Brdo filmova

Otvoren popularni filmski festival: Publika izviždala Motovun

Hina

foto: bs.wikipedia.org

foto: bs.wikipedia.org

Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala »Prošle godine je bilo bolje« Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek svjetskih nezavisnih filmova kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa.



MOTOVUN – Projekcijom humoristične drame »Tangerine« američkog redatelja Seana Bakera u utorak navečer je na motovunskom trgu svečano otvoreno 19. izdanje Motovun Film Festivala u sklopu kojeg će u idućih pet dana, od jutra do kasno u noć, dati pregled najvažnije produkcije s recentne nezavisne svjetske scene.


Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala »Prošle godine je bilo bolje« Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek svjetskih nezavisnih filmova kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa. Glavni program donosi 21 film od čega je njih trinaest u konkurenciji za Propeler Motovuna a uključuje nagrađivane filmove velikih svjetskih festivala poput Berlina, Cannesa i Karlovih Vary ali i nove filmove kultnih redatelja.


Brojnu publiku u ime domaćina pozdravili su istarski župan Valter Flego i načelnik općine Motovun Tomislav Pahović naglasivši značaj ove kulturne manifestacije za ovo područje koja, kako su istaknuli »ovaj istarski gradić, koji je ostalih 360 dana prava oaza mir, pretvara u živahno mjesto na kojem se tijekom cijeloga dana izmjenjuju projekcije, predavanja, promocije i koncerti«.




Uslijedilo je zaglušujući jednoglasni zvižduk 700 posjetitelja u glavnom festivalskom kinu koji su, kako je istaknuto na otvaranju »pušući snažno u raznobojne zviždaljke, u katarzičnih nekoliko minuta ispustili svu frustraciju nakupljenu u proteklih šest mjeseci i oglasili se protiv svih koji su nas u tom periodu izmučili političkim prepucavanjima«.


Zviždalo se potom i u vedrom tonu: za festivalske laureate Nenada Puhovskog i Želimira Žilnika, za goste festivala i festivalske volontere koji u narednih pet dana neće stati s poslom. Upravo je publika proglasila festival otvorenim.


U glavnom motovunskom kinu prikazan je indie hit Seana Bakera Tangerine, u potpunosti snimljen mobitelom, dok je u također prepunom kinu Billy istovremeno zaigrao Zaljev luđaka velikog francuskog redatelja Brune Dumonta.


Inače, u sklopu Motovun Film Festivala čak tri prateća programa posvećena su filmovima zemlje partnera Italije. Naime, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, Motovun Film Festival predstavlja ove godine pet velikana talijanske režije u programu »I grandi maestri«.