Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Ispis članka: Ulay i Fabre u riječkom MMSU-u: Razgovor o redefiniranju performansa u 21. stoljeću - Novi List

NoviList.hr

Ulay i Fabre u riječkom MMSU-u: Razgovor o redefiniranju performansa u 21. stoljeću

Ovog petka

3. srpanj 2019 10:17

Napisao: Danijela Bauk

Ulay i Fabre smatraju se prvim zagovornicima multidisciplinarnih performativnih praksi koje prkose svim konvencijama

Ulay i Fabre u riječkom MMSU-u: Razgovor o redefiniranju performansa u 21. stoljeću

RIJEKA - Ulay i Jan Fabre, dva slavna suvremena umjetnika, u petak 5. srpnja dolaze u riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti gdje će, uz moderiranje umjetničkog direktora programa Suvremene performativne prakse Ivana Talijančića, od 18 sati razgovarati na temu »Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću«.

Raspravljat će o sferama time-based umjetnosti 21. stoljeća, gdje se tradicionalna poimanja žanrova i disciplina napuštaju u korist mnogostrukih, fluidnih i hibridnih umjetničkih formi. Jer, Ulay i Fabre svakako se mogu smatrati prvim zagovornicima multidisciplinarnih performativnih praksi koje prkose svim konvencijama.
Jan Fabre i Ulay zauvijek su se upisali u povijest suvremene umjetnosti. Ulay se kao umjetnik istaknuo još sredinom 1970-ih, kroz svoje radikalne i intimne akcije, te istraživanja tijela uz primjenu polaroid fotografije, iz čega su nastali opsežni ciklusi radova koji su uspostavili novu vezu između fotografije i performansa.

U potrazi za samoidentifikacijom 1976. godine imao je sudbonosan susret s Marinom Abramović. Ulay i Abramović stvarali su glasovite Relation Works u kojima su preispitivali uvriježena poimanja roda i istraživali fluidnost između muškog i ženskog, a istovremeno su u svojim emocijama nabijenim, dugotrajnim i intenzivnim performansima pomicali granice tijela. U međuvremenu, krajem 1970-ih, još uvijek mladi Jan Fabre svojom je umjetnošću podizao prašinu.

Na primjer, u performansu pod naslovom »Novac« palio je hrpe novca iz publike kako bi pepelom pravio crteže. U idućim godinama Fabre je izgradio bogat opus inovativnih, kontroverznih i upečatljivo teatralnih performansa. Uz drevne rituale i filozofska pitanja, Fabre se bavi temama nasilja, požude, ljepote i erotike. Jan Fabre poznat je po širenju granica svakog žanra u kojem primjenjuje svoju umjetničku viziju.

Domaćini ovim umjetnicima u Rijeci su Daniela Urem iz Creative Cultural Alliance i umjetnik Igor Eškinja, a ulaz je slobodan.