Filodrammatica

Što donose Ganz nove Perforacije i Noć performansa u Rijeci

Kim Cuculić

Bruno Isaković i Silvio Lang predstavit će projekt »Conferencia de putas«, koji će imati premijeru na EPK 2020



RIJEKA – U Rijeci će 14. i 15. lipnja u Filodrammatici biti održani Ganz nove Perforacije i Noć performansa. Na programu su predstavljanje međunarodne produkcije, novocirkuska izvedba i performansi. Program počinje u petak, 14. lipnja, u 20 sati kad Bruno Isaković i Silvio Lang predstavljaju »Conferencia de putas«, a Malicia! work-in-progress »Dobrodošli u raj, ako ga možete istrpjeti«. Bruno Isaković i argentinski kazališni redatelj i koreograf Silvio Lang će predstaviti projekt »Conferencia de putas«, predstavu koju zajedno stvaraju te koja će imati premijeru u sklopu programa EPK 2020. U Rijeci će sa zainteresiranom javnošću voditi razgovor na temu seksualnog rada te na koji se način društvo odnosi prema seksualnom radu na našim prostorima i u Argentini.


»Dobrodošli u raj, ako ga možete istrpjeti« je cirkuska site-specific predstava. Tri lika, dva stvarna i jedan imaginarni, zaronit će u granični odnos pokušavajući pronaći promjenu. Malicia! je balearsko-baskijska umjetnička organizacija koju su 2016. osnovale Maria Salmeron i Alicia Rechac. Drugi dan, 15. lipnja, u 21 sat slijedi Noć performansa u kojoj sudjeluju Dora Brkarić, Marko Jović i Nika Rukavina. Dora Brkarić izvest će performans »Life is GREJP«, koji je ovako opisan: »Napuštanje ljudskog tijela u nove svjetove kibernetičkog prostora, stvara se novi virtualni identitet, nova forma umjetne inteligencije koja kroz virtualnu besmrtnost nadilazi ograničenja biološkog tijela…«


»Inner Hidden« Marka Jovića multimedijska je instalacija u kojoj se kroz video, fotografiju i zvuk autor bavi problematikom mentalnog zdravlja. U opisu performansa Nike Rukavine »Hunting season« piše: »Vrijeme u kojemu se zatiru građanske slobode je vrijeme u kojemu se mora stati u obranu ljudskih prava…« Riječ je o performansu u kojemu umjetnica šestarom urezuje metu u prsa, ukazujući da smo svi na meti.Program Noći performansa u Rijeci provodi se u suradnji s udrugom Prostor Plus, a putem platforme Mreža izvedbenih umjetnosti.