Predavanje i film

Tko je taj čovjek? Genij koji je više oštetio druge, nego što su oni njega

Doris Žiković

Petar Trinajstić u Galeriji Principij  / snimio M. GRACIN

Petar Trinajstić u Galeriji Principij / snimio M. GRACIN

Trinajstić je održao predavanje i prezentaciju svog filma »Nikola Tesla, tko je taj čovjek?« u Galeriji Principij u povodu 75. godišnjice Tesline smrti, spominjući i kontroverze koje su ga pratile



 Ono što znamo o Nikoli Tesli uglavnom je samo vrh sante leda, a sve ono što je pod vodom, ne znamo, smatra riječki fotograf Petar Trinajstić, koji je održao predavanje i prezentaciju svog filma »Nikola Tesla, tko je taj čovjek?« u prepunoj Galeriji Principij.


– Tesla je bio vrlo zanimljiv. Imao je viziju i fotografsko pamćenje, jako puno je pisao, a za razliku od mnogih, meni je najzanimljiviji kao filozof. Bio je ispred svog vremena, a čak ni danas ne možemo zamisliti praktičnu primjenu svih njegovih izuma. Taj univerzalni genij, poliglot, mislilac, svoj rad usmjerio je na budućnost i dobrobit čovjeka, jer ga je zanimala sudbina čovječanstva. Bio je promišljeni duhovni stroj. Smatrao je da postoje dva oka, zemaljsko i duhovno, te da je poželjno da prerastu u jedno oko. Na svemir je gledao kao na integralni organizam – rekao je Trinajstić.


U povodu 75. godišnjice Tesline smrti autor je u 45-minutnom videoradu predstavio ovog izuzetnog znanstvenika, izumitelja, vizionara i futurista koji je iz dana u dan sve popularniji u svijetu i stoga ne čudi da njegovo ime već petnaestak godina nosi najpoznatiji svjetski proizvođač elektroautomobila Tesla Motors u SAD-u i da su Tesla automobili, koje pokreću indukcijski elektromotori koje je patentirao Nikola Tesla, sve popularniji u čitavom svijetu pa i na cestama rodne mu Hrvatske.


Mirotvorac




– Tko je bio Nikola Tesla? Za neke, najveći genij čovječanstva; fizičar, filozof, elektroinženjer, vrhunski matematičar, izumitelj posvećen elektricitetu koji je ostvario brojne blagodati za čovječanstvo i stvorio most prema budućnosti. Tesla je čovjeku otvorio šanse da preživi i nadvlada prirodu koristeći se novim znanstveno-tehnološkim dostignućima, osobito na području energije, teleautomatike i komunikacije. Moć elektriciteta je pretvorila prirodno u nevjerojatni napredak, u novi moderni informacijski svijet na dobrobit čovječanstva, ali nametnula su se i brojna pitanja. Čovječanstvo je elektricitetom dobilo mogućnost otkrivati vječne tajne i druge svjetove, ali stvorene su i nevjerojatne destruktivne energije kojima čovjek može uništiti naš planet i samog sebe ili stvoriti novog čovjeka.


Film kao kompilacija


Tesla kao mirotvorac, da bi spriječio buduće ratove, razvijao je i predlagao brojna oružja, koja kao što mogu biti obrambena, mogu biti zloupotrijebljena za napad, osvajačka. Tesla je za neke bio biće druge planete. Govorilo se da je zavrijedio pet Nobela na račun svojih otkrića, no on je bio neosjetljiv za materijalno, ali svim bićem je doživljavao duhovno i spiritualno – kazao je Trinajstić pojasnivši da ga je na izučavanje Teslinog života naveo podatak do kojeg je došao pišući, prošle godine objavljenu, fotomonografiju o ratnom putu slavne 128. brigade. U jednom zapisniku naišao je na podatak da su Hrvati u Domovinskom ratu koristili psihotronsko oružje koje je izumio Tesla.


– Povijest nas uči da su sukobi među plemenima s primitivnim oružjem prerasli u goleme globalne sukobe s oružjem izuzetne razorne snage, od vatrenog oružja do psihotronskog. Prisjetimo se Tesline izjave da je u stanju prepoloviti zemaljsku kuglu i da se njegovo ime veže uz »Filadelfijski eksperiment, HAARP program«, »zrake smrti« i druga razorna oružja koje najveće svjetske sile na njegovim zasadama ostvaruju tek današnjom tehnologijom. Stoga ne čudi da je za neke ljude Tesla ekscentrik, ludi znanstvenik čije će ideje i otkrića uništiti čovječanstvo i razoriti planet Zemlju – pojasnio je Trinajstić objasnivši kako je napravio film o Tesli. Naime kao fotograf uvijek je težio da se usavrši te mu je u profesionalnoj karijeri sljedeći korak bio da postane filmski snimatelj pa onda režiser. Ovaj film samo je dio kompilacije što su drugi snimili o Tesli, a fotografskim trikovima autor je doradio snimke i predstavio velikog znanstvenika onako kako ga on vidi kao čovjeka koji je osvijetlio našu tamu i koji je pokušao dokučiti tko smo, što smo, zašto smo tu i koja je naša misija.


Trinajstić je zaključio da je Tesla zapravo više oštetio druge, nego što su drugi njega, kako mnogi tvrde, jer nije završio ni jedan potpisani ugovor, a s dobivenim novcem radio je ono što se njemu sviđalo. U svemu tome uvijek ga je vodila njegova ideja i sto posto je bio koncentriran na to da slijedi svoju viziju.