Više je sličnosti nego razlika

Rijeka i Galway: Dva grada domaćina Europske prijestolnice kulture jačaju veze

Damir Cupać

Emina Višnić i Hannah Kiely / Snimio Ivica TOMIĆ

Emina Višnić i Hannah Kiely / Snimio Ivica TOMIĆ

Direktorice tvrtki koje vode irski i hrvatski projekt EPK-a 2020. Hannah Kiely i Emina Višnić razgovarale su o intenziviraju suradnje, posebno u segmentu programskih sadržaja i zajedničkog marketinškog nastupa



RIJEKA Izvršna direktorica Galwaya 2020 Hannah Kiely i direktorica TD-a Rijeke 2020 Emina Višnić, dviju tvrtki koje su zadužene za pripremu ovih dvaju gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, poručile su da izvrsno surađuju zbog niza sličnosti. Direktorice su uvjerene i da će dva sestrinska grada s iznimnom uspješnošću realizirati zahtjevni kulturni projekt.


Kiely je izjavila da su razgovarali o suradnji na programskim sadržajima i zajedničkom marketinškom nastupu.


– Suradnja je zasad izvrsna, jer imamo više sličnosti nego razlika. Za realizaciju projekta dobili smo potporu hrvatskog i irskog veleposlanstva. U listopadu ove godine očekujemo da će gosti iz Rijeke posjetiti naš grad. Organizirat ćemo susret s hrvatskom zajednicom koja je u Irskoj velika. I na taj način želimo ojačati veze između naša dvaju gradova. Europska prijestolnica kulture je sjajna prilika i uvjereni smo da će se u obama gradovima organizirati sjajni programi – rekla je Kiely.




Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo zbog toga što Rijeka sa sestrinskim Galwayem dijeli niz tema, programa i interesa.


– Prepoznali smo puno zajedničkog, a jedna od stvari koja će nam dobro doći je veliko iskustvo Galwaya s radom u zajednici. Već smo počeli surađivati na tom polju, a rezultat je projekt Peti ansambl u HNK-u Ivana pl. Zajca u kojemu sudjeluju ljudi s posebnim potrebama. Nastojat ćemo povećati broj takvih projekata. Sljedeća prilika za izmjenu iskustava je dolazak stručnjaka Europske komisije u Rijeku kada će obaviti drugu evalauaciju projekta – najavila je Višnić.