Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Ispis članka: Zaspal Pave: Narodne pjesme Istre i Primorja na multimedijalnoj platformi - Novi List

NoviList.hr

Zaspal Pave: Narodne pjesme Istre i Primorja na multimedijalnoj platformi

Digitalizacija

5. srpanj 2019 10:39

Napisao: Danijela Bauk

Zbirka u kojoj se nalazi 500-tinjak napjeva s područja Istre, Hrvatskog primorja, otoka Krka, Cresa i Suska, opremljena je u suvremenom ruhu, a cilj projekta je stvaranje multimedijalne baze znanja 

Foto: R. BRMALJ

RIJEKA - Zbirka »Zaspal Pave« koja okuplja narodne pjesme Istre i Hrvatskog primorja, koje je sakupio i notno zabilježio Ivan Matetić Ronjgov, a koja je objavljena 1990. godine, odnedavno »živi« i na istoimenoj multimedijalnoj platformi. Platforma »Zaspal Pave« nastala je u sklopu rada studenata na Odsjeku za kulturalne studije, te u suradnji Ustanove Ivana Matetića Rognjova i Laboratorija za istraživanje kulturne složenosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, istaknuli su na predstavljanju županijska pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra, profesor Benedikt Perak, te ravnatelj Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« Darko Čargonja sa suradnicom Doris Brusić.

Pročelnica Sonja Šišić istaknula je važnost prilagođavanja suvremenim trendovima, rekavši da je potrebno razmišljati na jedan novi način i primjenjivati nove tehnologije.

- Posebno nas veseli kad u tim područjima uspjehe postižu i naše ustanove, kao što je i Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov«. Ovaj projekt predstavlja jednu lijepu i nadasve novu eru modernizacije i digitalizacije arhivske građe koju Ustanova ima, rekla je Šišić.

Oživljavanje baštine

Zbirka u kojoj se nalazi 500-tinjak napjeva s područja Istre, Hrvatskog primorja, otoka Krka, Cresa i Suska, opremljena je u suvremenom ruhu, a cilj projekta digitalizacije arhive Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« je i stvaranje multimedijalne baze znanja koja će oživiti glazbenu baštinu Istre i Hrvatskog primorja.

– Digitalizacija i oživljavanje kulturne baštine Istre i Primorja važno je iz nekoliko perspektiva. Prije svega ovaj način prezentiranja kulturne baštine čini je zanimljivijom i dostupnijom studentskoj populaciji koja znanje upija klikanjem i surfanjem. Digitalizacija je važna jer baštinu čini dostupnijom i široj publici, a važna je i zbog suradnje s lokalnom zajednicom jer ne smijemo ostati zatvoreni u »trsatskom zamku«. Stoga je inicijativa profesora Diane Grgurić i Benedikta Peraka i više nego hvalevrijedna, kazala je dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra.

Iznimno zadovoljni su i ravnatelj Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« Darko Čargonja i suradnica Doris Brusić, koji su tijekom realizacije projekta pružili podršku istraživačima i studentima Filozofskog fakulteta: uvid u arhivu, pomoć pri prikupljanju građe i provedbi ostalih aktivnosti koje su vezane uz različite faze digitalizacije građe.

– Ova platforma je tek baza, početak rada na projektu koji ćemo zasigurno dugo odrađivati i sjajna je podloga za europski projekt koji planiramo u srpnju prijaviti na natječaj za EU fondove, a tiče se kulture i umjetnosti za mlade. Krenuli smo od ideje takozvane e-knjige, no na kraju je ispao pravi multimedijalni projekt. Nadalje, planiramo tekstove prevesti na engleski jezik i pokrenuti glazbeni natječaj za umjetnike najrazličitijih žanrova koji bi koristili elemente ili fragmente našeg folklora, istaknuo je Čargonja, dok je Doris Brusić naglasila kako se ova platforma odlično nadovezuje na tiskano izdanje zbirke »Zaspal Pave«.

Topoteka

- Kao dio suvremenih trendova digitalizacije kulturne baštine, ustanova »Ivan Matetić Ronjgov« u suradnji s Filozofskim fakultetom priključila se najmlađoj ICARUS digitalnoj platformi – Topoteci – svojevrsnoj suvremenoj arhivi koja funkcionira gotovo kao Instagram, a čiji je cilj poticanje čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i pisane baštine. Topoteka je vertikalno umrežena i s Europeanom - kazao je Perak.

Istraživačko-edukativni projekt

Suvoditelji projekta Diana Grgurić i Benedikt Perak kroz kolegije Digitalna humanistika, Nova glazba i Popularna glazba, pružili su mentorsku, stručnu i znanstvenu podršku pri izradi ovog istraživačko-edukativnog projekta.

– Ova platforma knjigu, odnosno vrijedan sadržaj kulturne baštine, vratila je u kulturnu zajednicu i zapravo je namijenjena za daljnje korištenje, odnosno remedijalizaciju. Prikupljeni materijal je obrađen kroz različite tehnike digitalizacije i vizualno predstavljen u poboljšanom digitalnom formatu.

Platforma je obogaćena i s više od 1.500 videozapisa s YouTubea koji donose razne interpretacije i verzije pjesama, i nadamo se da će i to potaknuti izvođače da istražuju tu glazbenu baštinu i nadalje obogaćuju našu arhivu, naglasio je Perak. Svi notni zapisi zbirke »Zaspal Pave« dostupni su za pregledavanje i ispisivanje u PDF pregledniku. Svaka pjesma popraćena je audiozapisom u mp3 formatu koji je izveden iz notnog zapisa, odnosno svaka pjesma zabilježena je u midi formatu koji omogućuje preoblikovanje pjesama uz pomoć digitalnih instrumenata u neko novo glazbeno ruho.