Komorna glazba

U Hrvatskom glazbenom zavodu do 16. listopadatraje ZAGREB KOM

Hina



U Hrvatskog glazbenom zavodu održava se 14. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe, ZAGREB KOM 14, dosad su održana dva koncerta, a u nedjelju je na rasporedu koncert na kojem će zagrebačka publika moći čuti četiri najvažnija komorna djela za rog u izvedbi Radovana Vlatkovića.


Radovan Vlatković bez sumnje pripada među najznačajnije i najrenomiranije horniste diljem svijeta. Zajedno sa Susannom Yoko Henkel (violina), Monikom Leskovar i Zvijom Plesserom (violončelo), te Ewom Kupiec i Ianom Fountainom (klavir) izvest će sljedeća djela: Trio za rog, violinu i klavir Johannesa Brahmsa, visoko-virtuozni »Adagio i Allegro» u As-duru Roberta Schumanna gdje će se na jedinstveni način pokazati svi aspekti roga kao solističkog instrumenta te premijerno na ZAGREB KOM-u, romantično djelo »Andante i Varijacije» op. 46, također Roberta Schumanna, koje se zbog jedinstvenog sastava instrumenata – dva klavira, dva violončela i rog – vrlo rijetko čuje, ističu iz ZAGREB KOM-a.


Od 11. do 16. listopada ZAGREB KOM donosi pet različitih koncertnih programa.




Dosad su održana dva koncerta: u petak, 11. listopada, bio je koncert otvorenja »Schubertijada«, a djela Franza Schuberta izvodili su: Susanna Yoko Henkel, Guy Ben-Ziony, Zvi Plesser, Mario Ivelja, Petrit Çeku, Ewa Kupiec, Trio Elogio i u subotu, 12. listopada kad je održan koncert »Saturday Night Fever« na kojem su se mogla čuti djela Paganinija, Piazzolle, Šostakoviča i Boccherinija.


U utorak, 15. listopada, održat će se koncert pod nazivom »Mozartove kuglice«.


Djela W. A. Mozarta izvodit će Radovan Vlatković, Susanna Yoko Henkel, Stefan Milenković, Tomoko Akasaka, Roland Glassl, Monika Leskovar, Zvi Plesser, Ewa Kupiec.


»U nove svjetove«, naziv je koncerta koji će se održati u srijedu, 16. listopada, kad će djela Bernsteina, Dvořáka i Čajkovskog izvoditi Stefan Milenković, Susanna Yoko Henkel, Ségolene de Beaufond, Tomoko Akasaka, Roland Glassl, Monika Leskovar, Zvi Plesser, Ewa Kupiec.


U srijedu u 11 sati na rasporedu je besplatni koncert za djecu, uz prethodnu rezervaciju.


Ovogodišnje, 14. izdanje ZAGREB KOM-a ujedno je i posljednje, izvijestili su organizatori koji ističu da su i ovoga puta uspjeli okupiti mnogo prijatelja glazbenika koji su prije mnogo godina prirasli srcima zagrebačke publike.


Karte za koncerte dostupne su putem internetske stranice i prodajnih mjesta »ulaznice.hr«.