Angažiranim filmovima protiv apatije

Otvoren Human Rights Film Festival

Hina

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje otvorio je film "Ljubav je čudna stvar" Ire Sachsa, priča o homoseksualnom paru s Manhattana koji planira okruniti brakom četiri desetljeća veze



ZAGREB – Festival angažiranih i autorskih filmova, Human Rights Film Festival, u okviru kojega će se u idućih tjedan dana prikazati 28 igranih i dokumentarnih filmova koji pokazuju da umjetnost može biti odgovor na sve izraženiju društvenu indiferentnost, otvoren je u ponedjeljak u zagrebačkom kinu “Europa”.


U vrijeme apatije i depresije ne želimo puhati u taj rog jada, a aktivistički orijentirani i autorski filmovi koje prikazujemo na festivalu dobar su odmak i predah, pomisao da stvari mogu biti drugačije, istaknuo je direktor festivala, Petar Milat na otvorenju.


Po njegovim riječima, ove godine nisu namjeravali imati određenu poveznicu među filmovima, no iz odabranih naslova sama je ‘iskočila’ tema nasilja nad ženama u ratu i sukobima. Ta je tema mučna, ali s obzirom na aktualne događaje u Africi ili u ratovima devedesetih godina na ovim prostorima, itekako je relevantna, ustvrdio je.




Ovogodišnje, dvanaesto izdanje otvorio je film “Ljubav je čudna stvar” Ire Sachsa, priča o homoseksualnom paru s Manhattana koji planira okruniti brakom četiri desetljeća veze. Zbog stupanja u brak jedan od njih dvojice u glazbenoj katoličkoj školi dobiva otkaz, a novonastala finacijska situacija dovodi u pitanje snagu tog starog para i iz zajedničkog života izmješta ih u stanove prijatelja i obitelji. U glavnim ulogama su John Lithgow, Alfred Molina, Marisa Tomei.


Na festivalu je i francusko-mauritanski film “Timbuktu”, smješten nedaleko od legendama obavijenog Timbuktua koji je sada pod upravom vjerskih fundamentalista. Ta tragična priča nadahnuta je istinitim događajem, kada je mladi nevjenčani par iz sjevernog dijela Malija kamenovan do smrti zbog nezakonite izvanbračne djece.


Premijerno će se prikazati “Zimski san” Nurija Bilgea Ceylana, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu. Taj turski kandidat za Oskara prati sredovječnog bivšeg glumca i njegovu mladu suprugu koji su zbog lošeg vremena primorani provesti neko vrijeme zajedno u hotelu, što pojača njihove bračne razmirice i rasplamsava međusobnu netrpeljivost.


Prikazat će se i nastavak kultnog dokumentarca “Čin smaknuća” Joshue Oppenheimera, nagrađivani film “Pogled tišine”, jedan od najvažnijih dokumentaraca godine koji je, po redateljevim riječima, pjesma o nužnosti razbijanja šutnje, ali i poema o traumi koja se javlja kada je tišina jednom prekinuta.


Potresni portret balkanskog patrijarhata, kosovski film “Tri prozora i vješanje” redatelja Ise Qosje prikazuje život nakon rata na Kosovu, gdje u jednom albanskom selu učiteljica priznaje stranoj novinarki da su nju i još tri seljanke silovali srpski vojnici, no umjesto potpore lokalni muškarci ju zbog toga počnu terorizirati.


Za ‘zagrijavanje’ uoči otvorenja prikazan je film novinarke Fione Lloyd-Davies “Klice nade” o životu Masike Katsuve koja svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.


Oskarom nagrađeni redatelj Danis Tanović u drami “Tigrovi” donosi još jednu istinitu priču, o mladom Pakistancu koji se zbog agresivne kampanje mliječnih formula odluči boriti protiv velikih korporacija, “Sudnica” indijskog redatelja Chaitanya Tamhanea govori o sporosti pravnog sistema koji u jednom trenutku sam postaje generator nepravde, a ukrajinski film “Sve je u plamenu” Oleksandra Techynskyog, Alekseya Solodunova i Dmitrya Stoykova kroz priču o revoluciji u Ukrajini objašnjava univerzalni obrazac specifičnog tipa pobune koji završava krvoprolićem.


Dio popratnog programa posvećen je nedavno preminulom njemačkom redatelju Harunu Farockiju, ključnoj osobi suvremene vizualne kulture koji je utjecao na generacije filmaša i intelektualaca, a tu je i niz suradnji s udrugama civilnog društva i kampanjama koje pokrivaju panoramu različitih aktivnosti.


Human Rights Film Festival neprofitni je projekt Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK, a pokrenut je 2002. s ciljem unapređenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma. Festival se održava u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu KIC, a od 11. prosinca priredit će se trodnevni program s festivala u riječkom Art kinu Croatia. Ulaz na sva događanja festivala je besplatan.