Od 8. do 14. rujna

Sedmi Festival svjetske književnosti: U središtu hispanofona književnost

Tihomir Ponoš

Tomica Bajsić, Romana Matanovac Vučković i Seid Serdarević / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Tomica Bajsić, Romana Matanovac Vučković i Seid Serdarević / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Festival će otvoriti Fernando Aramburu čiji će roman »Patria«, preveden na tridesetak jezika, uskoro biti objavljen i na hrvatskom. Dolaze i Paul Beatty, Leila Slimani, Jorge Bucay...



ZAGREB – U središtu sedmog Festivala svjetske književnosti bit će hispanofona književnost, i to ne samo španjolska, nego i književnost država Latinske Amerike.


Programski direktor Festivala Seid Serdarević najavio je niz gostovanja na manifestaciji koja će se održati od 8. do 14. rujna, a za program je kazao da je definiran 95 posto te da se čekaju potvrde još dvoje do troje mogućih gostiju.


Festival će otvoriti Fernando Aramburu čiji će roman »Patria«, preveden na tridesetak jezika, uskoro biti objavljen i na hrvatskom. U romanu koji je u Španjolskoj prodan u više od milijun primjeraka autor tematizira Baskiju, terorizam i domoljublje kroz vizuru dviju obitelji. Gost će biti domaćoj publici itekako dobro poznat argentinski književnik Jorge Bucay, a gošća će biti i Samanta Schweblin koju organizatori predstavljaju kao mladu zvijezdu svjetske književnosti.


Dobitnici uglednih nagrada




Osim snažne književne reprezentacije autora na španjolskom jeziku, i ekipa autora koji pišu na drugim jezicima bit će iznimno snažna. U Zagrebu će gostovati Paul Beatty, prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, na glasu kao politički nekorektan satiričar. Dolazi i Nicola Lagioia, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega, a doći će i Leila Slimani – dobitnica najvažnije francuske književne nagrade Goncourt.


Među gostima će biti i domaćoj publici itekako dobro poznat Dragan Velikić, a mamac za publiku trebao bi biti i David Lagercrantz, »čovjek koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona« kako ga reklamiraju organizatori Festivala.


Nova lokacija


Nastavlja se i program književnih matineja za srednjoškolce, na kojima oni razgovaraju s književnicima po svom izboru. Ove godine razgovarat će s Julijanom Adamović, Juricom Pavičićem i Nebojšom Lujanovićem. Šesti put održat će se i pjesnički dio Festivala, ovom zgodom u Ateljeu Meštrović čime se taj prostor širi i na književnost, a i sam je Meštrović bio član PEN-a (u suradnji s njime se realizira taj program).


Novost je mjesto održavanja Festivala svjetske književnosti. Zbog vjerojatnog prestanka rada Kina »Europa«, organizatori su morali pronaći novu lokaciju i pronašli su je u Hrvatskom glazbenom zavodu. Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković kazala je da im je čast i veselje prvi put ugostiti FSK, a HGZ se otvara i prema drugim umjetnostima i povezivanju njih s glazbom. Novitet na Festivalu će biti kazališna predstava koja ima veze s Hrvatskim glazbenim zavodom. Uprizorit će se rekonstrukcija predavanja Miroslava Krleže održanog u HGZ-u 1930. godine. Krležu će glumiti poznati hrvatski glumac Ozren Grabarić, a predstavu će režirati Aida Bukvić.


Podizanje svijesti o knjigama


Misija Festivala svjetske književnosti je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog najbolje pisce svjetske i domaće književne scene, podizanje svijesti o knjigama i važnosti čitanja te predstavljanje novih i vrijednih naslova. Festival tako postaje mjesto neposrednog susreta čitatelja i autora, a svoju misiju ispunjava kroz brojne književne programe – tribinu Razotkrivanje, programe Pisac i njegov čitatelj, Dvostruki portret i Pjesničke večeri.