Od 16 do 22 sata

Rimska noć na Claustri 31. kolovoza: Događanje na Gumance za velike i male

Hina

Photo by Petar Kurschner

Photo by Petar Kurschner



RIJEKA Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej Rijeka zajedno organiziraju Rimsku noć na Claustri 31. kolovoza, na konzerviranom dijelu rimskog obrambenog kompleksa kod sela Studene i visoravni Gumance sjeverno od Rijeke, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.


Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić kazala je da će toga dana, od 16 do 22 sata, posjetitelji moći vidjeti kako su izgledali rimski vojnici u vojnom kampu u razdoblju pune funkcionalnosti Claustre, od 3. do 5. stoljeća, kušati jela pripremljena po kasnoantičkim receptima, djeca će moći sudjelovati na prigodnim radionicama te igrati igre iz tog razdoblja.


Za sve posjetitelje je sudjelovanje i kušanje hrane i pića besplatno, a bit će predstavljeni i antički zanati i običaji.




Posjetitelje će dočekati stručno vodstvo po lokaciji, a najmlađi će se okušati u igrama terni lapilli, omilia, orca i trigon. Kako je istaknuto, posebna pažnja posvećena je autentičnosti prikazanog, kako bi vojnici bili u odjeći i s opremom baš iz tog razdoblja. Tako će na manifestaciji gostovati članovi udruga KD Vespesjan iz Slovenije i Legio I Italica iz Italije, koji izrađuju i nose kostime, opremu i oružje kasnoantičkih rimskih vojnika.


Prirodoslovni muzej organizira noćni obilazak nekoliko kilometara udaljene krške zaravni Gumance, na oko 850 metara nadmorske visine, rekla je ravnateljica muzeja Željka Modrić Surina.


Najviše 20 sudionika, koji se moraju unaprijed prijaviti, autobusom će iz Rijeke doći do Gumanca, gdje će ih stručni suradnici muzeja upoznati sa životinjskim svijetom okolnog područja, uz obilazak područja po mraku, osluškujući glasanje životinja, a povratak je planiran za 23 sata.


Manifestacija se organizira drugu godinu zaredom u sklopu prekograničnog hrvatsko-slovenskog projekta Claustra +.


Projekt završava u siječnju 2020. godine, a cilj mu je turistički i kulturno vrednovati kasnoantički obrambeni kompleks Claustra Alpium Iuliarum, građen kako bi zaustavio prodore barbara u središte rimskog imperija. Protezao se od Tarsatice, današnje Rijeke, preko obručke planinske skupine do Posočja u Sloveniji, a koristio se od 3. do 5. stoljeća.