Riječki i zagrebački umjetnici

Zanimljiv projekt: “Art Circle” umjetnike odveo u Goriška brda

Marina Kirigin

Dariji Žmak Kunić, Mitru Matiću te Ani Mušćet iz Zagreba domaćin je bio vinar Tomaž Prinčić u Vili Vipolže



U Sloveniji je održan tjedan umjetničkih ambasada, Art Circle, u kojem su ove godine prvi put sudjelovali i predstavnici i Republike Hrvatske. Selektor, profesor s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, Goran Štimac, pozvao je kao predstavnike dvoje riječkih umjetnika – Dariju Žmak Kunić i Mitra Matića te umjetnicu iz Zagreba Anu Mušćet.


Projekt Art Circle zamišljen je kao projekt koji povezuje umjetničke ambasade s poznatim vinogradarima iz Goriških brda, koji su, za ovu priliku, njihovi domaćini.


Vinogradari, na čijim imanjima umjetnici borave i rade, među najboljim su proizvođačima vina u Sloveniji, a neki imaju i zavidnu svjetsku reputaciju. Sedmi Art Circle po redu, na kojem je hrvatskim umjetnicima domaćin bio vinar Tomaž Prinčić, okupila je 200-tinjak umjetnika, predstavnika umjetničkih ambasada Francuske, Njemačke, Poljske, Italije, Slovačke, Kazahstana, Češke, Rusije, Španjolske, Mađarske, Japana i Hrvatske. Otvorenje Art Circlea i prezentacija svih umjetničkih ambasada održala se u Vili Vipolže, renesansnome zdanju, koje je obnovilo i otvorilo slovensko Ministarstvo kulture 2015. godine i, u svrhu promoviranja kulture, dodijeljeno mu je na korištenje do 2020. godine. Odabrani hrvatski ambasadori – umjetnici jedini su imali priliku i rezidencijalno boraviti u Vili Vipolže.




Sudjelovanje svake zemlje sudionice podržala su njihova veleposlanstva u Sloveniji, pa su se hrvatski umjetnici, posljednji dan Art Circlea, sastali s opunomoćenom ministricom za kulturu i gospodarstvo veleposlanstva RH u Sloveniji Boženom Leš. Gosti međunarodnog umjetničkog simpozija u organizaciji slovenskog umjetnika Etka Tutteć bili su riječki umjetnici Bruno Paladin i Rino Gropuzzo, koji već godinama tradicionalno sudjeluju u programu Art Circle. Sedmodnevni boravak u Goriškim brdima za riječku je ekipu umjetnika bio nezaboravno iskustvo. Domaćin Prinčić ugostio ih je na poseban način, upoznao s krajem, kulturnom, tradicijom proizvodnje vina, ali i priuštio spektakularan doručak s pogledom na Soču.


– Gostoprimstvo je rezultiralo radovima, autorskim slikama koji su se nadovezali na tradiciju i kulturu vinarskog kraja. Jedan od zadataka bio je oslikati petlitarske boce vina. Svaki od umjetnika oslikao je tri do pet boca koje će vinar-domaćin puniti svojim više puta nagrađivanim vinom »Mihael«. Bit će to posebna edicija buteljiranog vina – rekla je vološćanska umjetnica Darija Žmak Kunić. Poseban rad izvela je Ana Mušćet kojać je vinom ispisala tekst »You are my only religion«, rečenicu iz filma snimanog na području Goriških brda prema Hemingwayevom romanu.


Profesor Goran Štimac otkrio je kako prijateljstvo s organizatorima međunarodnog umjetničkog simpozija, Etkom i mladim umjetnikom iz Nove Gorice Brunom Klemenom, traje već niz godina, kako su oba umjetnika izlagala i u Rijeci. Bruno Paladin i Goran Štimac već niz godina gosti su njihovih sve brojnijih kolonija, a na jednoj su pozvani da organiziraju umjetničku ambasadu Hrvatske, što su nakon nekoliko godina i uspjeli učiniti. Slovenski doživljaj u sklopu kojeg je svaka amabasada bila smještena na jednom imanju kod dobrog vinara, Štimac je predstavio kao odličnu platformu za razmjenu ne samo umjetničkih već i drugih iskustava.


– Ovo je bila prilika da umjetnici promoviraju svoj rad i ono što Goriška brda nude. Jedna simbioza u kojoj oni nas časte boravkom i proizvodima, a mi njima ostavljamo radove. Način je to kako se stvaraju razne platforme, mogućnosti, otvaraju razgovori ne samo na umjetničkom nivou već i puno šire. Na takva događanja dolaze i diplomati amabasada, pa postoji mogućnost da se na poluformalnom okupljanju dogovara nova suradnja. Pozvani su i donatori, privrednici koji također mogu iskoristiti benefite takvog druženja – zaključio je Štimac.