Prepoznat rad

Priznanje riječkom fotografu: Borislav Božić dobitnik nagrade ”Tošo Dabac”

Kim Cuculić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Povjerenstvo za dodjelu nagrade »Tošo Dabac« Fotokluba Zagreb donijelo je odluku kojom se nagrada »Tošo Dabac« za 2018. godinu dodjeljuje riječkom fotografu Borislavu Božiću. Božić je nagrađen za cjelokupni dosadašnji rad koji je prepoznat u Hrvatskoj i izvan njenih granica, i za koji je primio brojne nagrade i priznanja. Nagradu »Tošo Dabac« Fotoklub Zagreb dodjeljuje jednom godišnje i to jednom članu Fotokluba Zagreb i jednom istaknutom fotografskom autoru izvan kluba za dostignuća i uspjehe postignute na polju fotografije. Ova nagrada dodjeljuje se svake godine još od 1975. kao jedino priznanje takve vrste u području fotografije u Hrvatskoj i vrlo je cijenjena među samim fotografima. Iz Fotokluba Zagreb dobitnik nagrade je Čedomil Gros.


Borislav Božić rođen je 1956. u Prnjavoru. U Rijeku dolazi 1971. godine, gdje i sada živi. Diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafika, na Filozofskom fakultetu u Rijeci u klasi profesora Josipa Butkovića. Radi kao profesor u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci. Za kontinuirano bavljenje pedagoškim radom nagrađen je brojnim međunarodnim i domaćim nagradama i priznanjima. Pored profesionalnoga rada u školi, te angažmana u Fotoklubu Rijeka i Fotosavezu PGŽ-a, važan dio njegove umjetničke prakse su slikanje, grafika i fotografija.


Božić više od 20 godina vodi fotografsku radionicu u Školi stvaralaštva »Novigradsko proljeće«. Posebne zasluge ima kao dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka. Inicira i utemeljuje Galeriju Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka. Potiče i osniva Fotosavez Primorsko-goranske županije, a utemeljio je i koncepcijski osmislio Riječki festival fotografije PHOTORI. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke za 2017. godinu za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanje svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke.