Slavonsko arheološko blago

Vinkovački arheolozi naišli na novu zanimljivost: “cibalitanski” Romeo i Julija zagrljeni u grobu

Sanja Butigan / Glas Slavonije

U jednom od grobova koje se, prema nalazima s terena, smještaju u razdoblje između druge polovine 2. do 4. stoljeća, uz zagrljeni par pronađen je i niz bogatih nalaza



VINKOVCI Među 60-ak rimskih grobova što su ih vinkovački arheolozi iskopavali na prostoru sjeverne rimske nekropole jest i grob »cibalitanskih« Romea i Julije. Tako su naime, stanovnici Vinkovaca, negdašnjih Colonia Aurelia Cibalae, neslužbeno prozvali muškarca i ženu koji su u zajednički grob bili položeni zagrljeni. U takvom položaju našli su ih arheolozi, u jednom od grobova koje se, prema nalazima s terena, smještaju u razdoblje između druge polovine 2. do 4. stoljeća. Zanimljivost toga groba sa zagrljenim parom je i niz bogatih nalaza. 


– U grobu je bila brončana i narukvica od slonovače, staklene perle koje su bile dijelom ogrlice, našli smo i medaljon i bakreni novac, kao i prstenje – stakleno, srebrno i brončano, rekao je arheolog vinkovačkog Gradskog muzeja Hrvoje Vulić govoreći o proteklih 15-ak dana »otvaranja« pronađenih grobova na lokaciji od 200 »kvadrata« u Aninoj ulici, gdje arheološka istraživanja prethode gradnji stambeno-poslovnog objekta. Među nalazima je izdvojio i grob djeteta vjerojatno, sudeći po lubanji, mlađeg od pet godina s dvije zlatne naušnice. 


Na spomenutoj lokaciji pronađena su ukupno 62 rimska groba. Vulić je naveo kako je riječ o paljevinskim, skeletnim i zidanim grobovima, a zanimljivo je i otkriće da je velik dio grobova »presjekao« jedan drugog, što govori da se na tome mjestu pokapalo u dovoljno dugom vremenskom razmaku. Arheolog Vulić otkrio je još jednu neobičnost – većina grobova opljačkana je još u antičko doba, što za zemljane grobove nije uobičajeno. Pretpostavlja se da su pljačkaši grobova obavili svoje unutar dvjestotinjak godina od samog ukapanja. Intrigantan je i pronalazak masovne grobnice s osam pokojnika na koju su arheolozi naišli, dovršavajući »čišćenje« na spomenutoj lokaciji.Kao i drugi nalazi, i taj će biti podvrgnut analizama koje će možda otkriti razloge tog neuobičajenog masovnog groba jer moguće je da su grupno pokopani vojnici ili se pak radilo o kakvoj epidemiji.