Hrvatski sabor kulture

Opatijski dirigent Damir Smerdel osvojio vrijednu nagradu

Aleksandra Kućel Ilić



OPATIJA Na natječaju Hrvatskog sabora kulture za 2017. godinu za nove skladbe stručno povjerenstvo dodijelilo je prvu nagradu autorskoj umjetničkoj skladbi »Zvona« opatijskog dirigenta i skladatelja Damira Smerdela. Smerdel je uglazbio pjesmu »Seoska zvona« hrvatskog modernista Mihovila Nikolića (1878.-1951.) te specifičan ugođaj pjesme prenio u svoju kompoziciju za veliki mješoviti zbor a cappella.


Nagradu je dodijelilo stručno povjerenstvo u sastavu: Sanda Majurec, Sanja Drakulić i Dalibor Bukvić. Smerdelu je ovo već četvrta po redu nagrada Hrvatskog sabora kulture za nove skladbe za zbor te je nakon dvije osvojene druge nagrade na uglazbljene Gervaisove stihove ovo, uz »…kolo naoko Pana…« na Vidrićev tekst »Jutro«, već druga prvonagrađena skladba u zborskoj kategoriji, koja će, kao i prethodne, biti objavljena u izdanju HSK-a sljedeće godine.


Damir Smerdel je završio studij orkestralnog dirigiranja na venecijanskom i bolonjskom konzervatoriju gdje je stekao zvanje magistra umjetnosti, vodi dva zbora te predaje u glazbenim školama u Delnicama i Kastvu. Osnivač je Opatijskog komornog orkestra s kojim redovito održava koncerte.




– Iako ne mogu reći da se smatram skladateljem u pravom smislu te riječi, jer ne skladam redovito i konstantno, skladanje me veseli, jer mi pruža doticaj s glazbom iz perspektive »one druge strane«. Naime, kao dirigent dobijem uvijek »gotov proizvod« na papiru sa zadaćom da isti pokušam oživotvoriti izvedbom u jednu logički smislenu cjelinu dok, s druge pak strane, skladanjem osvještavam problematiku glazbene arhitekture, da smisleno i unutarnjom logikom koju si sam zadam nekim motivom, glazbenim impulsom, dovedem skladbu do njenog posljednično logičkog završetka. To mi uvelike pomaže u dirigentskom poslu, jer na puno izravniji način spoznam koliko su zapravo stari majstori uistinu veliki te se istovremeno »obogatim« bremenom krajnje poniznosti i osjećaja nevažnosti naspram tih veličina – izjavio je opatijski dirigent i skladatelj Damir Smerdel.