Visla

U zagrebačkom kinu Grič bit će održan Festival poljskih filmova

Tihomir Ponoš

Festival će biti održan u zagrebačkom kinu »Grič« od 16. do 20. listopada



ZAGREB Prvi Festival poljskih filmova »Visla« bit će održan u zagrebačkom kinu »Grič« od 16. do 20. listopada. Nakon niza festivala (srednjo)europskih kinematografija, priključuje im se i poljska, ne samo povijesno nego i u posljednjih desetak godina jedna od najdinamičnijih. Festival će otvoriti poljski film hrvatskog redatelja Denisa Delića »Eskadrila 303: Istinita priča« o poljskim pilotima unutar Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije. Festival će prikazati raznorodne filmove: od životnih priča, dugometražnih slikarskih animacija, pa do romantičnih komedija.


Lukasz Palkowski bit će zastupljen s dvama filmovima – »Bogovi« i »Najbolji«. Prvi je film o kardiokirurgu Zbigniewu Religi i prvoj transplantaciji srca u Poljskoj, dok je drugi počast čovjeku koji je u sportu spektakularno padao i zatim se ustajao i uspijevao, a inspiriran je životm Jerzyja Gorskog, sjajnog triatlonca koji svoje uspjehe, kako sam kaže, duguje dvjema ženama. Na »Visli« će biti prikazan i dugometrani debi, hvaljen od kritike, Jana Matuszynskoga »Posljednja obitelj« o nadrealističkom slikaru Zdzislawu Beksinskom.


Gledateljima bi mogla biti zanimljiva i povijest seksualne revolucije u verziji komunističke Poljske, i to kroz vizuru filma »Umjetnost ljubavi« redateljice Marije Sadowske koji govori o stvaranju istoimene knjige Michaline Wislocke.




Autorica, poznata poljska ginekologinja, karijeru je posvetila promjeni konzervativnih običaja. Tko želi moći će pogledati i film »Želim živjeti« Macieja Pieprzyce, snimljen prema istinitim događajima o Mateuszu, osobi s posebnim potrebama, koji unatoč teškoćama u komunikaciji s vanjskim svijetom i drugim nedaćama dokazuje snagu ljudskog duha.


Dorotea Kobiele i Hugh Welchmann zastupljeni su filmom »Tvoj Vincent« o Vincentu van Goghu, a radi se o dugometražnoj slikarskoj animaciji. Svaka od 65.000 slika u filmu naslikana je ručno, u snimanju filma sudjelovalo je 125 slikara iz cijeloga svijeta, a »oživjeli« su više od 100 slika van Gogha kojima su ispričali priču o njegovu životu. Festival nudi i film na aktualnu temu reality showova i muškaraca koji flertuju na internetu, i to kroz romantičnu komediju »Planet samaca«. Sve ljubitelje filma zasigurno će razveseliti da su sve projekcije besplatne.