture bila sam u prilici svjedočiti  primjeru jedne inicijative koja  je  potpuno potaknuta odozdo prema gore,  a rezultirala  je   donošenjem Zakona  o osnivanju   Zaklade i njenim  uspješnim radom u proteklih šest i pol godina.  Takvih  je  primjera   dosta.  Zainteresiranu javnost   uključujemo u  proces donošenja zakona,  kulturna javnost kroz  sustav kulturnih vijeća   sudjeluje  u procesu donošenju odluka o financiranju, a i dosadašnji procesi strateškog planiranja  uključivali su vrlo široke konzultacije  sa svima koji djeluju na području kulture. Tako će biti i u budućem radu na nacionalnoj strategiji kulture – najavila je ministrica kulture.