Od 8. travnja do 31. svibnja

Program “Spajalice”: Nit umjetničkih intervencija na javnim prostorima

Nela Valerjev Ogurlić

Tijekom dva mjeseca domaći i inozemni umjetnici različitih profila svoje će intervencije, akcije i performanse izvoditi na području od Korza do ruba Sušaka i parkirališta Delta, preko Gata Karoline Riječke do industrijske zone u okolici željezničkog kolodvora



RIJEKA » U okviru programa »Spajalica« riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti od 8. travnja do 31. svibnja bit će izveden niz umjetničkih intervencija na javnim površinama u središtu grada, uz sudjelovanje tridesetak domaćih i stranih umjetnika, te istraživača i teoretičara, uključenih u popratna predavanja.


   Temeljna ideja lani započetog projekta povećanje je vidljivosti muzeja i približavanje suvremene umjetnosti zajednici u kojoj djeluje, odnosno jačanja veza s neposrednim susjedstvom i publikom koja ne pripada standardnom krugu umjetničkih zbivanja. Tijekom dva mjeseca umjetnici će svoje intervencije, akcije i performanse izvoditi na području od Korza do ruba Sušaka i parkirališta Delta, preko Gata Karoline Riječke do industrijske zone u okolici željezničkog kolodvora.


Efendić traži vodiče


Ovogodišnja »Spajalica« bavi se pitanjem javnog prostora, ali i vremena da se taj prostor konzumira, a dio radova bit će izveden u neposrednoj suradnji s Riječanima – najavljeno je na jučerašnjoj konfernciji za novinare, na kojoj su svoje radove predstavili Rino Efendić i Pino Ivančić, Tajči Čekada, Nika Rukavina, Dunja Tišma, Marija Kajapi i Una Rebić, te Ivana Lučić.




   Efendić kadrove zanimljive za snimanje često pronalazi u neobaveznim šetnjama, pa je isti princip odlučio primijeniti i u radu kojeg je nazvao »Rijekom«, ali uz asisteniciju građana koje poziva da mu budu vodičima. Umjetnika ne zanimaju reprezentativna mjesta, već mjesta koja su osobno važna ljudima, poput klupe na kojoj se netko prvi put poljubio ili samoposluge u kojoj je nešto prvi put »zdipio«. Svi koji s njim žele podijeliti takve priče i odvesi ga na mjesta koja su im posebno važna, u sljedećih petnaestak dana imaju priliku javiti se Muzeju i ostaviti poruku za Efendića koji će ta mjesta za njih prisvojiti putem fotografije, a posebnu pažnju posvetit će i prostoru Sušaka, koji ga intrigira svojom zapuštenošću. Fotografije će biti prezentirane krajem svibnja na izložbi u Malom salonu, a prema riječima umjetnika, od snimljenih prizora napravit će i posebnu poštansku razglednicu.


   Pino Ivančić pozabavit će se prostorima i ljudima koji žive iza ugla ili s druge strane elitnih fasada. Zanima ga onaj dio javnoga prostora koji pripada socijalnom bezdanu, a nastanjen je ljudima koji spavaju u kartonima i hrane se iz kontejnera.


   Nika Rukavina u suradnji s učenicima Građevinske i tehničke škole te njihovim mentorima Brankom Batričević i Asjom Rukavinom Bikić istražuje zamrli prostor Sušaka. Učenici su se putem ankete izjasnili kako doživljavaju prostor svog kvarta i kakvi im sadržaji nedostaju da bi im život u njemu bio ugodniji, a svoje će zamisli prezentirati na crtežima velikih formata u izlozima napuštenih poslovnih prostora. O tuzi tog dijela grada dosta slikovito govori podatak da su učenici na pitanje kako doživljavaju trg ispred škole odgovarali protupitanjem – o kojem se trgu upće radi, jer nisu ni svjesni da on postoji.


   Dunja Tišma, Marija Kajapi i Una Rebić radom »Park(i)gralište« ukazuju na nedostatak zelenih površina u gradu, a realizirat će ga privremenim zaposjedanjem šest parkirnih mjesta na Delti koja površinom odgovaraju veličini prosječnog stana. Tu će organizirati urbani piknik na kojem će se djeci čitati bajke, a bit će organizirana i radionica pletenja, te večernja druženja uz tople napitke.


Što je to performans?


Ivana Lučić će svakog četvrtka građane voditi u šetnje po neposrednom susjedstvu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a Tajči Čekada će na stubama kod Hotela Bonavia izvesti performans pod nazivom »Što je to performans i što ti performeri zapravo rade?«. Scenarij performansa u kojem sudjeluje 21 izvođač bazira na istoimenoj raspravi sudionika jednog internetskog foruma, gdje se o performerima govorilo s podsmjehom i omalovažavanjem.


   Umjetnica svoj performans gradi na negaciji performansa kao umjetnosti, a na pitanje kako objašnjava da u javnosti prevladava taj negativan stav, na jučerašnjoj se konferenciji moglo čuti različitih razmišljanja – od toga da ljudi ignoriraju i nisu sposobni razumijeti jedni druge u svakodnevnoj komunikaciji, pa onda ne mogu ni performere, preko toga da ideje koje umjetnici iskazuju nisu dovoljno jasno artikulirane, pa do toga da je riječ o vrsti umjetnosti za koju je i prirodno da bude iritantna, jer poput uljeza ulazi u javni prostor, s namjerom da provocira.


   No, nekako su se svi složili i s konstatacijom Pina Ivančića o devalvaciji performansa na balkanskim prostorima, gdje svi nastupaju kao performeri i svatko ga može raditi, što vidimo i po tome da je postao i sastavni dio ponašanja i govora političara. Tom Gotovac, Ivo Sanader, ribari i prodavači na tržnici, sve su to naši performeri, pa se ne treba čuditi što u tom »kažinu i maneštri« više nitko ništa ne razumije, smatra Ivančić.


»Kombinat« u pasažu


»Spajalica« starta u utorak, nastupom Kreativnog kolektiva »Kombinat« koji će u u pasažu kod Malog salona izvesti intervenciju pod nazivom »Čekaonica za razvedravanje«. Ova riječka skupina aplikacijom ilustracije vedrog nebeskog svoda namjerava izmijeniti karakter zapuštenog i mračnog prolaza koji uglavnom služi kao sklonište od kiše, a u danima koji slijede do kraja travnja nastupit će Tanja Vujasinović, Holger Pohl, Lucija Ukić i Sanja Gergorić te Katze und Krieg.


   U svibanjskom dijelu programa nastupaju preostali umjetnici, među kojima su i ARCHIsquad, Luiza Margan, Kruno Jošt, Sanja Gergorić, Čiko i dokoličari, Mateja Bučar/DUM, Stéphane Querrec, Katze und Krieg, Petra Mrša te Igor Eškinja.


   Na razgovorima koji će se održati 9. i 10 svibnja u Malom salonu sudjelovat će: Andreja Kulunčić, Raumlabor – Axel Timm, Siniša Labrović, Valentina Zrnić Gulin, Zona 00 – Nina Sindičić, Aaron Schuster, Archisquad, Tina Peraica, Kruno Jošt, Maja Kohek te Suzana Marjanić.