Državna komisija

Poništena odluka o evaluaciji i monitoringu projekta Rijeka 2020.

Jasmin Đečević



RIJEKA Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku o odabiru izvođača, odnosno tvtrke koja je trebala raditi monitoring i evaluaciju projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.


U rješenju Državne komisije piše da su na natječaj stigle tri ponude od kojih su dvije ocijenjene valjanima, a u konačnici je odabrana ponuda Zajednice ponuditelja WYG Savjetovanje, WYG International iz Nizozemske, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Ipsos, MAP Savjetovanja i Institut za razvoj i međunarodne odnose. Na tu je odluku uložila žalbu Zajednica ponuditelja Projekt jednako razvoj, Ecorys Hrvatska, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Prizma centar za poslovnu inteligenciju.


Žalba je prihvaćena pa je predmet vraćen na ponovno odlučivanje, nakon čega su valjanima proglašene sve tri prijave, ali je konačna odluka o odabiru onoga tko će raditi monitoring ostala ista. Na tu odluku opet se žalila grupa predvođena tvrtkom Projekt jednako razvoj, koja je tvrdila da je neosnovano dobila manje bodova od potrebnog na nekoliko točaka. Državna komisija prihvatila je tu žalbu te naložila novi postupak, ali i nadoknadu troškova žalbenog postupka grupi predvođenoj tvrtki »Projekt jednako razvoj« u iznosu od 25.000 kuna.




Iz tvrtke Rijeka 2020 naglašavaju da komisija nije utvrdila povrede postupka javne nabave, već je sporno bilo ocjenjivanje kvalitete.


– Kako bi postupak bio proveden u skladu s najvišim standardima, Rijeka 2020 angažirala je vanjsku ekspertnu skupinu ocjenjivača sastavljenu od četiri doktora znanosti, a sam postupak javne nabave provodila je vanjska tvrtka koja je za to angažirana. Vanjski i neovisni monitoring i evaluacija projekta obaveza su svake Europske prijestolnice kulture, što je propisano zakonodavnim aktom Europske unije – kažu iz Rijeke 2020 te dodaju da razmatraju osnovanost i učinke ovakve odluke Državne komisije, kao i mogućnosti daljnjeg pravnog postupanja.