Duhači dolaze u metropolu

Svjetski kongres saksofonista u srpnju u Zagrebu

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Svjetski kongres saksofonista održava  se svake tri godine, a do sada su domaćini bili Francuska, Njemačka, Japan, Italija, Kanada i brojne druge zemlje diljem svijeta koje su osvojile prestižnu titulu domaćina organizatora



Svjetski kongres saksofonista održat će se od 10. do 14. srpnja u Zagrebu koji će  u tih pet dana postati gradom glazbe s 450 različitih programa i s preko tisuću i tristo muzičara koji će  okupirati dvorane, trgove i ulice.  


U sklopu kongresa održat će se predavanja i radionice te predstaviti nova autorska djela za saksofon, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je kongres najavljen kao veliki glazbeni događaj.


Svjetski kongres saksofonista održava  se svake tri godine, a do sada su domaćini bili Francuska, Njemačka, Japan, Italija, Kanada i brojne druge zemlje diljem svijeta koje su osvojile prestižnu titulu domaćina organizatora.




Stoga je u uvodnoj riječi dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević istaknuo ponos što Hrvatska, Zagreb i Muzička akademija ugošćuju ovakav značajan glazbeni događaj, slavne  saksofoniste  i bogat program koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


 Vrijedi istaknuti da će svi ovi glazbenici, većina njih po prvi puta, posjetiti Hrvatsku i otići prepuni dojmova, što je izvrsna promocija za Hrvatsku, Zagreb, našu kulturu i stvaralaštvo, zaključio je dekan Cikojević.


Dio programa odvijat će se na Muzičkoj akademiji, zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Hrvatskom narodnom kazalištu, Muzeju za umjetnost i obrt, Teatru &TD i Francuskom paviljonu, Tunelu Grič, Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, Jazz & Cabaret Clubu Kontesa te tako oni postaju dio zagrebačke kulturne ljetne scene otvorene za brojne posjetitelje željne vrhunske glazbe.


Na velikom koncertu prigodom svečanog otvorenja Kongresa u Lisinskom će nastupitu Simfonijski orkestar HRT po ravnanjem dirigenta Pierra Andréa, a sudjeluju istaknuti solisti Arno Bornkamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge.


Zatvaranje Kongresa predviđeno je velikim koncertom na Bundeku, uz nastup Zagrebačke filharmonije, dirigent je Quentin Hindley, a solisti su Otis Murphy, Paweł Gusnar, Nobuya Sugawa i naš Nikola Fabijanić.


Organizatori najavljuju i tri popratne izložbe. “Entartete Music”, izložba o izložbi, uz potporu i u suradnji s njemačkom ambasadom,  druga izložba predstavlja sedamdeset vintage saksofona i nastala je u suradnji s Talijanskim kulturnim centrom, a na trećoj izložbi, koja ima funcionalni karakter, brojni izlagači i izdavači predstavit će svoje proizvode, saksofone, pribor za instrumente i notna izdanja.


“Vjerujem da će ove zanimljive tematske izložbe svemu dati dodatni značaj i atmosferu učiniti još kvalitetnijom”, zaključio je Dragan Sremec, umjetnički direktor 18. Svjetskog kongresa saksofonista.