Vrsni karikaturist

Oton Reisenger primio nagradu ULUPUH-a za životno djelo

Hina

Tijekom više od šest desetljeća duge karijere, Reisinger, nerijetko nazivan »ikonom karikature«, stvorio je impozantan opus s oko 70 tisuća radova, najvećim dijelom karikatura i karikaturalnih vinjeta, ali i ilustracija, stripova i crteža, ističe se u obrazloženju



ZAGREB Jedan je od najistaknutijih hrvatskih karikaturista Anton Oton Reisinger, koji je generacijama čitatelja poznatiji samo kao Oto Reisinger, primio je danas na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici Veliku nagradu za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).


Tijekom više od šest desetljeća duge karijere, Reisinger, nerijetko nazivan »ikonom karikature«, stvorio je impozantan opus s oko 70 tisuća radova, najvećim dijelom karikatura i karikaturalnih vinjeta, ali i ilustracija, stripova i crteža, ističe se u obrazloženju. Taj izvanredan crtač bavio se i ilustracijom, opremom knjiga, oblikovanjem plakata, reklamnim crtežom, pa čak i crtanim filmom, pokazujući svestranost istinskoga likovnjaka koji odlično poznaje metier i tehniku, dodaje se.


Oto Reisinger (1927.) diplomirao je arhitekturu, no karikature počinje crtati i objavljivati još kao srednjoškolac. U »Vjesniku« je sve do 1993. svakodnevno objavljivao popularnog »Peru«, s pomoću kojega je putem više od 12 tisuća karikatura duhovito komentirao aktualne događaje i prilike u društvu, kritički sagledavao društvene probleme i brige ‘malog čovjeka’. Objavljivao je u nizu domaćih izdanja, ali i u inozemnima, od njemačkog »Quicka« do »New Yorkera« i »New York Timesa«.




ULUPUH je danas nagradio i najbolji ovogodišnji izložbeni te izdavački projekt i najboljeg mladog umjetnika.


Najboljim izložbenim projektom proglašena je izložba »Boro Kovačević – Umjetnost makete«, autorskog tima Bachrach & Krištofić te Penezić & Rogina, održanoj u listopadu u Galeriji Karas. Bila je to posveta dugogodišnjem radu prerano preminulog Borislava Kovačevića (1946.-2011.), doajena maketarstva u Hrvatskoj.Prema intenciji autora, izložba nije trebala imati karakter taksativne retrospektive ili patetičnoga hommagea, već se njome posjetitelju kanilo dočarati vrhunsko umijeće maketarstva u kojemu je Kovačević bio neprikosnoveni eksperimentator i inovator te vrhunski majstor, a trebala je i skrenuti pozornost javnosti na jednu zanemarenu umjetničku disciplinu, ističe se u obrazloženju.

Nagradu za najbolji izdavački projekt dobila je monografija »Drago Turina – scenograf« Branke Hlevnjak, koju je uredila Ivana Bakal, a dizajnirao Mario Aničić. Posvećena je umjetniku koji je obilježio hrvatsku kazališnu, ali velikim dijelom i filmsku scenografiju druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, a predstavlja njegov opus kroz odabrana ostvarenja u skicama, maketama i fotografijama.


Najboljim ovogodišnjim mladim umjetnikom proglašen je Stipan Kujundžić, član ULUPUH-ove Sekcije za kiparstvo, »mladi umjetnik suvremenog senzibiliteta, nedvojbeni pripadnik informatičke ere koji je istodobno fasciniran prirodnim, humanim i duhovnim dimenzijama Imotske krajine, odnosno prostora kojemu u potpunosti pripada i koji neprestano istražuje, u kojemu živi i stvara«.


Uručeno je i ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge timu koji je radio na uređenju parka Dvorca Jakovlje te na očuvanju i revalorizaciji njegova Međunarodnog parka skulptura – Anastaziji Debelli, Sonji Jurković te Biserki Šavora. Priznanje je dodijeljeno i Biserki Juretić, voditeljici Botaničkog vrta Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, zbog svesrdne pomoći i suradnje s ULUPUH-ovom Sekcijom za keramiku, porculan i staklo na projektu Dani zelenog Jurja.


Počasnim članovima ULUPUH-a ove godine proglašeni su Darko Fritz, Igor Kordej i Slavka Pavić. Nagrade je uručivao predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor, a godišnja priznanja Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.